Ez egy folyamat, ahol lesz előrehaladás

Ez egy folyamat, ahol lesz előrehaladás

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a bulinegyeddel kapcsolatos elképzelésekről, valamint az önkormányzati lakások állapotáról.

A politikus a választási kampányában tett egyik ígérete az volt, hogy Belső-Erzsébetvárost egy kulturális negyeddé teszi. Ennek kapcsán azt mondta el, ennek a folyamatnak az elején tart a városvezetés és való igaz, jogosak azok a kritikák, amelyek a városrész állapotát kifogásolják. Ugyanakkor az is igaz – tette hozzá, hogy az önkormányzat már megtette azokat a lépéseket, amelyeket eddig meg lehetett tenni, a március 18-án sorra kerülő testületi ülésen fogják elfogadni a bulinegyeddel kapcsolatos új rendszabályozást. Ebben szerepel majd az is, hogy éjszaka nem lehet pakolni a szórakozóhelyeken, illetve előttük, ezeknek a vállalkozásoknak tisztán kell tartani a környezetüket, ennek elmulasztása büntetést von maga után, gondoskodniuk kell arról, hogy az utcán ne lehessen italozni, a túl sok vendéget befogadó cégeknek beléptetést kell alkalmazniuk. A polgármester szerint olyan csoda nem lesz, hogy egyik napról a másikra tökéletes rend lesz, ez egy folyamat, ami sokaknak még akár lassú is lehet, de az biztos, lesz előrehaladás. A cél az, hogy ne álljanak az utcán az emberek, ne ott fogyasszanak, ha egy szórakozóhely megtelt, akkor ott ne legyen további beléptetés. A városvezetés szándékai szerint nem fogják sem a lakókat, sem pedig a vendéglátósokat magukra hagyni, lesz egy a jelenleginél is sokkal hatékonyabb ellenőrzés a közterületen, mindezt a rendőrséggel történő hatékonyabb összefogás keretében egy folyamatos és állandó jelenlét mellett, hogy az eddig látott visszásságok ne történjenek meg.

Niedermüller Péter beszélt még a bulinegyedben működő taxisokról is, mint megjegyezte, nemrégiben találkozott a taxiszövetség vezetőjével, akivel megállapodtak egy akcióterv kidolgozásában, hogy megakadályozzák a taxisok különböző visszaéléseit. A politikus szerint arról is kell beszélni, az ellen is kell tenni, hogy bizony vannak olyan taxisok, nem sokan, mégis vannak, akik különböző nem legális üzletekben vesznek részt, ezzel rossz hírét keltik a szolgáltatásnak és még a kerületnek is. Mindezzel a szakmai szövetség vezetése is teljes mértékben egyetért.

A polgármester kérdésre válaszolva elmondta, többször is beszélt a nagyon rossz állapotban lévő önkormányzati lakásokról, de több ilyen lakást fel is keresett, mert mint megjegyezte, a kerület lakóinak is meg szerették volna mutatni, milyen állapotban vannak a komfortnélküli lakások, valamint a komfortosnak minősítettek. A kerületben élőknek világosan kell látni – emelte ki a városvezető, hogy mekkora teher van az önkormányzat vállán, hiszen csak egy lakás felújítása több millió forintba kerül.  A 2020-as költségvetésbe közel másfél milliárd forintot terveztek be az önkormányzati lakások felújítására. A márciusi testületi ülésen pedig a képviselők elfogadják az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos új pályázati rendszert, lesznek szociális alapú, piaci alapú lakások, de olyanok is, ahol a beköltözés feltétele az lesz, hogy a lakó maga újítja fel a bérlakást. Niedermüller Péter szerint most elsősorban a rossz körülmények között élő nagycsaládosoknak kell segíteni, ahol 3-4 gyerek él meglehetősen mostoha körülmények között.

Arra a kérdésre, hogy amikor átvette a kerületet, akkor volt-e pénz az önkormányzat kasszájában, a politikus megerősítette korábbi mondatait, mely szerint igen volt pénze a váltáskor Erzsébetvárosnak, de véleménye szerint éppen azért, mert az előző vezetés alatt nem történt semmi. Hozzátette, úgy könnyű pénzt spórolni, hogy közben az önkormányzati lakások állapota folyamatosan romlik. A mostani költségvetésben már jelentősebb pénz áll a lakások felújítására, van még persze tartalék is, ami persze azt is jelenti, hogy más területekre kevesebb jut majd.

Ugyanakkor például a társasházak felújítására többet szán a költségvetés, jelenleg 300 millió forintot, de az egyértelmű, hogy a későbbiek során további pénzeket kell erre a területre fordítani – emelte ki Niedermüller Péter. Ugyanakkor azt tudni kell, olyan sehol nincsen, hogy a lerobbant társasházakat teljes egészében az önkormányzat újítja fel, hiszen ez nem feladata és erre ekkora összeg nem is áll a rendelkezésére. Erzsébetváros vezetése sokakkal együtt még vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy van-e mód az EU-ból egyféle támogatás elnyerésére egy direkt pályázattal.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a polgármester elmondta, az önkormányzat a továbbiakban is mindent megtesz, minél több intézményben igyekeznek segítséget nyújtani, de azt külön hangsúlyozta, hogy az embereknek maguknak is figyelni kell a saját környezetükre.