Maradj otthon és sétálj velünk!

Maradj otthon és sétálj velünk!

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetett intézmény újdonságáról, amelyet a koronavírus-járvány kapcsán alkottak meg,

A NÖRI főigazgatója arról a kezdeményezésről számolt be, mely szerint a televíziók, az internet előtt ülőket meginvitálják egy 12 részből álló temetői sétára, a program szlogenje: Maradj otthon és sétálj velünk! Minden egyes részben más-más tematika szerint várják a látogatókat a képernyős sétán, természetesen a NÖRI szakképzett idegenvezetői segítségével. Minden adásban megismerkedhetnek a nézők a Fiumei úti Nemzeti sírkert egy-egy részletével, az első három részben a magyar történelem három nagy alakjának, Deák Ferencnek, Batthyány Lajosnak és Kossuth Lajosnak a mauzóleumát mutatják be. A sorozatban helyet kap a Salgótarján utcai zsidó temető is, az arról szóló részt a legnagyobb zsidó ünnep, Pészah alkalmából vetítik le.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin hozzátette az intézetük is igyekszik alkalmazkodni a mostani viszonyokhoz, így ezért hívták fel az emberek figyelmét a főváros közepén található Nemzeti Sírkertre, amit virtuálisan is érdemes meglátogatni. De az is igaz, hogy a vírusjárvány előtt rengetegen jöttek ki a Fiumei útra, egyszerű sétálók, kocogók, kismamás a babakocsival, de rendezett itt már a NÖRI többször is kulturális, komolyzenei rendezvényeket. Idénre is több programot szerveztek, de most ezeket el kellett halasztani, bár a főigazgató úgy reméli, hogy augusztus 28-án már tudnak szabadtéri programot szervezni.  Persze ha valaki csak sétálni akar a sírkertben, akkor azt megteheti, természetesen a különböző rendelkezések betartásával.

A NÖRI vezetője azt is elmondta, hogy most egy erőteljes kampányba kezdtek a televíziós adásokon túlmenően, így az intézet közösségi oldalain is minden egyes nap kitesznek egy-egy emlékezést, információkat a Fiumei úton nyugvókról.

Az intézetnél is a munkatársak egy része otthonról dolgozik, akiknek be kell járniuk, segítenek a munkahelyre való bejutással, mindenkinek rendelkezésére áll maszk, fertőtlenítő, azaz igyekeznek a maximális biztonságról gondoskodni.