A BreuerPress és a HetiTV szombat reggeli hírei 2020.04.25.

A BreuerPress és a HetiTV szombat reggeli hírei 2020.04.25.

 

A Kormányinfón a Heti Tv a családon belüli erőszak áldozatainak a védelmével kapcsolatban kérdezett a Kormányinfón.

A Heti Tv a szakemberek véleménye alapján arról beszélt, hogy a járvány okozta bezártság időszakában megemelkedett családon belüli erőszak esetszáma. Ennek kapcsán arra volt kíváncsi, hogy mit tud tenni a kormány a bántalmazottak védelmében.

A kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszolt, aki kijelentette, a kormány a zéró tolerancia híve, ez a szigorú törvényi szabályozás szintjén jelenik meg, de abban is, hogy mindenben segítenek azoknak, akik ebbe a nagyon nehéz és fájdalmas helyzetbe kerülnek. A szóvivő hozzátette, a veszélyhelyzet idején is fontos néhány lapvetést kiemelni, ezek az eszközök most is rendelkezésre állnak, azaz az áldozatsegítő központok most is ugyanúgy üzemelnek, jelenleg is működnek az éjjel-nappal hívható krízistelefonszámok. Azt is külön hangsúlyozta a kormányszóvivő, hogy a kijárási korlátozások az ilyen esetekre nem vonatkoznak.

Több tárca is azon dolgozik, hogy az ilyen helyzetbe kerülő kiszolgáltatottakat segítsék, a statisztikák szerint elsősorban az édesanyák vannak erre rászorulva gyermekeikkel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan fenntart védett házakat, ráadásul ezeknek a kihasználtságát folyamatosan vizsgálják, ennek értelmében amennyiben azt látják, hogy bővítésre van szükség, úgy a lehetőség erre is megvan.

Az Igazságügyi Minisztérium egy külön munkacsoportja foglalkozik azzal, hogy miként lehet minél hatékonyabbá tenni a különböző gyermekvédelmi jelzőrendszereket, hogyan lehet a gyámhivatali eljárásokat hogyan lehet minél inkább a cél érdekébe átállítani.

Szentkirályi Alexandra hozzáfűzte, mindezek azt mutatják, a kormány számára ez a kérdés is nagyon fontos még a mostani járvány elleni küzdelem időszakában.

Eddig 1200 emberrel szemben kellett intézkedni a hatósági házi karantén megszegése miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert alezredes elmondta azt is, hogy a következő két hétvégére ismét felhatalmazást kapnak az önkormányzatok a kijárási korlátozás esetleges szigorítására. Hozzátette: május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai. A Magyar Közlönyben erről megjelenő kormányrendelet szerint az önkormányzatok a következő két hétvégén is rendeletben határozhatják meg településeiken a kijárási korlátozással kapcsolatos szigorúbb magatartási szabályokat – részletezte.

Jövő szeptemberben tartják meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) Budapesten, az esemény pontos időpontjáról néhány nap múlva döntenek – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A bíboros azután nyilatkozott, hogy Matteo Bruni szentszéki szóvivő bejelentette, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett kongresszust. Erdő Péter hangsúlyozta: Ferenc pápa döntését körültekintő mérlegelés előzte meg. A Szentszék saját egészségügyi szervezete tanulmányozta a nemzetközi járványhelyzetet, és ezt követően határoztak arról, hogy a következő két-három év nemzetközi eseményeit elhalasztják, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek emiatt átfedésbe egymással. Az első programot, a budapesti NEK-et 2021-re, a 2021-re tervezett Családok Világtalálkozóját 2022-re, a 2022-re tervezett Ifjúsági Világtalálkozót pedig 2023-ra helyezték át.  A bíboros reményét fejezte ki, hogy a jövő szeptemberi budapesti kongresszusra már nem lesz egészségügyi kockázata a találkozónak, helyreáll a közlekedés, és az emberek lelkébe is visszatér az optimizmus. Az eredetileg 2020. szeptember 13-tól 20-ig tervezett kongresszusra csaknem száz országból több mint 50 ezer ember regisztrált. A záró misére Ferenc pápát is várták, a budapesti Szent István-bazilika előtt pedig világóra jelzi a kongresszus eredeti időpontjáig hátralévő időt.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a hazai áruk fontosságáról beszélt a koronavírus-járvány kapcsán, de szóba került még a hazai őshonos állatok szerepe is.

Jakab István külön megemlítette a magyar élelmiszerek helyzetét, mint megjegyezte, amikor a mostani pandémia Magyarországra tört, akkor az emberek pánikvásárlásba kezdtek, minden felelős ember igyekezett megnyugtatni mindenkit, van elegendő termék, csak legyen idő a polcokat feltölteni, Magyarország képes az elegendő mennyiségű és kiváló minőségű élelmiszert előállítani.

Ami az élelmiszerek árát illeti, a szakember kifejtette, az élelmiszer az bizalmi termék, de azt is látni kell,a különböző polcokon lévő külföldi termékek úgy jönnek be ide, hogy a pánikvásárlások után árutöbbség keletkezik, hiszen a termelés folyamatos, így olcsóbban kerülnek a polcokra, de ezek az áruk több ezer kilométert utaznak

. Másrészt pedig feleslegeket hoznak be, elsősorban a multinacionális láncokon keresztül. Ami az almái illeti,  Lengyelország, mint az egyik legjelentősebb termelő alapvetően az orosz piacra rendelkezett be, de az embargó miatt ott nem tudja értékesíteni az áruját, így a lengyel alma az EU-n belül- így hazánkban is –   jelenik most meg. – emelte ki a szakember, Mindeközben persze itthon is remek alma van, ezért a MAGOSZ elnöke is azt kéri mindenkitől, inkább a magyar árut vásárolja.

