Mától bezár. Előzetes terv szerint a zsinagógák újbóli megnyitása 2020. augusztus 10

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.27-én 

Egy közlemény:

A Budapesti Zsidó Hitközség  szervezeti egységébe tartozó összes zsinagóga 2 hétre, azaz 14 napra járványveszély kialakulásának megakadályozása érdekében 2020. július 27-től, mától   ismételten bezár. Előzetes terv szerint a zsinagógák újbóli megnyitása 2020. augusztus 10-re,   hétfőre várható.

 

További híreink

Az igazságügyi miniszter a hét elején befejezett európai uniós csúcsot értékelve azt mondta, Magyarország megnyert egy csatát, de a „harc” folytatódik az uniós intézményekben. Varga Judit kijelentette: a baloldali liberális erők nem akarják elfogadni, hogy vannak, akik mást gondolnak Európa keresztény gyökereiről, a bevándorlásról, a multikulturalizmusról, a családok szerepéről. Noha most csatát vesztettek, mivel nem tudtak az állam- és kormányfők megállapodásába, az unió költségvetésébe politikai nyomásgyakorlási eszközt, „ideológiai fegyvert” beépíteni, nem fogják feladni a küzdelmet – mondta. A döntési folyamatot bonyolultnak és hosszadalmasnak nevezte, de a legfontosabb szerinte az, hogy az Európai Uniót egyelőre államok szövetsége alkotja, „nem egy nemzetek feletti szuperhatalomról beszélünk”, ezért az állam- és kormányfők megállapodása, az Európai Tanács konklúziói jelölik ki a politikai irányokat. A július 21-ei megállapodás konkrét irányokat fogalmazott meg a hétéves költségvetési kerettel, illetve a Új Nemzedék EU elnevezésű mentőcsomaggal és kifizetési módjával kapcsolatban. Ennek részleteit kell jóváhagyniuk uniós intézményeknek – mondta az igazságügyi miniszter. Varga Judit hangsúlyozta: az Európai Parlament már a koronavírus-válság idején „sem a megoldás, hanem a probléma része volt” azzal, hogy például Magyarországot „megtámadta” a rendkívüli jogrenddel összefüggésben.

  1. Távozik az Index szerkesztőségének vezetése és szinte minden munkatárs.   Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását. Azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak. Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull  Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését. Ilyen körülmények között, Bodolai döntése után a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes nem látta tovább biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért kezdeményezte a távozását.

A Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága 2020. július 24-i, pénteki ülésén jóváhagyta a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását. Eredményes tender esetén a rekonstrukció 2021 tavaszán indulhat, és a híd 2023-ra születhet újjá. A rekonstrukciót – amely kizárólag a híd felújítását tartalmazza – a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, részben hitelből, illetve a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza. Mivel a kormányzati hozzájárulásról a támogatási szerződés még nem köttetett meg, annak időpontja ismeretlen, a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki: a tender akkor lehet csak eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll.

Az Igazgatóság döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint – eredményes eljárás esetén – a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést. Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek el, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap – amelyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől –, azaz a rekonstrukció 2023-ra fejeződhet be.

Rendhagyó, 24 órás megemlékezést tartanak a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából Budapesten, a Nehru parti emlékmű előtt jövő szombaton – közölték a szervezők.   A közlemény szerint a megemlékezésen közszereplők, művészek, roma és nem roma fiatalok és aktivisták, civil szervezetek, illetve vallási közösségek és Magyarországon élő kisebbségek képviselői augusztus 1-jén 17 órától másnap 17 óráig szünet nélkül olvassák fel a vészkorszak idején a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 12 ezer roma áldozat nevét. A budapesti székhelyű Phiren Amenca (Járj velünk) Európa 20 országában működő, roma és nem roma önkéntesek és szervezetek hálózata, akik, amelyek elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett.

 

Külföld:

Lengyelország kilép az Isztambuli Egyezményből . A lengyel kormány is követi Magyarországot azzal, hogy elutasítja a nőkkel szembeni erőszak és a családon belüli erőszak elleni Isztambuli Egyezményt, és elkezdi a kilépési folyamat végrehajtását. Szombaton Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter bejelentette, hogy a kormány hétfőn formálisan is megkezdi az egyezmény felmondásához vezető jogi folyamatot, méghozzá ugyanazzal az indokkal, amellyel májusban a magyar parlament is elutasította az egyezmény ratifikálását: igen, a gender-ideológia állítólagos népszerűsítése, de Ziobro szerint az egyezmény a szülői jogokat is sérti. A miniszter szerint egyébként is az országban az utóbbi években életbe lépett jogszabályok elégséges védelmet nyújtanak a családon belüli erőszakkal szemben, írja a BBC.   pénteken több ezres tüntetés volt Varsóban, melyen sokan A szolgálólány meséje című Atwood-regényből készült sorozatból ismert ruhákban jelentek meg, a demonstráció főszervezője szerint ugyanis a lépés legalizálja a családon belüli erőszakot az országban. A lengyel Jog és Igazságosság pár (PiS) igen szoros kapcsolatban áll az országban rendkívül nagy befolyással bíró katolikus egyházzal, amelyhez hasonlóan a párt a konzervatív családmodellt népszerűsíti. A populista-konzervatív lengyel kormány számos elemében követi Orbán Viktor politikáját, a bíróságok átalakításától kezdve a közmédia propagandacsatornává züllesztéséig, Andrzej Duda pedig erőteljes homofób kampánnyal nyerte meg az elnökválasztást júliusban.

