Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, az azonnali kérdések órájában

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.26.-reggelén

A kormány munkáját az minősíti, hogy nemzetközileg is példásan és sikeresen védekezett Magyarország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, az azonnali kérdések órájában hétfőn. Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor miniszterelnök a Jobbik elnökének, Jakab Péternek adott válaszában ismertette a friss munkahelyvédelmi számokat: 1 millió 62 ezer ember részesült támogatásban – emelte ki a miniszterelnök, és arról is beszélt, hogy 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak az intézkedések a gazdaságban. A munkahelyvédelmi bértámogatást több mint százezer munkavállaló foglalkoztatói vették igénybe. Orbán Viktor kiemelte, hogy 127 milliárd forintnyi munkahelyteremtő beruházás érkezett az utóbbi időben hazánkba, és több mint 60 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre. Amit vállaltunk, teljesíteni fogjuk, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is hozunk – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt mondta, indokolt az óvatosság, ezért tovább végzi a munkáját az operatív törzs, amelynek vezetését a miniszterelnök-helyettes, Pintér Sándor vezeti. A kormányfő közölte, hogy átvilágítják Pintér vezetésével az egészségügyet, hogy felkészítsék az intézményrendszert egy világjárványra, hogy ne a baj idején kelljen cselekedni. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Szabó állításai ténybelileg hamisak, és felhívta a figyelmet arra, hogy Káslernek köszönhetően a kabinet már akkor foglalkozott a járvány várható következményeivel, a védekezés megszervezésével, amikor Európában még lekicsinyellték a járványveszélyt.

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ez is azt igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában van – emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: 430 embert kezelnek kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. Emlékeztetett, hogy két hete még az aktív fertőzöttek körülbelül fele volt kórházban, most már kevesebb mint egyharmaduk. Vagyis az aktív fertőzöttek is jellemzően könnyebben vészelik át a fertőzést – közölte.  Kitért arra is, hogy vidéken nyitnak az óvodák és a bölcsődék. Kiemelte, hogy minden helyszínen megtörtént a fertőtlenítés, nagytakarítás, a személyzet felkészült. Müller Cecília azt is elmondta, hogy június elsejétől újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok is.

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot – közölte a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Fürjes Balázs emlékeztetett: soron kívüli tájékoztatást kért Karácsony Gergely főpolgármestertől a Lánchíd felújításáról, tekintettel arra is, hogy a főpolgármester néhány hónapja még a híd kritikus állapota miatt halaszthatatlannak minősítette a hídfelújítást, csütörtökön viszont azt írta Facebook-oldalán, hogy a beruházást bizonytalan időre elhalasztják. A Karácsony Gergely által készíttetett és a kormánynak a főpolgármester által személyesen átadott szakvélemény szerint a Lánchíd felújítása nem halasztható, mert a híd nagyon rossz állapotban van, teherbírásával komoly problémák vannak, és a felújítás halasztása drasztikusan növelheti a költségeket – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy azt szeretnék tudni, azóta mi változott, ugyanabban a kérdésben miért mond gyökeresen mást a főpolgármester, mint fél évvel ezelőtt.

A hétfői kormányülés fő témája  volt a rendkívüli jogrend visszavonását célzó törvényjavaslat, amelyet kedden terjesztenek az Országgyűlés elé – közölte az igazságügyi miniszter a közösségi oldalán hétfő délután. Varga Judit rögzítette: a rendkívüli jogrendnek köszönhető, hogy a kormány az elmúlt hetekben gyors és eredményes döntéseket tudott hozni a járvány megfékezésére, így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket.  Továbbra is elvárjuk, hogy azok, akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az álhírterjesztőkhöz csatlakoztak, amikor a kormány emberéletek megmentésén dolgozott, legalább most kérjenek bocsánatot a magyar emberektől, és vonják le a megfelelő következtetéseket! – írta, megjegyezve, hogy természetesen nincsenek illúzióik.- fogalmazott az igazságügyi miniszter.

 

Külföld:

Az első fokon eljáró Kolozsvári Táblabíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet Gheorghe Funarra, Kolozsvár korábbi szélsőségesen nacionalista polgármesterére róttak ki azért, mert egy 2014-es televíziós vitában a lovak nyelvének nevezte a magyart – közölte a Krónika napilap.  Gheorghe Funar független jelöltként indult 2014-ben a romániai elnökválasztáson, és a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában szerepelt meghívottként Tánczos Barnával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorával együtt. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort. „Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (…), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem” – jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

