Az összefogás ideje érkezett el a széthúzás és viták helyett.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.24. reggelén 

Újabb online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. A tájékoztatón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. A sajtótájékoztatón a kormányfő az első gazdasági akcióterv után újabb hat gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be. A taxisok után további kisvállalkozók kapnak adómentességet. A korábbi kedvezmény kiterjed a 81 480 kata adózóra. Emellett a március elseje előtt keletkezett kata-adótartozásokat csak a veszélyhelyzet után kell az érintetteteknek kiegyenlíteni. Tovább mentességet kapnak a médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt, felfüggesztik a kilakoltatásokat és lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat is. Ezeket szintén a veszélyhelyzet után kell majd befizetni. A rendkívüli jogrend idején a gyesen, gyeden lévő édesanyák státuszát rögzítik, így az ellátást azok is kapják, akiknek ebben az időszakban járna le az ellátás – jelentett be a kormányfő. Hozzátette: „nehéz időszak előtt állunk, ami mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván. Emberi életeket menthetünk meg, minél többen teszünk erőfeszítéseket, annál több életet menthetünk meg. Az összefogás ideje érkezett el a széthúzás és viták helyett. Erre kérem képviselőtársaimat is a parlamentben” – emelte ki Orbán Viktor.

A múlt heti egyeztetések után az Országgyűlés hétfői ülésnapján komoly vita alakult ki arról, hogy miképp hosszabbítsák meg a kormány felhatalmazását a rendkívüli veszélyhelyzetben lehetséges, a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos, úgynevezett „rendeleti kormányzásra”. A miniszterelnök napirend előtti felszólalását követően az ellenzéki felszólalások sorából kiviláglott, a kormányszándékkal szembeni legnagyobb ellenérzés az, hogy a rendkívüli veszélyhelyzetet a pénteki keltezésű törvényjavaslat időkorlát nélkülire tervezte meghosszabbítani.

Nincs meg a négyötödös többség a koronavírus törvény tárgyalásához. „Szomorú, ami történt, most igazán nagy szükség lett volna az összefogásra” – értékelte a hétfői parlamenti szavazást Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán közzétett üzenetében. A frakcióvezető nyilvánosságra hozta azoknak a képviselőknek a nevét is, akik nemmel szavaztak. Nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását hétfőn, ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház.

Gyurcsány Ferenc (DK) arról beszélt a Prlamentben, hogy az ellenzék dolga, hogy a kormányt tanácsokkal lássa el.  Nemzeti egységre szükség van, ebben nincs vita. A konkrét veszélyhelyzet elhárításában közre kell működni – mondta Gyurcsány Ferenc, de ezen túlmenően “az esküjük, tisztességük, hazafiasságuk” miatt sem tudják megszavazni a “felhatalmazási törvényt” – szögezte le. Mint mindta, azért küzdenek, hogy “hazánk maradjon demokratikus, szabad jogállam. Ez nem csorbulhat bármilyen más harc ürügyén. Nem lehet a bajt bármire felhasználni” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc, aki felszólalásában “kormányfő úrnak” szólította Orbán Viktor miniszterelnököt. “Lényegében egyet lehet érteni a miniszterelnökkel, de az a kérdés, hogy van-e még olyan intézkedés, amit még meg kéne tenni” – hangoztatta.

A fővárosi önkormányzat körülbelül 35 ezer védőmaszkot oszt szét a szociális ágazatban dolgozóknak és ingyenessé teszi a parkolást a fővárosi kórházak dolgozóinak – jelentette be a főpolgármester. Karácsony Gergely elmondta, levélben fordult a fővárosi kórházak vezetőihez, hogy írják össze, kik azok az egészségügyi dolgozók, akiknek a munkájában segítséget jelentene az ingyenes parkolás. Hangsúlyozta: tovább dolgoznak azért, hogy még több védőfelszerelést tudjanak biztosítani mind a fővárosnak, mind a kerületeknek.

Legalább hat embernél – orvosoknál, klinikai munkatársaknál – mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával.  Rovó László koronavírusos megbetegedése miatt legalább 9 aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba kényszerült. Ha nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei, akkor is két hétig kiesnek a munkából.

Az egyetem rektora a közelmúltban tett külföldi útjáról hazatérve nem vonult karanténba, noha ez kötelező lett volna. Ehelyett visszatért dolgozni a Rektori Hivatalba, valamint a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinikára, ahol műtéteket is végzett. Nála akkor csinálták meg a vírustesztet, amikor már a betegség tüneteit produkálta. Tesztje pozitív lett, ezek után a Rektori Hivatal munkatársait karanténba küldték és elkezdték tesztelni mindazokat – egyetemi vezetőket, orvosokat és betegeket –, akikkel Rovó kapcsolatba léphetett.

 

Külföld:

Gyorsul az új koronavírus világjárvány terjedése, de a folyamat lassítható – mutatott rá az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben  rendkívül aggasztónak nevezte, hogy már több mint 300 ezer COVID-19-esetet jeleztek, és „ellentámadásra” szólította fel az országokat, minden egyes esetet tesztelve és karanténba helyezve a gyanús esetekkel közelről érintkezőket.     Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 360 ezret hétfő estére szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 15 488, 100 462 ember pedig meggyógyult.

