A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.27-reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.27-reggelén

Emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, de az eredményes védekezésnek köszönhetően sikerül laposan tartani a járványgörbét – emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: emelkedik a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, 927 embert kezelnek kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. Az igazolt fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százalékuk férfi – mondta. Az országos tisztifőorvos közölte: 272-re emelkedett az elhunytak száma, többségük – 256-an – hatvan év feletti, és jellemzően krónikus alapbetegségük volt. Arról is beszélt, hogy a kóros elhízás is kockázatot jelent. Kiemelte: kórházból koronavírusos beteget csak gyógyultan, két negatív teszt után küldenek haza.

Hétfőtől csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, a rendelkezés a 6 éven aluli utasokra nem vonatkozik. Az új utazási feltétel betartásának elősegítésére Budapest tíz forgalmas csomópontján 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak. A BKK tájékoztatása szerint maszkot osztanak a következő napokban reggel 7 és 9 óra között a metróállomás bejáratainál a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren, a Nagyvárad téren, az Örs vezér terén, a Széll Kálmán téren és Újpest-központnál, valamint Kelenföld-vasútállomásnál, a Keleti pályaudvarnál, Kőbánya-Kispesten és a Nyugati pályaudvarnál. Hétfőtől – a fővárosi operatív törzs korábbi döntése értelmében – a közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása.

Minden eddiginél több, 1905 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt a hétvégén – hangsúlyozta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor úgy fogalmazott: „bár a vírus lassabban terjed, mint korábban gondoltuk, akkor sem lehetünk felelőtlenek”. A hétvégi időszakra vonatkozó szabályokat továbbra is be kell tartani – figyelmeztetett. Vasárnap reggel ismét Kínából érkezett egy védőfelszereléseket szállító repülő – ismertette az ezredes, aki egyúttal megköszönte az eszközök szállítóinak, a gyors vámeljárás lefolytatóinak valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ dolgozóinak munkáját.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett elkezdődhetnek az érettségi vizsgák, közölte a magyar kormány Facebook-oldalán közzétett videóban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár . A kormány május 4. és 21. közé jelölte ki az írásbeli érettségi időpontját, de nyilvánvalóvá tette, hogy ez a járványhelyzet alakulásának függvényében változhat.  Az államtitkár a videóban elmondja, hogy amire már korábban is utalt: egyeztetéseket folytattak, és semmi olyan indok nem merült fel eközben, amiért halasztani kellene a vizsgákat: „ Külön kiemelném az Országos Diáktanáccsal folytatott online egyeztetést, ahol a 19 résztvevőből 17 szavazott a május negyedikei kezdésre. A diákok érettségizni akarnak.  Tegnap egy tudományos konferencián vett részt, ahol a végén feltett kérdésére az ország legnevesebb járványügyi szakértői is úgy nyilatkoztak, hogy mielőbb meg lehet és meg kell tartani, amikor a járvány kontroll alatt van közölte.”  Végezetül elmondta, jelenleg nem lát arra indokot, hogy az érettségit elhalasszák, ezért az eredetileg kijelölt május 4-i időpontot fenntartják és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítják az érettségit.

Pert indít a DK azért, hogy a kormány elárulja: hány emberen végeztek eddig koronavírustesztet Magyarországon – közölte az ellenzéki szervezet pártigazgatója, országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.  Sebián-Petrovszki László azt mondta, hogy bár a hivatalos tájékoztatási oldalon közzéteszik a mintavételek mennyiségét, fennáll a gyanúja, hogy a tesztelt emberek száma ennek csupán a töredéke. Amennyiben így van, akkor az botrány, aminek következményei kell, hogy legyenek, ha viszont nincs így, akkor nincs ok a „titkolózásra” – hangoztatta.

A pártigazgató közölte: a DK pert indít ezért. El akarja érni, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs közölje: hány embert teszteltek eddig.

 

Külföld:

Tovább lassul a koronavírus-járvány Spanyolországban, így mától enyhítenek a kijárási korlátozásokon. Egyes spanyol szállodák már júniusban szeretnének kinyitni.

A járványügyi intézkedések enyhítéseként ma, 42 nap után először kimehetnek az utcára a 14 év alatti gyerekek. Felnőtt kísérettel naponta egy órát lehetnek a szabadban, otthonuktól legfeljebb egy kilométeres távolságra. A játszóterek használata azonban továbbra is tilos. (Spanyolországban hat hete csak munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehet az utcán tartózkodni.) Spanyolországban öt hét után először 300 alá csökkent az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. Jelentősen, 6700-ról mintegy 4000-re csökkent a hagyományos úton diagnosztizált napi új fertőzöttek száma is.

New Yorkban kéttucatnyian haltak meg egy idősotthonban a Covid-19 betegség következtében az elmúlt hónapban, miután az intézménynek vissza kellett fogadnia a kórházból elbocsátott, új koronavírus által megbetegített, de már lábadozó betegeket – közölte helyszíni riportjában az amerikai NBC televízió. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója március 25-én hozott rendeletet arról, hogy az idősotthonoknak be vagy vissza kell fogadniuk kórházból elbocsátott, stabil állapotú idős betegeket, és senkit nem utasíthatnak vissza azon az alapon, hogy bizonyosan vagy gyaníthatóan megfertőződött az új koronavírussal. A New York városához tartozó Long Islanden lévő Gurwin idősotthonban egy gondozott hunyt el a SARS-CoV-2 vírus által okozott betegség következtében március végéig. Majd március utolsó hetétől szombatig 24 lakó hunyt el a Covid-19 betegség következtében, közülük hárman voltak előzőleg kórházban.

