Olyan büdzsé kell majd, ami egyszerre erősíti a biztonságot és a gazdasági növekedést

Olyan büdzsé kell majd, ami egyszerre erősíti a biztonságot és a gazdasági növekedést

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a kerület feladatairól beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, valamint arról, hogy már most tervezni kellene a koronavírus-járvány utáni időszakra.

A politikus elmondta, a mostani járvány idején is képviselőként kell dolgozni, azaz valóban képviselni az embereket, őket segíteni, ellátni, ami azt is jelenti, hogy megnövekedett a kapcsolat a választókkal. Hozzátette, ő maga is az elmúlt héten, hétvégén is többször hívta fel az erzsébetvárosiakat, ez azért is fontos, mert ilyenkor egy jó szó is sokat jelent az embereknek, akik be vannak zárva a lakásaikba. Most az is kitűnik, hogy az emberek egymásra is jobban odafigyelnek, támogatják egymást.

Veres Zoltán elmondta azt is, jelenleg nem olyan a kerületi együttműködés a városvezetéssel, mint a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, hiszen a törvény a polgármesterek kezébe helyezte a döntéseket, persze ez nem csak lehetőség, hanem felelősség is. Ugyanakkor az is igaz, a kerület első emberével a konzultáció működik, a fontosabb döntések előtt a frakciók véleményét kikéri Niedermüller Péter. A fideszes képviselő azt is kijelentette, ez az együttműködés nem jelent koalíciót, hiszen éles ellentétek vannak a mostani többség és a kisebbség között, de az is előfordult már, hogy a többségben levő pártok között sem volt egyetértés. Az, hogy a kerület, a testület működjön, az szintén a polgármester felelőssége.

A veszélyhelyzet kihirdetésekor a kerületi Fidesz frakció több javaslatot is letett az asztalra, köztük olyanok is, amelyek a polgármester munkáját segítették volna ebben a szituációban, ám ezeket nem támogatta a többség. Javasolták a kerületi költségvetés újratervezését is, mivel nem várt kiadások jelentek meg, a bevételek is másként alakulnak. A Fidesz frakció három fő területre hegyezte ki a cselekvési tervét, az emberek biztonságára, a kerület gazdaságának megmentésére, valamint a kerületi intézmények működésének fenntartására. A frakció várja a polgármester válaszát. Például a szociális alap létrehozásáról, munkamegőrzési programról, álláskeresési programról, az önkormányzati üzlethelységek, szociális bérlakások bérleti díjáról. Vannak anyagi források a feladatokra, mert Erzsébetvárosban is jelentős plusszal adta át a volt polgármester az önkormányzatot. Most olyan költségvetésre van szükség, ami megmutatja, a felelősségvállalásból mindenkinek ki kell vennie a részét. Ezt megmutatta az állam, amikor a saját költségvetését rendezte át, de most ugyanígy kell tennie a településeknek is.

Veres Zoltán hozzátette, a járványhelyzet elmúlta után semmi nem lesz olyan, mint annak előtte volt, ezt kell a költségvetésnek is megmutatnia a kerületben. Azt a szemléletet kell megmutatni, amit a kormányzat csinál most, olyan büdzsé kell majd, ami egyszerre erősíti a biztonságot és a gazdasági növekedést.

Erzsébetvárosban jelentős önkormányzati lakásállománya van, a lakásgazdálkodás alapkérdés, ami a költségvetéssel áll szoros kapcsolatban. Most több olyan lakás is van, amit fel kell újítani, de olyanok is, amelyek esetében meg kéne fontolni az eladást.

Az üzlethelységekkel kapcsolatban a képviselő elmondta, Belső-Erzsébetvárosban nem igazán vannak üres portálok, üzletek. Vannak üres helyiségek, de ezeket a piac folyamatos változása okozza. A kerület korábbi vezetése igyekezett segíteni helyi vállalkozókat, a mostani vezetésnek a járvány utáni időszakban erre is figyelnie kell.