JUK, azaz „júniusban újra kezdjük” a zsinagógai életet!

JUK, azaz „júniusban újra kezdjük” a zsinagógai életet!

x

Darvas István

 

K”K,

Hogyan? Előzetes regisztrációval:

docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQehFTAIHjPjXDi2RHqXPMXvQ-AE9eBLzfCtLixPv4LFD2Vg/viewform

MIkor?

Az első közös alkalmat június 6-án, szombat reggel tartjuk, a szokásos időpontban (9 órakor).

Az ezt követő héten indulnak a hétköznap reggeli imádkozások, hétfőn (június 8.) és csütörtökön (június 11.) egyaránt 7.30-kor kezdünk.

Ezek az alkalmak ettől kezdve a megszokott időben lesznek.

Terveink szerint az első péntek esti imádkozást június 19-edikén tartjuk, 19 órától, de erről még küldök értesítést.

A különleges helyzet miatt bizonyos óvintézkedésekre szükség van, átadom a szót Turcsányi doktornőnek:

Kedves Mindenki!

Az egészségügyi veszélyhelyzet csökkentésével eljött az az időszak, amikor lassan, óvatosan újra nyithatjuk zsinagógáinkat. Azt tudnotok kell, hogy a vírus nem tűnt el, csak elbújt, ezért nagyon sok óvintézkedés mellett találkozhatunk újra.

Először is szeretnék mindenkit arra kérni, hogy alaposan mérlegelje, milyen egészségügyi kockázatot jelent számára az, hogy eljön a zsinagógába. Természetesen senkinek nem tilthatjuk meg (és nem is akarjuk) a részvételt, de kérlek benneteket, hogy aki 75 éves elmúlt, vagy valamilyen krónikus betegsége van, fontolja meg még egy kis ideig a részvételt.

A belépéskor mindenkinek át kell esnie egy rövid, kockázatfelmérő kikérdezésen, és ez után léphet be a zsinagógába.

A zsinagóga területén mindenkinek maszkot kell viselnie. Kérlek benneteket, hozzatok magatokkal mindenképpen. Megfelel a „sebészi” maszk is, és a textil maszk is természetesen.

Ezzel kapcsolatos az a kérésünk is, hogy minden férfi hozza magával a saját kipáját, talitját is, sajnos a közös használatú darabok viselése nem engedélyezett, mivel nem tisztíthatók megfelelően.

Örülnénk annak, ha mindenki a saját imakönyvét használná, de ha nem szeretnétek magatokkal hozni, jelezzétek. Kaptok egyet a zsinagóga készletéből, és ezt névre szólóan tesszük félre nektek, személyes használatra.

Szintén ilyen okok miatt kérünk benneteket, a mezüzét se érintsétek meg.

A zsinagógában több helyen lesz kézfertőtlenítő, használjátok bátran és sokszor.

Evés-ivás még egy darabig sajnos nem lesz.

A jogszabályok értelmében a nyilvános helyeken kötelező másfél méteres távolságot tartani. Ebben segítünk, jelölni fogjuk az elfoglalható üléseket. Sajnos így a zsinagóga befogadóképessége limitált, de mindenre megpróbálunk megoldást találni.

Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, a változásokat, és igyekszünk reagálni is rá. Reméljük, hogy ez csak könnyítés lesz.

Vigyázzatok magatokra, hamarosan találkozunk a zsinagógában!