A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.05.-reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.05.-reggelén 

Orbán Viktor Facebook oldalán  jelentette be szerdán, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon. Két Magyarországon tanuló iráni diákot ápolnak a Szent László kórházban. Egyelőre enyhe tüneteik vannak. Információink szerint az egyik a Semmelweis Egyetemre (SOTE) jár, a gyógyszerész karra, emiatt az egyetemen biztonsági intézkedéseket rendeletek el, és ez alapján helyezték karanténban a barátnőjét is. A másik igazolt eset információink szerint a győri egyetem hallgatója.

Mindkét diák járt nemrég Iránban, a családjuknál. Szlávik János osztályvezető főorvos a bejelentés utáni rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy Iránban megfertőződhetett-e, a másikuk ellenőrzését pedig az enyhe tünetei ellenére kezdeményezték.

Szlávik János hozzátette, hogy a diákok fertőzöttségét szerdán állapították meg. Az egyikük házastársát, a másikuk barátnőjét is izolálták. Az ATV úgy tudja, hogy a diákok február 22-én tértek vissza Magyarországra.

A koronavirus.gov.hu címen elindult az a tájékoztató honlap, melynek indulását előbb múlt péntekre ígérték, majd végül szerdára halasztották. A honlap végül dél környékén élesedett.

Nyomon követhető többek között, hogy az országban hány embert érint a fertőzés a (a szerdai 11 órás adatok szerint egyet sem) és hány ember van karanténban (17).  Az is kiderül, hogy eddig 205 mintát vettek. Az alapvető információk és hírek mellett van egy térképes része is a honlapnak, ahol a karanténokról és az illetékes egészségügyi intézményekről lehet tájékozódni.

A migrációs hullám nemcsak a terrorizmus közvetlen veszélyével, hanem koronavírus-fertőzéssel is fenyeget – közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebookon megjelent videoüzenetében. „A legtöbb illegális bevándorló ugyanis olyan területről érkezik, mint például Irán, ami a koronavírus gócpontja is egyben” – mondta Hollik István. „A magyar emberek biztonságát nem tehetjük kockára, ezért továbbra is nemet mondunk a bevándorlásra, és megvédjük a határokat” – tette hozzá.

A  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is csatlakozik a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezéshez, és tagjait is arra buzdítja, hogy írják alá azt. Győrffy Balázs, a NAK elnöke a petíció aláírása előtt azt mondta, erkölcsi kötelesség csatlakozni ehhez az össznemzeti ügyhöz, amely komoly kihatással van a kárpát-medencei magyarság sorsára. Mint fogalmazott, fel kell hívni az Európai Unió figyelmét a nemzeti kisebbségek helyzetére, amelyek sok esetben ki vannak téve az asszimilációnak, az elvándorlásnak és az elszegényedésnek. „Sokszor fennmaradásukért kell küzdeni, és ezt nem egy esetben ellenszélben teszik” – fogalmazott, hozzátéve: a kezdeményezés sikere évekre meghatározhatja a kárpát-medencei magyarság jövőjét.

 

A napokban Münchenben megkezdődött azoknak a Leopard 2A4 típusú harckocsiknak az összeszerelése, amelyekkel a Magyar Honvédség idén megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését – közölte a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága.   Közleményük szerint a felújított járművekből tizenkettő érkezik Magyarországra, feladatuk elsősorban a kiképzés segítése lesz, a felkészülés a honvédség számára újonnan gyártandó Leopard 2A7HU harckocsik rendszeresítésére. A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német harcjárműgyártó müncheni üzemében február 28-án történt meg az első, Magyarországnak szánt Leopard 2A4 harckocsi „integrációja” – írták. Ez „az a mozzanat, amikor a jármű lánctalpas alvázára rászerelik a 120 milliméteres ágyút tartalmazó forgatható tornyot”. A tizenkét Leopard 2A4 harckocsit a tervek szerint idén leszállítják a honvédség tatai harckocsizó alakulata számára.

 

Külföld:

 

A visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Prágában. A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői csúcstalálkozóján – amelyen egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek – Orbán Viktor kiemelte: jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba. Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik – tette hozzá. Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de „nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni”. Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs – mondta

 

Ha az európai országok meg akarják oldani az illegális migráció jelentette problémát, támogatniuk kell a török terveket Szíriában – mondta a török elnök Ankarában, a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén. Recep Tayyip Erdogan emlékeztetett: miután országa hadserege február 27-én 36 katonát vesztett Szíriában, az ankarai vezetés elrendelte a nyugati határok megnyitását az Európába vágyó menekültek előtt. Erdogan leszögezte, hogy Ankara döntése megfelel a nemzetközi jognak.  „Arra szólítunk fel minden európai uniós országot, mindenekelőtt pedig Görögországot, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megfelelő módon, tisztelettel bánjon a területére érkező menekültekkel” – közölte. Erdogan egyúttal azzal is megvádolta Görögországot, amely a napokban megerősítette határvédelmét, hogy elsüllyeszti az Égei-tengeren átkelő menekültek csónakjait, a bennük tartózkodó gyermekeket pedig „hagyja meghalni”.

