Júliusban újraindul a kulturális élet a Margitszigeten

Júliusban újraindul a kulturális élet a Margitszigeten

Bán Teodóra, a Margitsziget Színház igazgatója terveiről, a csonka évadról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében Budapest szabadtéri játszóhelyei kettéváltak, az egyik intézmény vezetésével Bán Teodórát bízták meg, aki korábban az egyesített színházakat vezette, a fővárosi fesztiváliroda irányítása mellett. Mint megjegyezte, komoly kihívásnak tekinti ennek az új cégnek a felépítését, amit korábban is megtett, amikor is sikerült többek között a munkájuknak köszönhetően kiépíteni egy Budapest brandet, ami mögé természetesen tartalmat is tettek. Hiszen a turisztika mögé betették a kultúrát, ami megadta a magyar főváros jelentőségét.

Az idei évadról elmondta az igazgató, hogy a koronavírus-járvány miatt világsztárok fellépését kellett visszamondani, pedig éveken át dolgoztak azon, hogy elhívják őket, de az enyhülés bekövetkeztével azért június második felétől újraindul az élet a Margitszigeten, azaz a csonka évadban is közel lehetnek a rentabilitáshoz.

Az újrakezdést illetően Bán Teodóra megjegyezte, természetesen él az a kapcsolatrendszer, amit sikeresen kiépített az elmúlt 15 évben, erre mindenképpen lehet építeni. A Margitsziget Színház a kormány és a főváros megállapodásának köszönhetően a kormányzati fenntartású intézmények sorába került, az új fenntartóval már megkezdték a költségvetési tárgyalásokat. Az viszont már majdnem teljesen biztos, hogy július 17-én nyitja meg kapuit a színház, szeptember első hétvégéig tart az évad. Természetesen az összes szabályt betartják, azaz csak minden negyedik székre ültetnek nézőket. Most egy új világ jön, ami jelentős kihívásokat jelent, ezeknek meg kell felelni – tette hozzá.

A mostani csonka évadra Bánk bár bemutatót terveznek, egy Elisabeth musicalt, lesznek még szimfonikus és könnyűzenei koncertek egyaránt. Arra a kérdésre, hogy most kik veszik majd meg a jegyeket, az igazgató elmondta, miután eddig is a közönség javát a fővárosiak tették ki, így elsősorban rájuk számít, azokra, akik egy minőségi előadással szeretnének kikapcsolódni, a Margitsziget Színház pedig ezt nyújtja.

A Városmajor és a Margitsziget innentől kezdve két önálló intézményként üzemel, a vezetők elosztották maguk között a technikai eszközöket, valamint a munkatársak is választhattak, ki melyik céghez szeretne elmenni dolgozni. Az biztos, a Margitsziget Színház különlegességével lehet és kell is élnie, hiszen ez az egyetlen olyan épület, amelyik kifejezetten szabadtéri kőszínháznak épült, ami 82 éve szolgálja az embereket. A tervei szerint a Margitszigeten több helyszínen is lesznek programok, mint a Szent Margit kolostor romjainál, itt komolyzenei koncertek lesznek azokon az estéken, ami nem zavarja a szabadtéri színpadot.

Bán Teodóra elmondta azt is, a kultúra jelentősen hozzájárult eddig is Budapest, az ország turisztikai bevételeihez, amikor is pár évvel ezelőtt azt a szlogent hirdették meg, hogy Budapest a kultúra és a négy évszak fővárosa.

Ám ahhoz, hogy valóban eredményesen járuljon ezekhez hozzá a Margitsziget Színház, be kell fejezni az évekkel ezelőtt megkezdődött felújítást  át kell építeni a nézőteret, ennek legalább egy részét be kellene fedni. Mindezek mellett továbbra is kellenek világsztárok, akik örömmel jönnek el Budapestre.