A Knesszet plenáris ülésén a Likud valamint a Kék Fehér javaslatára a képviselők 72 igen és 40 nem szavazattal

ABreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.01. reggelén 

A hétfőn életbe lépő új szabályokkal megkezdődik a járvány elleni védekezés második szakasza, amelyben szigorú szabályok és menetrend szerint indítják újra az életet – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert azt is elmondta, hogy a járvány területi különbségei miatt eltérő szabályok vonatkoznak majd vidékre és Budapestre. Kiemelte azt is, hogy hatályba lépett az a kormányrendelet, amely a kijárási korlátozással kapcsolatban alapos indoknak minősíti – figyelemmel a közelgő érettségire – a tanulmányi kötelezettség teljesítését, valamint a tanulmányok lezárásából fakadó vizsgakötelezettségek teljesítését.

 

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a koronavírus-fertőzés területi különbségeire is tekintettel újraindítható az élet Magyarországon – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két szabály változatlan: a leginkább veszélyeztetettek, az idősek biztonságát ezután is garantálni kell, és a területi különbségekre is figyelemmel kell lenni. Az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében – az összes haláleset 70 százaléka pedig csak a fővárosban – van, a kijárási korlátozásokat és a szigorú intézkedéseket ezért Budapesten és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani – fejtette ki a tárcavezető. Arról is beszélt, hogy a kormány döntése értelmében a kórházakból kimenő és oda bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idősotthoni dolgozókat is. Közölte továbbá, hogy négy egyetem orvostudományi karának összefogásában reprezentatív tesztelés kezdődik, ami választ ad arra, az ország körülbelül hány százaléka eshetett át a betegségen. Kijelenthető, 50 nap megfeszített munkájával Magyarország ma olyan helyzetben van, hogy az egészségügy akár a tömeges megbetegedések kezelésére is felkészült – mondta Gulyás Gergely, jelezve: a koronavírus-járvány elleni védekezés most véget érő első fázisának legfontosabb teendője az egészségügyi rendszer felkészítése volt. Kiemelte: a járványt sikerült lelassítani, a magyar számok kifejezetten kedvezőek, viszonylag alacsonyan maradt a fertőzöttek száma, de minden ilyen esetben a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, ennek megfelelően intézkedtek. Hangsúlyozta, a védekezéshez kulcsfontosságú lélegeztetőkészülék-állomány szempontjából is ma Magyarország a védekezésre leginkább felkészült országok közé tartozik.

 

Gulyás Gergely kijelentette: májusban fennmarad a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről pedig később döntenek.  A tárcavezető közölte: az egész országban marad az ingyenes parkolás, ez az intézkedés bevált, nem eredményezett komoly forgalomnövekedést, viszont lehetővé teszi, hogy aki megteheti, nem a tömegközlekedést veszi igénybe, ami segíti a fertőzés terjedésének korlátozását. Kiemelte: a rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. Elmondta: az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el az otthonukat, a számukra biztosított 9-12 óra közötti vásárlási időszak megmarad. Emellett mindenkit kérnek, hogy viseljen maszkot, illetve takarja el a száját a tömegközlekedésben és a boltokban, valamint tartsa be a 1,5 méteres távolságot – tette hozzá.  A miniszter hangsúlyozta: vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, új, az eddiginél lazább szabályokat állapítanak meg, de azt kérik, hogy a védekezési intézkedéseket ott is mindenki tartsa tiszteletben. Kifejtette: május 4-től engedélyezett az éttermek, szállodák és kávézók nyitva tartása a kerthelyiségekben, teraszokon. A strandok, szabadtéri múzeumok kinyithatnak. Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók, az amatőr és profi sportban engedélyezik az edzéseket és zártkörű rendezvényeket. Az esküvők, temetések, szentmisék, istentiszteletek a korábbi szabályok betartásával megtarthatók – sorolta.

 

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszélt Izrael magyar hőseiről, Szenes Hannáról, de szó volt még az egy százalékos kampányról is.

Izrael függetlenné válása kapcsán meg kell emlékezni azokról a magyar zsidókról, akik a II. világháború után új hazájuk felépítésében is jelentős szerepet vállaltak. Az elmúlt 72 év hihetetlen küzdelmeket hozott, azt is lehet mondani, a megalakulás óta folyamatos háborúk helyszíne Izrael. De voltak olyan hősök is, akik nem élték meg a független zsidó állam megszületését, mint például Szenes Hanna, akit a II. világháború során végeztek ki. Heisler András szerint a fiatalon kivégzett Szenes Hanna lehetne egy közös hőse Magyarországnak és Izraelnek, aki katonaként próbált segíteni Palesztinából visszajőve Magyarországra a szabadságért. Itthon civil szervezetek kezdeményezték, hogy semmisítsék meg utólag azt a bírósági ítéletet, ami alapján Szenes Hannát a kivégzőosztag elé állították, de számos emlékrendezvényt is szerveztek, ezek mindegyikét a Mazsihisz igyekszik támogatni.

A Mazsihisz idén is kéri az állampolgárok jövedelemadójának egyházakra fordítható egy százalékát, az elmúlt években egyre többen támogatták a legnagyobb zsidó szervezetet. Heisler András szerint ez azért is fontos, mert ez a támogatás is egyfajta legitimitási mutatója az egyházaknak. Az tény, a zsidó felekezetek között létrejött egyfajta versenyhelyzet, mindenki megpróbál minél több támogatót szerezni. A Mazsihisz idén nem elsősorban reklámokkal, hanem az aktivitásával kampányol – emelte ki az elnök.