Líbiából szárazföldön először Tunéziába, majd innen a rövidebb tengeri útvonalon Olaszországba érkeznek az Európába tartó migránsok, közöttük számos bűnözővel – hangoztatta Luigi Patronaggio, a szicíliai Agrigento államügyésze, hozzátéve, hogy megítélése szerint az idei nyáron „vörös zónává” válhat a Földközi-tenger nyugati medencéje.   Mintegy ezren kötöttek ki a Tunéziához legközelebbi dél-olaszországi partokon az utóbbi hétvégén. Két, emberekkel megtömött hajó Lampedusa, egy másik Linosa szigetére érkezett, további három a szicíliai Marsala és Mazzara partjaira, egy tízméteres halászhajóval pedig több százan érkeztek az Agrigentohoz közeli Palma di Montechiaro strandjára, ahol a migránsok szétszéledtek, csak hetvenet tudtak közülük feltartóztatni a hatóságok. „Ezer ember egyidejű tengerre tétele önmagáért beszél, az észak-afrikai emberkereskedelem megmutatta erejét” – jelentette ki Luigi Patronaggio a La Repubblica című napilapnak. Kifejtette: a Földközi-tenger nyugati felében a migrációt ismét a tunéziai bűnszervezetek vették kézbe, és „ezen a rövid – Tunézia és Olaszország között kevesebb mint háromszáz kilométeres – útvonalon akár több ezer embert is képesek utaztani:

Donald Trump amerikai elnök megtiltotta a beutazást azoknak a külföldieknek, akik Brazíliából akarnának belépni az Egyesült Államokba a koronavírus-járvány idején. Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője úgy kommentálta a lépést: az elnöknek ez az intézkedése segít megelőzni, hogy azok a külföldiek, akik Brazíliában voltak, további fertőzések forrásává váljanak az Egyesült Államokban. A tilalom nem vonatkozik a külföldről beutazni kívánó állampolgárokra, azok családtagjaira, valamint az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiekre. Brazília az igazolt fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok után a második helyen szerepel. A latin-amerikai országban vasárnap további 653 ember halt bele a betegségbe, ezzel a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma 22 666-ra emelkedett. Egy nap leforgása alatt vasárnapra újabb 15 813 fertőzést jegyeztek, ezzel 363 211-re emelkedett azok száma, akik elkapták a vírust.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozott a Moszad hírszerző szolgálat vezetőjével, Joszi Cohennel és megköszönte neki, hogy vállalta a közös beszerzési parancsnokság vezetését a koronavírus idején, ami kedden átkerül az Egészségügyi Minisztériumhoz. Netanjahu dicsérte a parancsnoki központ orvosi felszerelések és létfontosságú védőeszközök beszerzésében elért eredményeit a koronavírus-krízis alatt. „Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani Neked. Joszi, a Védelmi Minisztériummal együtt kijelöltelek, hogy gondoskodj a vásárlásról és a beszerzésről. Különösen jól csináltad; az eredmények önmagukért beszélnek”, mondta Netanjahu. A Moszad feladata volt, hogy a világszerte tapasztalt hiány közepette biztosítsa az orvosi felszerelések beszerzését külföldről, meg nem határozott országokból. A Moszad ennek részeként több tízezer N95 légzőmaszkot és több millió műtéti maszkot szerzett, valamint több tucat lélegeztetőgépet.

 

Gazdaság:

A magyar gazdaság szereplőinek új világgazdasági versenyben kell helyt állniuk a koronavírus-járvány után – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a versenyképességi program támogató okiratainak átadásán. A miniszter hangsúlyozta, nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági védekezésre is szükség van, mert a világjárvány az emberek életén és egészségén túl a munkahelyeket is veszélybe sodorja. A magyar kormány ezért is használta ki azt a lehetőséget, hogy saját költségvetése terhére támogatást nyújthat a vállalkozásoknak a járvány hatásainak ellensúlyozására – fogalmazott. Szijjártó Péter elmondta, a versenyképesség-növelő támogatási programra eddig 625 pályázat érkezett be, a jelentkező vállalatok 295 milliárd forint értékben vállaltak beruházásokat, és ezzel mintegy 111 ezer munkahelyet védenek meg.

 

Időjárás:

 

Kedden marad a labilis légköri helyzet, a változóan napos-gomolyfelhős idő. Délelőtt kevesebb helyen, kisebb eséllyel fordul elő zápor, elsősorban a déli órákat követően nő meg az esélye szórványos, helyi csapadékgócok, záporok, zivatarok kialakulásának. Heves, akár átmeneti jéggel és felhőszakadással is kísért viharok elsősorban keleten és délen fordulhatnak elő, míg nyugaton, északnyugaton mérsékeltebb zivatargócokra van esély. Élénk, nyugaton és keleten erős É-ÉNY-i szél fúj.

Éjjel csökken a csapadékhajlam és a felhőzet. Általában gyengén vagy mérsékelten felhős, csillagfényes időre van kilátás, a keleti országrész fölé várható több felhő. Csapadék éjfélt követően nem valószínű. A középső országrész kivételével erős, a Dunántúl térségében olykor viharos (50-70 km/óra) lökésekkel kísért É-i szél fúj.

A jellemző hőmérséklet átlaga kedd reggel 7 – 10, északon, a völgyekben 5,  kedd délután 17 – 21,

szerda reggel  6 – 11 fok körül alakul.