 

Külföld:

Az új típusú koronavírus-járvány európai halálos áldozatainak körülbelül a felét idősotthonokban regisztrálták – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója.  Hans Kluge „felfoghatatlan tragédiának, mélységesen aggasztó jelenségnek” nevezte a vírus terjedését az idősotthonokban. Kijelentette, hogy az ilyen létesítmények egészségügyi dolgozói a járvány „meg nem énekelt hősei”, ennek ellenére mégis gyakran túlterheltek és alulfizetettek. Emellett megfelelő védőfelszereléseket sürgetett a számukra.   Az igazgató hangsúlyozta: noha egyes európai országokban stabilizálódni vagy enyhülni látszik a helyzet, a világjárványnak még messze nincs vége.

 

A román kormány lemondott arról a tervéről, hogy fél hónapos kényszerszabadságra küldje a közalkalmazottak egy részét – jelentette ki Ludovic Orban román miniszterelnök. A kormányfő nyilatkozva elmondta, hogy „már nem aktuális” a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldése, hiszen közeledik a rendkívüli állapot vége. Orban szerint egy másik ok az, hogy a közalkalmazottak nagy része az első vonalban küzd a koronavírus-járvány megfékezéséért. Orban az egészségügyi, a védelmi, a belügyminisztériumot és a munkaügyi minisztériumot említette példaként. „Még gondolkoztunk, elemeztük a helyzetet, és arra jutottunk, hogy már nem aktuális ez az intézkedés” – mondta Orban.

 

Irán megsemmisíti az amerikai hadihajókat, ha fenyegetve érzi a Perzsa-öböl biztonságát – mondta az iráni állami televízióban Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda parancsnoka. „Utasítottam a haditengerészetünket, hogy semmisítse meg azokat az amerikai terrorista erőket a Perzsa-öbölben,

amelyek fenyegetik Irán hadi vagy civil hajóinak biztonságát” – mondta Szalami. „A Perzsa-öböl biztonsága Irán stratégiai prioritásai közé tartozik” – tette hozzá.  Donald Trump amerikai elnök korábban figyelmeztette Teheránt, hogy fejezze be a provokációt a térségben. Trump aláhúzta: utasítást adott az iráni naszádok megsemmisítésére, ha azok „zaklatják” az amerikai hajókat. Egy friss incidens során a Forradalmi Gárda 11 hajója közelített meg veszélyes módon amerikai hajókat a Perzsa-öböl nemzetközi vizein. Irán az Egyesült Államokat vádolta a helyzet kialakulásáért.

Izraelben a  csütörtökön kezdődött Ramadan alatt, a muzulmán többségű városokban lévő összes üzlet, a gyógyszertárakon kívül, 18 órától hajnali 3 óráig zárva lesz, hogy megakadályozzák a szent hónap alatt a gyülekezéseket, melyben a muszlimok a hagyomány szerint nap közben böjtölnek, amit éjszaka közös étkezéssel szakítanak meg. Jom Hazikron, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja hétfő estétől kedd estig tart,  ekkor a rendeletek értelmében tilos lesz a katonai temetők és emlékhelyek látogatása a nagyközönség számára. A Kan közszolgálati műsorszolgálatónak és a Haaretz napilapnak a rendőrség azt nyilatkozta, nem áll szándékukban konfrontálódni és megakadályozni a gyászoló családok látogatásait a temetőkben és emlékhelyen. A városok közötti utazás, kivéve munka és vásárlások céljából az engedélyezett boltokban, szintén tilos lesz. Jom Haatzmaut, a Függetlenségi Nap  idejére, mely kedd estétől szerda estig tart, általános kijárási tilalom lép érvénybe, a lakosság 100 méternél távolabb nem merészkedhet az otthonától, kivéve egészségügyi okokból, a városok közötti utazás tilos lesz, a szupermarketeket pedig bezárásra kerülnek. A kijárási tilalom április 28-án délután 5 órától másnap este 8 óráig fog tartani.

 

Gazdaság:

Eddig csak az OperatívTörzs által meghatározott intézményekbe jutott, de végre megkezdte a Mol a Hygi kéz- és felületfertőtlenítő szer árusítását a töltőállomásain is – értesült a Pénzcentrum. Hétvégétől a MOL egész hazai hálózatában, országszerte mintegy 500 MOL-töltőállomáson kapható a MOL Hygi kézfertőtlenítő 200 milliliteres kiszerelésben. A termék 80 százalékos alkoholtartalom mellett glicerint is tartalmaz, amely hozzájárul a bőr védelméhez.  A MOL ezen a héten mintegy 80 ezer, míg a jövő hét folyamán szintén több tízezer darabot szállít ki ebből töltőállomásaira. A MOL emellett jelenleg is azon dolgozik, hogy a kétliteres kiszerelésű kéz-, illetve az ugyanekkora felületfertőtlenítő is mihamarabb kiskereskedelmi forgalomba kerülhessen. Ezek a termékek várhatóan a jövő hét végétől lesznek elérhetők a MOL kiemelt töltőállomásain.

A praktikus, pumpás, zsebben vagy táskában is hordható, 200 milliliteres kiszerelés kiskereskedelmi ára 1990 forint. A két literes kézfertőtlenítő ára 3990 forint, a két literes felületfertőtlenítő ára pedig 3790 forint lesz.

 

Időjárás:

 

Szombaton sokfelé viharossá fokozódó északnyugati széllel hidegfront érkezik. Csapadék az ország nagy részén azonban nem várható, a napos időszakok mellett elvétve északon, északkeleten és néhol délnyugaton alakulhat ki átmeneti jelleggel egy-egy futó zápor, zivatar. A front előtt még 18-23 fok közé melegedhet a levegő, a front mögött a délutáni órákban viszont sokfelé több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.