 

Külföld:

 

Az Európai Bizottság (EB) nem jogosult arra, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson az igazságügy tagállami megszervezése kapcsán, amint ezt az új lengyel bírák legitimitását védő lengyel törvény esetében tette – olvasható a varsói igazságügyi tárca állásfoglalásában. A varsói minisztérium ezzel az előző nap Lengyelországgal szemben elindított, a bírói függetlenség elvével érvelő brüsszeli kötelezettségszegési eljárásra reagált. A lengyel állásfoglalás szerint az igazságügy szervezése viszont a tagállamok hatáskörébe tartozik, az EB ezért e témában nem jogosult arra, hogy kétségbe vonja a nemzeti parlament által megszavazott, az államfő által jóváhagyott törvénymódosításokat. Az említett előírások védik a lengyel alkotmányos rendet – hangsúlyozzák a minisztériumi nyilatkozatban.

 

Németország betiltja a Hezbollah politikai szárnyának tevékenységét is. A döntéssel egyidőben a rendőrség házkutatásokat tart a libanoni terrorszervezet németországi csoportjainál. A mostani döntés radikális változás Berlin korábbi álláspontjához képest, mely az EU véleményén alapult. A határozat a Hezbollah katonai és politikai szárnyát is érinti. A német belügyminiszter, Horst Seehofer közleményében úgy fogalmazott, hogy a Hezbollah tevékenysége „a büntetőjogba ütközik”, majd úgy folytatta, „csakúgy, mint ahogy lehetetlen különbséget tenni a szervezet politikai és vallási tagjai és vezetői között, úgy lehetetlen megkülönböztetni a politikai, szociális és katonai szerepet betöltő tagokat is” – számol be a The Times of Israel. Csütörtök kora reggel a német rendőrség házkutatást tartott négy, a Hezbollah-hoz köthető szervezetnél annak érdekében, hogy a rendelet kihirdetése után azoknak ne tudjanak esetleges bizonyítékokat megsemmisíteni.

 

Amennyiben megválasztják az Egyesült Államok elnökének, nem telepítené vissza Tel-Avivba, hanem Jeruzsálemben hagyná az amerikai nagykövetséget Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje. A 77 éves politikus – aki korábban az Obama-adminisztráció alelnöke volt – úgy fogalmazott: a képviseletet nem kellett volna áthelyeznie a Trump-kormányzatnak, de „most, hogy már ott van”, ő nem költöztetné vissza.  Biden kijelentette: konzulátust nyitna Kelet-Jeruzsálemben, megkönnyítve a párbeszédet a palesztinokkal. „Az én kormányzatom mindkét felet arra bíztatná, hogy tegyenek kezdeményezéseket a kétállami megoldás napirenden tartása érdekében” – mondta a videokonferencián, amelyen a kampánya 250 lehetséges anyagi támogatója vett részt. Az úgynevezett kétállami megoldás értelmében Izrael mellett létrehoznának egy önálló palesztin államot is.

 

A Knesszet csütörtöki plenáris ülésén a Likud valamint a Kék Fehér javaslatára a képviselők 72 igen és 40 nem szavazattal megszavazták a miniszterelnökök közötti rotációra vonatkozó törvény első olvasatát. A Netanjahu – Gantz egységkormányról szóló megállapodás előfeltétele volt, hogy a felek közötti miniszterelnöki – rotációs megállapodás rögzítésére irányuló biztosíték törvénybe iktatása. Az új kormány megalakulása előtt, számos – az izraeli alaptörvényben nem szereplő törvénymódosítást kell a képviselőknek elfogadniuk, amelyek többek között biztosítják a Netanjahu – Gantz közötti miniszterelnöki rotációt, illetve lehetővé teszik, hogy a három vádemelés alatt álló Benjamin Netanjahu 18 hónapig miniszterelnök majd 18 hónapig miniszterelnök-helyettes lehessen.

 

Gazdaság:

 

Az Unilever Magyarország Kft. 15 milliárd forintos ráfordítással bővíti a háztartás-vegyipari termékeket gyártó nyírbátori üzemet – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a járványveszély idején minden eddiginél nagyobb szükség van a nyírbátori gyár termelésére. Regionális gyártási központként Magyarország a térség más országait is ellátja, így 20 millió fogyasztóhoz jutnak el az Unilever belföldön készült termékei.  A tárcavezető a magyar gazdaság iránti bizalom jelének tekinti, hogy két héten belül a negyedik nagyberuházás érkezik az országba. Az Unilever a gyártás bővítése mellett azt is vállalta, hogy egy kamionnyi fertőtlenítővel segíti a fővárosi Szent László Kórház munkáját a járványveszély idején. Mindez azt is jelzi, hogy a cég nem csupán gyártási helyszínnek, hanem otthonának is tekinti Magyarországot – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Pénteken újabb frontok vonulnak át felettünk, észak felől hidegfront, dél felől melegfront érinti térségünket. Délelőtt még jobbára borongós, erősen felhős időre, többfelé, de szórványosan előforduló esőkre, záporokra, itt-ott zivatarra is számítani kell. Délután már csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap, csökken a csapadékhajlam. Éjszaka változóan felhős lesz az ég, hajnalban nyugaton újból esőre készülhetnek az ottélők.

A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök délután +19 – +23,  péntek reggel +7 – +11,

péntek délután  +17 – +21, szombat reggel +4 – +8  fok körül alakul.