Az Isztambuli Egyezmény nem egy csodafegyver

Az Isztambuli Egyezmény nem egy csodafegyver

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Isztambuli Egyezmény kapcsán benyújtott kormánypárti kezdeményezésről.

A KDNP három országgyűlési képviselője tegnap egy javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, melyben kezdeményezik, hogy Magyarország egy nyilatkozatban mondja ki, nem kíván csatlakozni az úgynevezett Isztambuli Egyezményhez. Ennek kapcsán a politikus megjegyezte, amikor erről az egyezményről, annak a ratifikálásáról beszélünk, akkor pont a lényegről nem esik szó. Ez a megállapodás a nők és a nemek védelméről alkotott meg sok nagyon fontos szabályrendszert, ám mégis vannak benne olyan cikkelyek, amelyek nem állnak összhangban Magyarország Alaptörvényével. Az is igaz, hogy ezt az egyezményt 2014-ben írta alá az akkori Orbán kormány nevében a külügyminiszter, de az is igaz, hogy a sok aláíró között mások is vannak, mint például Nagy-Britannia és Szlovákia, amelyek szintén nem ratifikálták az egyezményt. Bajkai István hangsúlyozta, a magyar Országgyűlésnek az egyik funkciója éppen az, hogy a különböző nemzetközi egyezményeket jóváhagyja, most bekerült a képviselők elé ez a javaslat, így ki fog derülni, megszületik-e a nyilatkozat. A kormánypárti képviselők arra kérik a kormányt, hogy az Isztambuli Egyezmény rendelkezéseinek hatálybalépésétől tekintsen el. Hozzátette, amennyiben elfogadnák, akkor ezek a rendelkezések jogszabállyá változnak, és volt már olyan, hogy egy nemzetközi megállapodás jóváhagyása után megszületett jogszabály ellentétbe került egy másikkal, akkor azt össze kellett fésülni. Ám ez éppen az Alaptörvénnyel megy szembe, így ezért ezt nem szabad ratifikálni.  A képviselő szerint a jelenleg hatályos Alaptörvény rendkívül erős módon védi a nők, a család jogait, a hatályos Btk pedig a családon belüli erőszakot bünteti nagyon szigorúan, de a Ptk is tartalmaz a család intézményének védelmére szolgáló paragrafusokat. Bajkai István tegnap hozzá is szólt a plenáris ülésen, ahol kijelentette, ha valaki szigorítani akar a törvényekben a családok, a nők védelmében, akkor erre van lehetőség a hatályos jogrend keretei között. Az Isztambuli Egyezmény nem egy csodafegyver, aminek meglétével jobban lehet védeni a nők jogait.

A politikus megjegyezte, az Isztambuli Egyezmény kétértelműen fogalmaz a családról, a magyar Alaptörvényben pedig világosan az olvasható, a házasságot egy férfi és egy nő jelenti, ami két egyenrangú fél szövetsége, a zsidó-keresztény kultúra alapján. Bajkai István megerősítette, a jelenlegi magyar jogrend elfogadja az egynemű párok együttélését, ám hivatalos házasságot nem köthetnek.

Az is probléma, hogy az Isztambuli Egyezményben olyan kifejezések is szerepelnek, amelyek felbontják azt a fogalomrendszert, amit mondjuk Magyarország gondol a férfi és női szerepekről. Például az egyezményben szerepel az a lehetőség is, hogy valaki nemi alapon is kérheti a menekültstátuszt, ez jelentősen érinti a magyar bevándorláspolitikát. Meg van erre a lehetőség most is, de a ratifikálás után nem kerülne sor vizsgálatra, azaz automatikusan minden ilyen kérelmezőnek meg kellene adni a menekültstátuszt, ezt Magyarország nem akarja. Minden országnak joga eldönteni, hogy a saját bevándorlási hatósága megvizsgáljon egy adott kérelmezőt, eldöntve, hogy befogadja vagy nem, automatizmust nem szabad elfogadni. Talán nem véletlen – tette hozzá a képviselő, hogy Nagy-Britannia sem ratifikálta az egyezményt. Visszatérve a bevándorlási hatóságra, a magyar intézmény összes szabálya megfelel az Európai Unió előírásainak, ezért sem lenne jó ezen változtatni