Már közel kétszer annyian haltak meg Olaszországban a koronavírus-járvány következtében, mint Kínában. Az elmúlt 24 órában 602 áldozatot szedett Olaszországban a betegség. Ez a negyedik legmagasabb napi adat a járvány kirobbanása óta, de a halottak száma szombat óta folyamatosan csökken. Összesen már 6078 halottról tudnak az olasz hatóságok. Az újonnan diagnosztizált esetek száma 4790 volt, a tendencia itt is csökkenést mutat. Összesen 63928 betegről tudni, a felépültek száma 7432. Több mint 3200-an vannak súlyos állapotban az olasz kórházakban. Spanyolországban 434 új áldozatról érkeztek jelentések hétfőn, így 2200 fölé nőtt a halottak száma. Az Egyesült Államokban is megugrott a fertőzöttök száma, 7295 új esetről tudni, így 40841-re nőtt a diagnosztizáltak száma. A legutóbbi nap során 64-en hunytak el, és már az 500-at közelíti az áldozatok száma – derül ki a worldometers.info adataiból. Nagy-Britanniában újabb 46 áldozata van a járványnak, így összesen 335-en haltak meg a szigetországban. Az elhunytak 47 és 105 év közöttiek.

Negatív lett Angela Merkel első koronavírustesztje – jelentette be a német kormány szóvivője. A következő napokban újabb vizsgálatokat is elvégeznek – írta a Spiegel. A német kancellár vasárnap óta van otthoni karanténban, miután kiderült, hogy a háziorvosa, aki pénteken adta be neki a tüdőgyulladás elleni védőoltást, koronavírusos lett.A kancellár jól érzi magát – közölte hétfőn Steffen Seibert szóvivő. Merkel otthonról dolgozik, és telefonon ő vezette le a hétfői kormányülést is.

 

Meghaladja a négyezret a koronavírussal fertőzöttek száma Ausztriában, az előző naphoz képest ez 19,3 százalékos növekedés. A halottak száma 21-re nőtt. A koronavírussal fertőzött betegek közül 130-at kórházban ápolnak, közülük 14-en intenzív osztályon vannak. A betegek nagy része (3813) házi karanténban van, mivel betegsége enyhe lefolyású. ű A legtöbb megbetegedést Tirolban (808) és Felső-Ausztriában (708) diagnosztizálták. Gerald Hesztera, a belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Ausztriában 39 rendőr fertőződött meg a Covid-19 vírussal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nagy részük nem szolgálatteljesítés közben fertőződött meg, többen közülük Tirolban síeltek. Közölte: az osztrákok 95 százaléka betartja a kijárási korlátozásokat.  A legtöbb szabálysértés Bécsben, valamint Tirolban történt, ahol kimagasló a fertőzöttek száma. A szövetségi hadsereg katonái közül 19-en kapták meg a fertőzést.

Amir Ohana megbízott igazságügy-miniszter, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szoros szövetségese csatlakozott a jobboldali hangokhoz, akik felszólították Juli Edelstein Knesszet-elnököt (Likud), hogy szálljon szembe a Legfelsőbb Bíróság határozatával. A Legfelsőbb Bíróság múlt héten közölte Edelsteinnel, hogy adjon választ arra, hogy hajlandó-e szerdáig megtartani a leváltására irányuló szavazást, elhintve, hogy ha ellenáll a bíróság ellene fog dönteni és kényszeríteni fogja a szavazás megtartására. A Netanjahu jobboldali blokkjához tartozó ultraortodox Jahadut Hatora párt  azzal vádolta a Legfelsőbb Bíróságot, hogy „Izraelben igazságügyi diktatúrát kíván létrehozni”, miután lényegében arra kényszerítette Edelsteint, hogy szavazásra bocsássa a saját leváltását. Járiv Levin idegenforgalmi miniszter (Likud) szintén ellenezte a döntést.

 

Gazdaság:

 

Újraindította a termelést spanyol és franciaországi üzemeiben az Airbus, amely rendkívüli intézkedéseket vezetett be a repülőgépgyártás fenntartása érdekében. A Boeing az Egyesült Államokban szintén fenntartja a gyártást. Az Airbus még a múlt héten zárta be ideiglenesen a  spanyol és francia gyáregységeket, hogy rendkívüli egészségügyi és biztonsági intézkedéseket vezessen be. Bár a szakszervezetek kérték, hogy ne nyissanak meg újra a gyárak, az Airbus úgy döntött, folytatódik a termelés. A leállás alatt olyan intézkedéseket vezettek be, amelyekkel garantálható a folyamatos fertőtlenítés és a dolgozók közti távolság megtartása, ugyanakkor az üzemelés is a lehető leghatékonyabb lehet.  Jelezték, hogy a többi, brit és német gyárban is ilyen intézkedések lesznek, de emiatt leállásra nem kell számítani. Hozzáfűzték, hogy a januárban leállított tiencsini gyár újra megnyitott és megkezdte a kínai üzem a repülőgépek összeszerelését.

 

Időjárás:

 

Kedden is még télies arcát mutatja az időjárás. Reggel fagyos, délután is meglehetősen hideg időre és erős ÉK-i szélre kell készülni. Túlnyomórészt erősen felhős időben, már csak a délnyugati, déli határvidéken valószínű változó intenzitású, de többnyire gyenge hóesés. Abban a térségben, a szél miatt továbbra is kialakulhat hófúvás! Mindeközben az ország északkeleti fele fölött várhatóan lecsökken a felhőzet, kisüt a nap.

Éjjel, az ország déli harmadán további hóesésekre kell készülni, míg északon szakadozottabban felhős, északkeleten csillagfényes égbolt a valószínűbb. Kissé mérséklődik, de még élénk, olykor erős lökések kísérik az ÉK-K-i szelet.

A jellemző hőmérséklet átlaga kedd reggel  -4 – +1,kedd délután délnyugaton 0, másutt +3 – +6,

szerda reggel-5 – 0 fok körül alakul.