A kormány már most készül a válság utáni időszakra

A kormány már most készül a válság utáni időszakra

Farkas Örs politikai elemző, a Kormányzati Tájékoztatási Központ vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a mostani járvány hatásairól, a gazdaság megmentésére tett kormányzati lépésekről.

A miniszterelnök bejelentése alapján a kijárási korlátozások időtartamát korlátlan ideig meghosszabbították, a szakértő szerint a döntés mögött két dolog áll. Egyrészt több szakemberrel, érintettel konzultált Orbán Viktor, így Budapest főpolgármesterével, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, virológus szakemberekkel az Operatív Törzs tagjaival, akik egybehangzóan azt mondták, a járvány még olyan szakaszában tart itthon, ami azt mutatja, indokoltak a korlátozások. Ennek további központi szigorítására nem volt szükség, mert ahogy azt Farkas Örs kifejtette, a járvány jelenlegi állapotához elegendőek voltak a mostani korlátozások. Azonban ez csak akkor tartható fenn, ha mindenki elfogadja és betartja a rendelkezéseket, ezt a rendőrség ellenőrzi, mégpedig fokozottabban. A rendelkezés persze tartalmaz bizonyos szigorításokat, amelyek az elkövetkezendő napokra, a húsvéti időszakra vonatkozik, ennek értelmében erre az időszakra a polgármesterek a saját településükön további rendelkezéseket vezethetnek be a saját településük, az ott élők védelmében. Az elmúlt órákban szinte mindegyik polgármester élt ezzel a lehetőséggel, hogy megakadályozzák a turisták beáramlását a településükre.

Farkas Örs kiemelte, a járvány elleni védekezés legfontosabb eleme a kevés személlyel való találkozás, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a Húsvét a keresztény kultúra egyik legfontosabb ünnepe, ám mindezek ellenére arra kell törekedni, hogy az ünneplés módját kell másként megoldani. Például a locsolkodást is úgy lenne hasznos megszervezni, hogy csak és kizárólag az egy háztartásban élőket locsolják meg.

Az Kormányzati Tájékoztatási Központ vezetője beszélt a kormány döntéseiről, amelyekkel a magyar gazdaságot kívánják a jelenlegi helyzetben megmenteni. Mint elmondta, egy olyan válság van kialakulóban, amire még a modern történelem során nem volt példa. Most egy olyan pandémia van, ami ellen a védekezés első formája az, ha az emberek nem találkoznak egymással, ami viszont az államok gazdaságára egy óriási terhet rak, mind a termelés, mind pedig a fogyasztás szempontjából. Ebből alakul ki a gazdasági válság, ami ellen úgy lehet elsődlegesen küzdeni, ha a munkát ösztönzik, így a fogyasztást is. A fogyasztás ösztönzése persze károkat okoz az egészségügyi védekezésben, ezt a kettőt fenn kell tartani, megtalálva azt a pontot, ahol az egyik nem sérti a másikat. A gazdaságvédelmi döntések emiatt is születtek később, hiszen jelentős munkát adott ennek a középútnak a megtalálása. Ugyanakkor az tény, most az emberi élet védelme a legelső, minden más csak ezután jöhet. A cél az, ha az ország a járványon túlesik, akkor a gazdaság minél hamarabb állhasson talpra. Ugyanilyen fontos, hogy azok az ágazatok, amelyek most nehéz helyzetbe kerültek már most kapjanak segítséget, azokat is meg kell segíteni, akik már most elveszítették a bevételeiket. A kormányzati döntések ennek függvényében születtek és születnek majd még a későbbiek során is. Egyrészt leveszik az emberekről a mindennapi terhet, például a hitelfizetési moratórium kihirdetésével, ez egyébként nem csak a hitelfizetőket, hanem a hitelezőket is védi. A kormány azért dolgozik, hogy az emberek minél inkább a munkában maradjanak, megőrizzék a jogviszonyukat, ezért hirdették meg a különböző járulék- és adócsökkentéseket, valamint a rövidített munkaidőt vállalóknak a bértámogatás megadását. Fontos, hogy az emberek a munkában maradjanak, hiszen ezzel is könnyebben indulhat be a gazdaság a járvány okozta válság után.

Mindezek természetesen hatalmas pluszkiadásokkal járnak, arról nem beszélve, hogy már most látható, a költségvetésnek jóval kevesebb bevétele lesz. A gazdaságvédelmi csomag pedig 9200 milliárd forintot tesz ki, ami az ország GDP-nek közel 20 százaléka. Farkas Örs szerint most az ország jobban fel van készülve a válságra, ellentétben a 2008-as nagy pénzpiaci válsággal. Emiatt is kijelenthető, a mostani gazdaságmentő csomagot egy gazdaságélénkítő modellre lehet építeni, ami egy gyorsabb visszaállást eredményez majd a kormány tervei szerint.

Farkas Örs szerint az Európai Uniótól nem érkezett segély formájában pénz, annyi történt, hogy a most lejáró költségvetésében a közösség a fejlesztésre szánt összegek fel nem használt részéről mondta azt, hogy mindezt felhasználhatják védekezésre a tagállamok. Magyarország azonban ezeket az összegeket már lekötötte, hiszen ne feledjük a mostani uniós költségvetési ciklus utolsó évében vagyunk. A magyar kormány létrehozott egy alapot, amelybe minden uniós forrást a védekezésre fordít, de egyelőre ez most üresen áll.

Most mindenkinek hozzá kell járulnia a védekezés költségeihez, a kormányzat saját magán kezdte azzal, hogy több mint 1300 milliárd forintot csoportosított át, ezt követően kerültek bevonásra mások is, a közös teherviselés elvét követve.