Az USA támogatja a demokráciát, a jó kormányzást és az emberi jogokat…

Az USA State Department szóvivője arról tájékoztatta a sajtót, hogy nyilatkozatot adtak ki a COVID-19 világjárvány kapcsán, a demokráciának, a jó kormányzásnak és az emberi jogoknak az Egyesült Államok általi támogatásáról.

A szóvivő felidézte, hogy Michael R. Pompeo államtitkár, még 2020. április 29-én azt nyilatkozta, hogy „a tekintélyuralmi rendszereket rosszul alakították ki annak a válságnak a kezelésére, amelyet ez a világjárvány okozott. Demokráciák azok, ahol szabadon kritizálhatunk és kommentálhatunk … ezek azok a helyek, ahol a tudósok, a szabadság és a gondolkodásmód, valamint az újságírók mindegyike szabadon tevékenykedhet. Ezek a társadalmak fogják a megfelelő eredményt hozni … Itt láthatóak a szabadság és a függetlenség valódi előnyei, és az elkövetkező napokban, hetekben és hónapokban biztos vagyok benne, hogy a világ is látni fogja. ”  

A ma, július 20-án kiadott nyilatkozat szerint: “Az Egyesült Államok elkötelezett a demokrácia, a jó kormányzás és az emberi jogok védelme mellett. … Az emberi jogokat, az alapvető szabadságokat, a demokratikus intézményeket és a jogállamiságot tiszteletben tartó és védelmező társadalmak a legjobban felkészültek a válságok átlátható és hatékony kezelésére. Az emberi jogok szilárd tiszteletben tartása, valamint az egész társadalom fellépése a közegészségügyi válságok megoldásának elengedhetetlen részei. A kormány által a COVID-19 járványra adott válaszok nem használhatják a betegséget ürügyként elnyomásra”.

A nyilatkozat kiemeli, hogy az Egyesült Államok kormánya kihasználja a kétoldalú és többoldalú diplomáciát, a külföldi segítségnyújtást és az egyéb külpolitikai eszközöket és forrásokat a demokratikus normák előmozdítása és a COVID-19 járvány ügyében a tekintélyuralmi rendszerek reakciói leküzdése érdekében.

A teljes eredeti nyilatkozat ide kattintva elolvasható.

Forrás: USA State Dept. a Szóvivő Irodája