Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa : Itthon ez egy sikertörténet

Itthon ez egy sikertörténet

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, az átoltottságról, valamint a gyermekkori védőoltások fontosságáról beszélt.

Ma Magyarországon éppen a járványügyi helyzethez, az infektológiához ért mindenki, ez egyrészt öröm – mondta el a főorvos, hiszen eddig ez a szakterület haldoklott, kevesen akartak infektológusok lenni. Az biztos, a mostani járvány a szakmának jót fog tenni, sokan akarják majd választani. Azt azért tudni kell – emelte ki Szlávik János, ez nem egy könnyű szakma, itt arra is kell gondolni, hogy ez veszélyes, hiszen a mostani koronavírus is elsősorban az orvosokra, az ápolókra jelent veszélyt, ahogy sok más vírus is, és az is igaz, nincs minden ellen még védőoltás. Jönnek új vírusok, a régiek mutánsai, a baktériumok, a paraziták, az egyre inkább északra forduló betegségek, amik eddig szinte csak Afrikában volt tapasztalható.

A mostani koronavírus-járvány kapcsán azt emelte ki a szakember, a vírus utáni világ egyáltalán nem olyan lesz, mint előtte volt, az emberek egy része nem fog utazni a félelem okán, olyan aggodalmakat ültetett be az emberek fejébe a koronavírus, amit nehéz lesz elfelejteni, ha egyáltalán sikerül, még akkor is, ha lesz hatékony védőoltás.

Az is biztos, hogy a koronavírus-járvány változásokat hoz majd mindenki mindennapos higiéniás szokásaiba, ami magával hozhatja azt is a rendszeres kézmosás, a szájmaszk használatával az influenza is visszaszorulhat.  Érdemes belegondolni, hogy az Egyesült Államokban az influenza következtében egy évben 150 ezer ember hal meg, ez a szám az emberek máshogy való viselkedésével jelentősen csökkenhet, de nem csak az USA-ban, hanem másutt is – hangsúlyozta a főorvos.

Vannak olyan betegségek, amelyek ma már szerencsére nincsenek jelen Magyarországon, olyanok, amelyekkel egy ideje már leszámolt az emberiség. Itthon ez egy sikertörténet – jegyezte meg Szlávik János, azokban az országokban térhetnek vissza ezek a betegségek, ahol nem olyan szigorú a szabályozás. Magyarországon például kötelezőek a gyermekkori védőoltások, ellentétben több európai országgal. Több helyen is probléma, hogy az internetnek „köszönhetően” felbukkannak olyan nézetek, melyek szerint ezek a gyermekkori védőoltások problémákat okozhatnak. Amennyiben ezek a nézetek erőre kapnak, úgy az átoltottsági arány, aminek 92-94 százaléknak kell lennie, elkezd csökkenni, ha mindez eléri a 70 százalékot, akkor bizony járvány alakulhat ki, régi fertőző betegségek üthetik fel újra a fejüket, mint a kanyaró. Lenne még mi ellen küzdeni, ezek egyike a gyermekbénulás, ez jelenleg Jemenben, Pakisztánban és Nigériában van jelen a polgárháborús helyzet miatt. Ha mégis sikerülne az ott élő gyerekeket beoltani, akkor ki lehetne jelenteni, a gyermekbénulás örökre eltűnne a Föld felszínéről.

A WHO-t a politika erősen kritizálja, pedig nagyon sokat tesz ez a szervezet, ám az is igaz, hogy csupán ajánlásokat fogalmazhatnak meg, a konkrét lépéseket az országoknak kell megtenni. A főorvos hozzátette, amikor lecseng a mostani koronavírus-járvány, akkor sokan érezhetik úgy, hogy valamit elhibáztak. Az ios lehet, hogy a WHO későn nevezte a mostani járványt pandémiának, világjárványnak. ám nem tette ezt annyira későn, mint például egyes országok, amelyek késve tették meg a szükséges intézkedéseket, például Olaszország, Spanyolország. Sok helyen megengedték, hogy a járvány jelenlétekor még az emberek bemehessenek az idősotthonokba látogatóba, nem szűrtek senkit, sem az ott élőket, sem az ott dolgozókat, sem a látogatókat. Vannak olyan országok, ahol egészen apokaliptikus helyzet alakult ki, ahol a halottak számának a fele az idősotthonokból érkezett. Magyarország könnyebb helyzetben volt, hiszen csak márciusban tűnt fel a vírus, így volt idő lezárni az idősotthonokat, aminek végül szerepe volt abban is, hogy itthon nem volt ennyi haláleset.

Az egészségügyben dolgozók most is hatalmas munkát végeznek, amit szerencsére a társadalom is respektál és ez fontos, mert mint kiemelte az infektológus szakember, soha még nem érzett ekkora tiszteletet, megbecsülést az emberek részéről, mint most. Ezt érzi mindenki, ez látszik meg abban a rengeteg ajándékban, amit mostanában kapnak az egészségügyi dolgozók, akik tényleg éjjel-nappal a helyükön vannak, legyen szó ételről, italról, műszerekről, védőeszközökről. Szlávik János legkedvesebb ajándéka egy gyerekrajz volt. Ez is segít bírni ezt a jelentős mennyiségű terhelést.

A főorvos beszélt még a világ több veszélyes területéről és a migrációról. Véleménye szerint, egy olyan ország, amelyik úgy dönt, befogad menekülteket, akkor az a legjobb, ha úgy kezdi, minden menekültet megvizsgál a különböző fertőző betegségek kapcsán és ha kell, akkor be is oltja őket.