Ezek sikerek, kézzelfogható eredmények.

Ezek sikerek, kézzelfogható eredmények.

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a magyar miniszterelnököt, a kormányt ért támadásokról beszélt, de szóba került az Európai Unió hozzáállása is.

A koronavírus-járvány kapcsán a feladatok súlyát a tagállamok érzik – mondta el a politikus, de sajnos azt is látni, az EU vezetése nem vizsgázott igazán jól. Az elmúlt időszak nyilatkozataival kapcsolatban meg azt emelte ki, nem jó a járvány idején olyan témákat behozni, mint amit a Néppárt vezetője Donald Tusk tett, aki gyakorlatilag lenácizta a magyar miniszterelnököt. Ez érzéketlenséget jelent, ami nem csak most, de amúgy is méltatlan tett, az meg nagyon helyes volt, hogy a Fidesz EP képviselői ezt kikérték a magyarok, az áldozatok nevében is. Most sokkal inkább a járvány elleni védekezéssel kellene foglalkoznia az európai vezetésnek, ami ellen eddig nem sokat tett. Helyette megint inkább a hetes cikkely elindításával akarnak foglalkozni. De más példát is felhozott Juhász hajnalka, megemlítette, hogy Magyarország létrehozta a járványügyi alapját, ahova befolyhatnak az Európai Uniótól befolyó erre a célra fordítható összegek. Ám minden ellenzéki híreszteléssel ellentétben ide egy eurócent nem sok, annyi sem érkezett ide. Az egészből azt lehet leszűrni, hogy a történelem hibáiból leginkább tanulni kell, nem pedig visszaélni a helyzettel.

Visszatérve az Európai Néppárt elnökének mondataira, a politikus szerint el kellene gondolkodnia Tusknak a lemondásán. Nagyon sok feszültség keletkezett abból, hogy Magyarország például gyökeresen mást gondol az európai migrációs politikáról, de azt sem könnyű sokaknak elfogadni, hogy a magyar kormány jóval sikeresebben védekezik a mostani járvány ellen, ahogy azt a dicséretet sem, amit az Európai Fejlesztési Bank elnöke mondott Magyarországról. Ezek sikerek, kézzelfogható eredmények.

Kiemelten kell kezelni a V4-es országok együttműködését, amiről egyébként a miniszterelnök a tegnapi EU csúcson beszélt, akik az EU kohéziós politikájának a fenntartásáért küzdenek, ami most a járvány idején kiemelt ügy. Meg kell maradjon az egyenlő bánásmód, be kell fejezni a kettős mérce alkalmazását, mellette még a szolidaritást kell prioritásként kezelni – hangsúlyozta Juhász Hajnalka.

A kritikák mellett szerencsére vannak olyan nyilatkozatok is, mint amit az Európai bizottság alelnöke is tett, aki kijelentette, nem lát aggodalomra okot a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedései kapcsán.  A képviselő megjegyezte, a rendeleti kormányzás mellett minden ellenkező híreszteléssel szemben működik a Parlament, olyannyira, hogy például szerdán hajnalban kellett elmondania a vezérszónoki beszédét. Ennek kapcsán azt is megemlítette a politikus, hogy a parlament nem működéséről a CNN és annak vezető újságírója beszélt, ami egy komoly szakmai hiba volt részéről.

A határokon túl élő magyarokkal kapcsolatban arról beszélt Juhász Hajnalka, a magyar identitásnak belülről kell jönnie, éljen az ember a határ bármelyik oldalán. A szomszédos országokban meg különös figyelmet kell fordítani az ottani magyar kisebbségre, ami nem könnyű, hiszen például Orbán Viktor mondta nemrégiben, az elmúlt 10 évben már tíz román miniszterelnökkel tárgyalt, azaz az ottani politikai helyzet bizonytalan, mintha minden alakommal újra és újra kell kezdeni a tárgyalásokat. Persze ettől még nem lehet kijelenteni, hogy Magyarország a határokon túl élő magyarok kérdésében ne lenne hatékony. Komolyan kiálltak a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezést a régiós kisebbségek ügyében. De Ukrajna esetében is a magyar külügyminiszter folyamatosan napirenden tartja a kisebbségek ügyét, mára úgy tűnik, mintha a nyelvtörvény és az oktatási törvény kapcsán vannak előremutató jelek.