 

Joe Biden, az Obama-kormány alelnöke a szuperkedden megtartott előválasztásokon megakasztotta Bernie Sanders vermonti szenátor menetelését az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltsége felé. A szuperkedden 14 tagállamban  és egy tengerentúli területen tartottak előválasztásokat. Mindkét párt hívei választottak, de mivel a Republikánus Pártban Donald Trumpnak lényegében nincs vetélytársa, a politikusok és az elemzők egyaránt a demokratákra figyeltek.  Biden tarolt a déli államokban, és összesen nyolc államban győzött: Sanders a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára legtöbb delegátust küldő államban, Kaliforniában hódította meg a választókat. „Néhány nappal ezelőtt a sajtó és a megmondóemberek még azt hangoztatták, hogy a kampányomnak vége. De nagyon is él!” – jelentette ki Biden a kaliforniai Los Angelesben berendezett eredményváró központban. Győzelmi beszédében a volt alelnök elsősorban Donald Trump amerikai elnököt támadta. Michael Bloomberg a szuper kedd után visszalépett az elnökválasztási kampányban való további részvételtől.

 

Nem utazhatnak be Izraelbe turisták Németországból, Svájcból, Franciaországból, Spanyolországból és Ausztriából, valamint az onnan hazatérő izraelieknek is házi karanténba kell vonulniuk két hétre – jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium szerdán.

A tárca közleménye szerint szerdától tilos a beutazás ezen nyugat-európai országokból, illetve olyanok számára is, akik az elmúlt két hétben ezekben az országokban jártak, amennyiben nincs számukra Izraelben olyan tartózkodási hely, ahol házi karanténba vonulhatnak.

A koronavírus európai elterjedése miatt újabb, európai országokból hazatérő izraeliekre vár kéthetes otthoni karantén. Ezzel már 13-ra nőtt az ilyen országok száma, korábban ugyanis azok számára már bevezették a rendelkezést, akik távol-keleti államokban vagy Olaszországban jártak.

Benjámin Netanjahu, az átmeneti kormány miniszterelnöke az egészségügyi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón arra kérte az izraelieket, hogy egy darabig ne fogjanak kezet egymással, hogy ezen a módon se terjedhessen a vírus.

 

Nem hozott egyértelmű döntést, és ezzel a politikai patthelyzetet sem oldotta meg az izraeli parlamenti választás. Nem született világos válasz hétfőn, az egy éven belül harmadszor megtartott parlamenti választásokon, amelyeken elsősorban a jobboldali kormányzó Likud párt élén álló Benjámin Netanjahu jövőbeni kormányalakításáról kellett volna döntenie az ország polgárainak. A választáson a Likud, Netanjahu pártja lett a legnagyobb, de az általa vezetett jobboldali-vallásos tömb nem szerzett többséget. A baloldali-centrista pártok az arab pártokból alakult Egységes Lista segítségével a patthelyzet megoldására egy törvény esetleges megszavazásáról beszéltek a Jediót Ahronót című újság szerkesztőségében, amely megtiltaná, hogy olyan politikus is kormányt alakíthasson, aki ellen vádat emelt az ügyészség. Ha valóban megszavaznának egy ilyen tartalmú törvényt, akkor Benjámin Netanjahu nem alakíthatna kormányt.

 

Gazdaság:

 

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző tavaszi kampány, amellyel a friss, jó minőségű magyar sertéshús fogyasztásának növelése az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum célja. Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a kampány elmondta, hogy a hazai sertéshúsfogyasztás jelentősen elmarad az európai uniós átlagtól, annak mintegy kétharmada. Ezért is indokolt a kampány, amely felhívja a figyelmet a sertéshúsnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban betöltött szerepére, illetve arra, hogy a megfelelő minőségű, megbízható termékeket keressék a fogyasztók – hangsúlyozta.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön országszerte kisüt a nap, kellemes időjárás ígérkezik. Reggel északkeleten még lehet csökkenő, mérsékelt felhőzet, de várhatóan gyorsan eloszlik ott is. Általában gyenge, a Dunántúlon, délután élénkülő D-i szél fúj.

Estétől, nyugat felől fokozatos, mérsékelt felhősödés kezdődik, majd éjjel már vastagodó felhőtakaró húzódik az ország fölé. Éjféltájt újabb kiterjedt csapadékmező érheti el a nyugati határvidéket. Hajnalban a Tiszától nyugatra már bárhol eleredhet az eső, míg a keleti országrészben még csak elvétve lehet szemerkélés.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök reggel -1 – +3, csütörtök délután  délnyugaton +12, északkeleten +7,  fok körül alakul.