A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.30. reggelén

 

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán.  A kormányülés után arról tájékoztatott: a védekezés első szakasza lezárult. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a „védekezés embert próbáló munkájában”. A közös erőfeszítésnek köszönhetően Orbán Viktor úgy látja a magyar egészségügyi felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is.  A kormányfő azt mondta: a vírus elleni védekezés új szakaszába lép. Ebben közösen megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Emlékeztetett, hogy fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén, a kijárási korlátozások érvényben maradnak – közölte. Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd – szögezte le. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak. A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják – fejtette ki Orbán Viktor, aki az időseket továbbra is arra kérte, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

Országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket, a legtöbbet közülük Budapesten – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: szerdára 2727-re nőtt a fertőzöttek száma, 536 gyógyultan távoztak a kórházból, a járvány kezdete óta 300-an vesztettél életüket a fertőzéssel összefüggésben. A halálos áldozatok életkoráról ismertette: 278-an a 61 év feletti, 13-an az 51-60 év közötti, heten a 41-50 év közötti, ketten pedig a 31-40 év közötti korosztályból kerültek ki. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése, a honvédség már 300 ilyen intézményben befejezte a fertőtlenítést – jelezte Müller Cecília, aki megköszönte a honvédeknek a „heroikus” munkavégzést.

Összesen 84 284-en kezdhetik meg hétfőn az érettségi vizsgákat, néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartanak – közölte a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán elmondta, eredetileg 113 387-en jelentkeztek a vizsgákra, köztük voltak olyanok is, akik előrehozott érettségit tettek volna, hivatalból 26 638 vizsgázót töröltek a névsorból. A vizsgázók 97 százaléka érettségizni akar, a vizsgáktól történő visszalépés mellett – a rendelkezésre álló ötnapos határidő alatt – a jelentkezők mindössze három százaléka, 2455 érettségiző döntött – ismertette. A meghozott óvintézkedésekről szólva Maruzsa Zoltán kifejtette, a vizsgák előtti időszakban sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök, a vizsgahelyszínek környékén rendőri felügyelet lesz, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak.

Az LMP társelnöke szerint a koronavírus-járvány okozta válság kezelésre kellene átcsoportosítani az európai uniós forrásokat.  Kendernay János közölte: mintegy 2000 milliárd forintnyi forrás átcsoportosítására lenne lehetőség, amelyből szerint a leginkább rászorulókat, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat és foglalkoztatottjaikat kellene segíteni. Megjegyezte, ez az összeg még növekszik is a forint gyengülése miatt. Semmi nem lehet fontosabb a munkahelyek megőrzésénél – fogalmazott, rámutatva: számos ország a szociális szempontokat helyezi most előtérbe. Magyarországon azonban nem működik a szociális piacgazdaság, „csak a zsákmányszerzésre épülő gazdaságpolitika” – fogalmazott.

 

Külföld:

A Bajorországgal fenntartott baráti kapcsolatok rendkívül fontos szerepet játszanak Magyarországon az élet szinte minden területén, különösen a koronavírus-járvány idején – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Florian Herrmann bajor kancellária- és európai ügyekért felelős miniszterrel történt videokonferenciája után elmondta, hasonló kihívásokkal néznek szembe, hiszen a nyugat-európai országok is a járvány miatt bevezetett óvintézkedések „fellazításával” foglalkoznak. Ugyanakkor – egyáltalán nem világos, hogy ezen intézkedések milyen következményekkel járnak majd járványügyi szempontból, hiszen a szakértők a fertőzés második hullámáról is beszélnek  –  fogalmazott Szijjártó Péter.

Az Európai Bizottság eddig 746 milliárd forintnyi támogatás eléréséhez segítette a magyar gazdaságot, részben állami támogatások, részben uniós források felhasználása révén. Jóváhagytak egy 550 milliárd forintos hitelgarancia-programot is. Az Európai Bizottság három, közel 900 millió eurós (315 milliárd forint) összköltségvetésű magyar támogatási intézkedést hagyott jóvá, amelyeknek célja a magyar gazdaság megsegítése a járvány közepette.

A döntés kapcsán Margrethe Vestager , versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök azt mondta, hogy ez az intézkedés lehetővé teszi Magyarország számára, hogy akár 5000 különböző méretű vállalatot tudjon támogatni a koronavírus-járvány alatt és után az azonnali likviditási szükségleteik kielégítésében, pénzügyi terheik enyhítésében és a munkahelyek megőrzésében. Egy másik döntésében az Európai Bizottság 1,55 milliárd euró (körülbelül 550 milliárd forintnak megfelelő) összegű magyar hitelgarancia-programot hagyott jóvá.

Öt év három hónap börtönbüntetésre ítélte a németországi Düsseldorfban egy bíróság az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik tagját, aki három gyerekét magával vitte Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorista szervezethez. A düsseldorfi bíróság számos bűncselekményben találta bűnösnek a 33 éves vádlottat, köztük terrorszervezet-tagságban. A nő elismerte, hogy Szíriába ment gyerekeivel. Az ügyészség szerint az egyik gyereke életét vesztette egy rakétatámadásban az arab országban. A vádhatóság hét év börtönbüntetést kért a vádlottra, azzal érvelve, hogy rendkívüli veszélynek és szélsőséges ideológiának tette ki gyerekeit. A védelem ezzel szemben azzal érvelt, hogy a nő naiv volt, és nem tudatosan sértette meg a törvényt.

