A sajtóban is hangsúlyozni kell, hogy a magyar kormány mennyire nem ért egyet a romániai állapotokkal

A sajtóban is hangsúlyozni kell, hogy a magyar kormány mennyire nem ért egyet a romániai állapotokkal

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a román belpolitikáról, de szóba került még a közel-keleti keresztények megsegítése is.

Romániában egyre többször lehet arról hallani, hogy a magyar kisebbség jogai folyamatosan sérülnek, emiatt Magyarország rendszeresen jelzéseket küld az Európai Uniónak, de a politikus szerint azt is látni kell, a szomszéd országban van egy fokozott kampányhangulat, sokadik miniszterelnökkel. Az is igaz, a román kormányfő és pártja szintén annak az európai pártcsaládnak a tagja, amelyben a KDNP is megtalálható. Arra a felvetésre, hogy nem lenne-e hasznosabb, ha a Néppárton belül is megpróbálnák ezeket a konfliktusokat rendezni, Nacsa Lőrinc megjegyezte, most egész Romániában van egy felfokozott magyarellenes hangulat, ezzel is megpróbálják elterelni a figyelmet a gazdaságukról, a járvány elleni védekezés hibáiról. El kellett halasztaniuk a járvány miatt az önkormányzati választást, ráadásul ősszel még parlamenti választásokra is sort kellene keríteni, ebben a helyzetben vette elő szinte mindegyik román párt a magyar kártyát. Ebben a helyzetben Magyarországnak az a kötelessége, hogy minden fórumon, nem csak Európában jelezzék a jogsértéseket. Legutóbb az Országgyűlés Külügyi Bizottsága fogadott el egy összpárti nyilatkozatot, amelyben elítélték a román államfő magyarellenes mondatait. De az Európa tanács következő ülésén is szóba fogják hozni ezt a témát, ahogy majd a NATO közgyűlésén is érdemes lenne szóbahozni. Mindezek mellett az Európai Parlament különböző ülésein is meg kell említeni a problémát. A sajtóban is hangsúlyozni kell, hogy a magyar kormány mennyire nem ért egyet a romániai állapotokkal.

Nacsa Lőrinc beszélt a Hungary Helps Programról, amit egy jelentős politikai innovációnak, követendő példának nevezett, hiszen kormányzati szintre emelte Magyarország az üldözött keresztények megsegítését. Ennek a programnak a folyamatban lévő projektjei nem állnak le, most például a hazánkba hozott járvány elleni védőeszközök tekintetében is segítséget kell nyújtani. A magyar kormány legelőször a határontúli magyar közösségeket támogatta, majd juttattak eszközöket a Nyugat-Balkánra, de jutott ezekből a közel-keleti keresztény közösségek számára is.

A koronavírus-járvány kapcsán azt említette meg a KDNP képviselője, hogy a kijárási korlátozások miatt ugyan be kellett zárni a templomokat, de az imára így is maradt hely és idő, „csak” az emberek otthonában. Nacsa Lőrinc úgy reméli, ebből az érzésből az egyházak képesek lesznek megőrizni, akár a hétköznapi imákban.