Nem csak botránnyal lehet eljutni az emberekhez

Nem csak botránnyal lehet eljutni az emberekhez

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese a Heti Tv Pirkadat című műsorában az ellenzéki összefogásról, politizálásról beszélt.

 

Az ellenzéki összefogás kapcsán azt mondta el a képviselő, hogy most valóban működik egy nyitottság egymás irányába, hiszen a cél a 2022-es választás megnyerése. A programról azt jegyezte meg Tordai Bence, az ellenzéki pártoknak már 2018-ban is közös volt az oktatáspolitikájuk, az egészségügyi programjuk is. Mindez folytatódik, hiszen rövidesen egy közös egyeztetést tartanak az idősügyi elképzelésekről, valamint utána például a roma felzárkóztatásról is tárgyalnak. Az ellenzéki pártok folyamatosan dolgoznak, hiszen az a kérdés, milyen Magyarországot akarnak 2022, az Orbán kormány leváltása után. Ami az LMP-vel való összefogást, újbóli egyesülést illeti, a politikus kiemelte, hisz abban, hogy a zöld gondolkodás egyre erősebbé válik Magyarországon is, aminek szüksége van egy hatékony képviseletre, ehhez egyesíteni kell azokat az erőket, amelyek ezt tűzték ki célul. A zöldek egyre inkább felismerik azt is – tette hozzá, hogy az a politika, amit folytatnak, az egy baloldali politika, hiszen szolidaritást hirdetnek például a jövő nemzedékével. Hogy ki mennyire baloldali a hazai zöldpártok közül, hogy mennyire fog a Párbeszéd együttműködni az LMP-vel, a politikus megjegyezte, ha valaki látja, nem jól működik a mostani világ, amelyik nem veszi figyelembe a természeti erőforrások végességét, az látja azt is, nem jól működik a mostani gazdasági rendszer. A baloldali zöld gondolatok pedig szerepelni fognak a majdani összellenzéki kínálatban is.

A párbeszéd a hétvégén egy nagyobb rendezvényt szervez, ahol sok más szervezettel együtt beszélnek majd a párt elképzeléseiről, az ellenzéki összefogás fontosságáról.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki pártok közül többen is folyamatosan gyengülnek, belső viták vannak, Tordai Bence úgy felelt, ahol ősszel sikerült az teljes ellenzéki összefogást megvalósítani, ott ez most is működik. A Párbeszéd már régóta azt mondja, a jelenlegi választási rendszerben az ellenzéki pártoknak közös listát kell kialakítani, ez az, amit a Fidesz nem tud megakadályozni. Továbbra is fontos az előválasztási rendszer, nem csak az egyéni országgyűlési jelöltek esetében, hanem a választási lista sorrendjét és a miniszterelnök-jelölt illetően is. Az így megszerzett széles körű legitimációval lehet győzni a képviselő szerint. A politikus szerint, ha megvan ez a lista, van hozzá egy valódi közpolitikai program, amiben a választók megbízhatnak, akkor az összefogás működni fog.

Az ellenzék parlamenti viselkedéséről azt mondta el a képviselő, ő maga mindig olyan szavakat használt, a plenáris üléseken is, amelyeket a gyerekei előtt is vállal, mindig is igyekezett kulturáltnak megmaradni, még akkor is, ha dolgozik az emberben a jogos indulat. Mint hozzátette, nem forradalmárnak szegődtek, hanem a céljuk, hogy lássák bennük a leendő kormánypárti képviselőket. Véleménye szerint nem csak botránnyal lehet eljutni az emberekhez, legutóbbi beszédét is több mint 200 ezren nézték meg a közösségi oldalon.