Fennállása óta a legmagasabb szintre ugrott a Giuseppe Conte vezette kormány népszerűsége az EU-csúcstalálkozón kialkudott helyreállítási forrásoknak köszönhetően, a jobbközép ellenzéki koalíció mégis erősebb a kormánypártoknál az olasz sajtóban megjelent felmérések tanúsága szerint. Az olaszok hatvanegy százaléka támogatja a Conte-kormányt az Ipsos közvélemény-utató és a Corriere della Sera című napilap közös felmérése szerint. Ez négy százalékponttal több mint júniusban volt, és az eddigi legmagasabb népszerűségi ráta a Giuseppe Conte vezette kormány szeptemberi megalakulása óta. Elemzők rámutattak, hogy az olaszok bizalmát a legutolsó uniós csúcstalálkozón elért eredmények növelték. A következő hétéves uniós keretköltségvetés és a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok masszív támogatását szolgáló helyreállítási alap forrásainak elosztása során az olaszok szerint a Conte-kormány jól védte Olaszország érdekeit, „elérte, amit akart”. A megkérdezettek sikernek tartják a Róma által „szerzett” 209 milliárd eurót, amelyet a kormány a gazdaság talpra állítására akar felhasználni. Olaszország kapta a helyreállítási csomag 28 százalékát.

Hétfőtől szigorítja a beutazást Ausztria; Magyarországra nem vonatkoznak az új szabályok – közölte az osztrák sajtó. A beutazási korlátozások azokra vonatkoznak, akik a koronavírus-járvány szempontjából kockázatot jelentő 32 ország valamelyikéből kívánnak visszatérni Ausztriába. A visszatérőknek rendelkezniük kell egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel. Annak hiányában házi karanténkötelezettségnek kell eleget tenniük. A karanténban lévők kötelesek 48 órán belül saját költségükre elvégeztetni a koronavírus-tesztet. Azok, akik ezt elmulasztják, akár 1450 euró pénzbírságra is számíthatnak. Magyarország a koronavírus-járvány szempontjából stabil országnak számít, így továbbra is korlátozások nélkül lehet beutazni onnan Ausztriába.

Az izraeli védelmi erők erősítést küldenek az északi határra, miután megnövekedett a fenyegetés a Hezbollah részéről. A terrorszervezet azzal vádolja Izraelt, hogy a  múlt hét elején megölték az egyik tagjukat Damaszkuszban – számolt be a The Times of Israel. A hadsereg bejelentése szerint a helyzet felmérése után úgy döntöttek, hogy gyalogos egységekkel erősítik meg az északi parancsnokságot. Csütörtökön a Hezbollah szervezethez közel álló források azt nyilatkozták a londoni székhelyű Asharq al-Awsat nevű újságnak, hogy a terroristák valószínűleg válaszolni készülnek a hétfői légitámadásra. Az IDF szóvivője elmondta, hogy a Goláni Brigád 13. zászlóalját küldik erősítésnek, és katonák érkeznek az északi parancsnokság galileai részlegéhez is.

 

Gazdaság:

 

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható idén, az átlag termés harmada vagy negyede lett csak az idei – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.  Bross Péter kiemelte: januárra nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz, és a rossz termés az árakban is látszik: a hárs- és az akácméz ára például az elmúlt hónapban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.  A méhészek várták a napraforgó virágzását, de az sem volt jó az ágazatnak, „mert nem volt nyár”, a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet – mondta.  Hozzátette: a méhek átlagosan két-három hétig gyűjtenek nektárt a napraforgóról, idén viszont csak egy hétig tudtak.  Az elnök felhívta a figyelmet, hogy emellett idén is több száz méhész jelezte, hogy a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulás tapasztalható a méhcsaládjaikban.

 

Idójárás:

 

Hétfőn, az esetleges hajnali párásság, ködfoltok gyorsan eloszlanak, az ország döntő részén derült, kellemes nyári idő alakul ki. Emelkedik a hőmérséklet. Délután, a keleti, északkeleti országrész fölött megszaporodó gomolyfelhőzetből elszórtan, összességében kevés helyet érintően de még kialakulhat záporeső, egy-egy zivatargóc. Mérsékelt, a Dunántúlon és a középső területeken olykor kissé élénkebb északnyugati szél fúj.

Éjszaka derült, illetve csillagfényes, keleten, elszórtan gyengén vagy mérsékelten felhős, eseménytelen időre számíthatunk.

A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel 15 – 18, hétfő délután 28 – 31, kedd reggel15 – 18,

kedd délután  29 – 34  fok körül alakul.