Elutasította a román szenátus szerdán azt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott, a bukaresti parlament két magyar képviselője által decemberben ismét beterjesztett törvényjavaslatot, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek. A kétkamarás parlament felsőházának soron kívüli szerdai ülésén ez volt az egyedüli napirendi pont. A rendkívüli ülést azért hívták össze, mert Romániában politikai botrányt váltott ki a tervezet képviselőházi hallgatólagos elfogadása, ami a megvitatására megszabott határidő lejárta miatt következett be. A végleges döntést hozó szenátus szerdán név szerinti voksoláson 126 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a – Székelyföld autonómiáját elutasító – szakbizottsági jelentést. Az autonómiatervezetet kizárólag a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója támogatta.

Megkezdődött a tervezés azzal kapcsolatban, hogy az orosz régiókban hogyan oldják fel a Covid-19-járvány miatt bevezetett korlátozásokat a helyi adottságoknak megfelelően – jelentette ki Vlagyimir Sztarodubov, az orosz tudományos akadémia orvostudományi karának titkára az Interfax hírügynökségnek.Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki kedden elrendelte – a stratégiai üzemeket és az alapvető szolgáltatásokat nem érintő – országos kényszerszabadság május 11-ig való meghosszabbítását, egyúttal arra utasította a kormányt, hogy május 5-ig dolgoztasson ki javaslatokat a kijárási korlátozások fokozatos feloldására. Sztarodubov akadémikus, volt egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a járványügyi szakértők az ország mind a 85 régiója számára egyenként fogják megállapítani az elkülönítés feloldásának kritériumait, a fertőzöttség helyi szintjéből és trendjéből kiindulva. A szakértő szerint az a legfontosabb, hogy az előfordulási görbe pozitívból határozott negatívba forduljon, vagyis hogy az újonnan megfertőzöttek száma folyamatosan csökkenjen.

A koronavírus-járvány miatt szigorú kijárási tilalomban, legközelebbi családtagjaikkal, otthonaikban ünnepelték az izraeliek az ország alapításának 72. évfordulóját. A tizenkét izraeli törzs hagyományának megfelelő tizenkét fáklyagyújtó körében együtt gyújtott fáklyát egy arab ápoló és egy zsidó ápolónő, s a Covid-19-járvány elleni nemzeti összefogás jegyében egy doktornőt is hasonló megtiszteltetés ért. Beni Ganz jelenlegi házelnök is a nemzeti egységet hangsúlyozta beszédében, amely Benjámin Netanjahu kormányfő videofelvételen rögzített szavait követte.  Izraelben több hete folyamatosan csökken az új Covid-19-es megbetegedések száma. Szerdán először magasabb volt a gyógyultak száma a jelenleg is fertőzöttek számánál. Szerdán kilencvenegyen voltak lélegeztetőgépen a 7641 számon tartott fertőzött közül. A járvány kitörése óta 15 782 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 koronavírust, és 212-en haltak bele a vírus okozta betegségekbe.

 

Gazdaság:

Április 28-án este a Standard and Poor’s pénzügyi szolgáltató, hitelminősítő társaság pozitívról stabilra rontotta Magyarország kilátásait, miközben megtartották a BBB/A-2 besorolást, azaz az ország a minősítő szerint megfelelő mértékben képes rá, hogy teljesítse vállalásait, a gazdasági körülmények azonban gyengíthetik ezt.  Az S&P szerint: Magyarország gazdasága 4 százalékot fog zsugorodni a koronavírus-járvány hatásai miatt 2020-ban , a erős makrogazdasági alapoknak és a gazdasági intézkedéseknek köszönhetően az ország 2021-re kilábal a csökkenésből, vszont nagy még a bizonytalanság akörül, mennyire húzódik el a járvány, és mekkora lesz a fiskális hatása.

A hitelminősítő szerint a járvány kockázatot jelent az ország hitelminősítésére, az S&P azonban úgy kalkulál, hogy javarészt sikerül kivédeni a koronavírus gazdasági hatásait, és a fiskális deficit megugrása is 2020-ra korlátozódik majd.

 

Időjárás:

Csütörtökön gyenge vagy mérsékelt légmozgás mellett már nagyrészt napos időre számíthatunk, inkább csak északkeleten lesz sok a felhő. Általában csak kevés helyen alakulhat ki futó zápor, északkeleten azonban zivatar is lehet. A hőmérséklet ismét magasra emelkedik, fülledt lesz a levegő. Éjszaka, nyugat felől újból növekedni kezd a felhőzet, de számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. A jellemző hőmérséklet átlaga   csütörtök reggel +6 – +9, csütörtök délután  +20 – +23, péntek reggel  +7 – +11 fok körül alakul.