Továbbra is teljes rejtély, milyen egészségi állapotban van Kim Dzsong Un. Az ázsiai média egymásnak ellentmondó állításokat közölt, de az egyre valószínűbb, hogy nagyon rossz az észak-koreai vezető állapota. Az állami televízió, a KCTV vasárnapi műsortstruktúrájában nincs változás, nem sugároz gyászzenét, ami az észak-koreai vezető halálára utalna. Többet lehet tudni arról a kínai orvoscsoportról, amely Észak-Koreába utazott Kim Dzsong Un miatt. A Sunak Dendai japán hetilap azt állította, hogy a csoport egyik tagja szerint Kim Dzsong Un „vegetatív” állapotban van. Még a hónap elején egy vidéki látogatása során esett össze, miután a szívéhez kapott. Azonnal kórházba szállították, de Phenjannak segítséget kellett kérnie Pekingtől. A Kim Dzsong Un egészségi állapotát illető találgatások azután kezdődtek, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, holott az Észak-Koreában a legnagyobb ünnep.

Gyógyultan távozott a kórházból az utolsó SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött beteg a közép-kínai Vuhanban – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Hupej tartomány székhelyén, ahol az új koronavírus a tavalyi év végén elsőként felbukkant, összesen 50 333, a vírus által okozott Covid-19 nevű betegségben szenvedő pácienst regisztráltak, közülük 3869-en haltak meg. A tartomány területén jelenleg még 572 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hupejben vasárnapig a járvány mérséklődésének köszönhetően immár 266 turisztikai látványosságot, vagyis a tartományban található látogatóhelyek több mint 60 százalékát nyitották újra.

Szombat este mintegy 2000 izraeli csatlakozott a “fekete zászlós” tüntetéshez a tel-avivi Rabin téren, az egységkormány megállapodás ellen, mely lehetővé teszi Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök hatalmon maradását az ellene benyújtott három vádemelés ellenére. A résztvevők betartották a koronavírus megfékezése érdekében hozott társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendeleteket. A tüntetők izraeli és fekete zászlókat lengettek. A tömegben számos tábla hirdette, hogy Netanjahu korrupt. A tüntetők ellenzik, hogy Netanjahu miniszterelnök maradjon, mindaddig, amíg büncselekménnyel gyanúsítják. A Netanjahu és Beni Gantz közötti egységkormány alakítására vonatkozó megállapodás, amely Netanjahunak lehetőséget ad, hogy befolyásolja a bírák és jogi tisztviselők kinevezését, szerintük „összezúzza a demokráciát”, és célja, hogy megmentse a bírósági eljárástól.

A jeruzsálemi Mahane Jehuda piac bolttulajdonosai tüntetést tartottak a kormány azon döntése ellen, hogy a koronavírus megfékezése érdekében továbbra is zárva tartja a szabadtéri piacokat, miközben számos más vállalkozásnak mától kezdve engedélyezte az újból megnyitást. A bejáratnál egy nagy felirat hirdette, hogy „Üdvözöljük az Ikea Mahane Jehuda fióktelepén”, utalva arra, hogy az IKEA múlt héten megnyithatta a boltjait Izraelben annak ellenére, hogy a zsúfolásig telt boltok növelik a koronavírus fertőzés esélyeit. A demonstráción összecsapásra került sor a rendőri erők és a bolttulajdonos között, egyiküket le is tartóztatták.  A főváros polgármestere, Moshe Lion kiállt az üzlettulajdonosok mellett.

 

Gazdaság:

 

Több egyszerű adókönnyítést vezetett be a kormány a vállalkozások terheinek könnyítésére – közölte az adóügyi államtitkár. Izer Norbert az operatív törzs sajtótájékoztatóján kiemelte: az intézkedések 300 milliárd forintot hagynak a családoknál. Hozzátette: a kabinet 131 ezer vállalkozás négyhavi adókötelezettségét törölte el. A turizmusban, vendéglátóipiarban és a mezőgazdaságban 220 ezer ember bére után csak az személyi jövedelemeadót és az egészségügyi hozzájárulást kell megfizetni.

 

Időjárás:

 

Hétfőn változóan napos-felhős, az évszakos átlagnál kissé melegebb időre van kilátás. Ismét D-ire fordul a légmozgás, és gyenge, mérsékelt marad. Elvétve, elsősorban a Dunántúl térségében fordulhat elő egy-egy gyenge záporeső. Az Alpokalján zivatar sem kizárt. Keleten várható a legtöbb napsütés.

Éjjel keleten valószínű több felhő, és itt-ott kisebb zápor. A Dunántúl fölött kiderül az ég.

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel +2 – +6, hétfő délután +18 – +22, kedd reggel +4 – +8 fok körül alakul.