Vadász Magda, a B’nei B’rith Budapest Páholy alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.25. reggelén

Meghalt életének 84. évében Csukás István, a nemzet művésze. Csukás Istvánt hétfőn érte a halál.  Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt.  Alkotásait számos elismerésben részesítették. 1996-ban elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület életműdíját, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki „magas színvonalú költészetéért, közvetlen szavú, ember- és természetszeretetre nevelő műveiért és a kortárs gyermekirodalom megújításáért”. 2011-ben Budapest díszpolgára lett és Prima Primissima Díjat kapott.  2016-ban Magyar Örökség Díjjal, 2017-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. 2019-ben A Süsü, a sárkány című meséje alapján készült bábfilmsorozat hőseiről alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta.

Már van magyar koronavírusos beteg, a Diamond Princess  -a japán partoknál veszteglő – túristahajó egyik magyar alkalmazottja az illető.. Erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  államtitkára számolt be. A fertőzött beteget a hajón elkülönítették, két-három napon belül kórházba vagy egy megfigyelőközpontba szállítják. . A másik két, szintén alkalmazottként a hajón dolgozó magyar tesztje negatív. A beteg saját elmondása szerint jól van, nem lázas és nem is köhög, ezért meglehet, hogy nem kórházba, hanem elkülönített megfigyelő központba szállítják. A Diamond Princess óceánjárón 3771-en utaztak, és csaknem húsz százalékuk fertőződött meg az új koronavírussal; hárman meghaltak. A február 5-én bevezetett karantént e hónap 19-én feloldották a hajón, ám a személyzet jelentős része, köztük a három magyar is – egy zenész testvérpár és egy felszolgáló -, a hajón maradt. Menczer Tamás beszámolt az olaszországi helyzetről is.  Egyúttal megismételte, hogy javaslatuk szerint Lombardiába és Venetóba, a halaszthatatlan utazásokat kivéve, a turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után szabad vállalni.

Nyártól nő a pedagógusok bére. Kásler Miklós közölte: a béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint. A gyakornoki besorolású pedagógusok esetében a garantált diplomás bérminimumon felül érvényesül az ágazati pótlék, amely január elsejétől már 8 százalékkal emelkedett. Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére. Az intézményvezetők és helyetteseik júliustól a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek – jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy a köznevelés hatékonyságának és színvonalának további emelése érdekében döntött így a kormány. Egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedik. Egy négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő, az ilyen vezetők száma 6 ezer – ismertette a miniszter. Az iskolaigazgatók helyetteseinek, az intézményegységek és a tagintézmények vezetőinek bérpótléka az igazgatói pótlék fele. Ez az emelés 9 ezer pedagógust érint.

 

Csókay András idegsebész kapta a Polgári Magyarországért díjat. A kitüntetést Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt államfő özvegye és Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke adta át Budapesten. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a díjazottat méltatva úgy fogalmazott: „Csókay András orvosi hitvallása, hogy az orvos csak kezel, míg a Jóisten gyógyít”. „Mély hite, emberi alázata és szakmai teljesítménye arra a polgári erényre emlékeztet mindannyiunkat (…), hogy a jól végzett munka imádság” – mondta. Hozzátette: Csókay András életútja bizonyítja, hogy a 21. században is „lehetséges úgy élnünk, ahogy gondolkozunk, és lehetséges úgy gondolkodni, hogy azzal Istent, a hazánkat és embertársainkat egyaránt szolgáljuk”. Balog Zoltán köszöntőjében kiemelte: „gyógyítani sokféleképpen lehet, gyógyszerrel, szikével, kórházi beavatkozással, de az igazi gyógyítás mindig lelki kérdés”.

 

Lezárják a Ferenciek tere és az Arany János utca metróállomást. A 3-as metró déli szakaszának rekonstrukciójával párhuzamosan 2020 tavaszán elkezdődik a belvárosi szakaszon is az állomások felújítása. Március 9-től a 3-as metró hétköznapokon továbbra is Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik, azonban az Arany János utca és a Ferenciek tere állomáson megállás nélkül halad majd át. A két lezárt állomás környéke a sűrű követésű belvárosi felszíni járatokkal – a megszokottnál gyakrabban induló 2-es villamossal, a kiskörúti járatokkal és a Rákóczi úti autóbuszokkal – továbbra is elérhető marad – közölte a BKK. A Ferenciek tere lezárásával a Buda felől érkezőknek, illetve a Buda felé továbbutazóknak a BKK új utazási irányokat ajánl, a többi közt a megszokottnál sűrűbben induló 4-es és 2-es metrót. Az Arany János utca metróállomás lezárásához kapcsolódóan a 72-es és a 73-as trolibusz útvonalát meghosszabbítják a Deák Ferenc térig.

Vadász Magda, a B’nei B’rith Budapest Páholy alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában a szervezet második nagyobb szabású nemzetközi konferenciájáról, annak előkészületeiről beszélt.

A B’nai B’rith Budapest Páholy ismét megszervezi nemzetközi konfrenciáját, amelyen az Európai Unióból várnak vendégeket. Mint azt Vadász Magda elmondta, mostani lesz a szervezet második nagy konferenciája, hiszen a V4-es tagországok küldöttei számára már szerveztek hasonló eseményt az 1990-es évek közepén. Akkor határozták el, hogy a térség képviselői minden évben találkoznak, voltak rendezvények már Prágában, Pozsonyban, Kassán, Budapesten.

A B’nei B’rith Budapest Páholy konferenciájáról azt mondta el Vadász Magda, hogy több jeles előadó érkezik Európából, Kínából, a Miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is felszólal majd, ahogy az Országgyűlés alelnöke is, sőt, a vendégeket egy parlamenti látogatásra is elviszik a szervezők. A rendezvény résztvevői végül az Élet Menete Alapítvány szokásos vonulására is elmennek. Ezeken túlmenően kifejezetten a konferencia vendégei számára nyitják ki ideiglenesen a Rumbach utcai zsinagógát, amelyben még nem fejeződtek be teljesen a felújítási munkálatok, de Vadász Magda elmondta, már így is fantasztikusan néz ki az épület belülről.

 

Külföld:

Olaszországban immár hétre emelkedett az új koronavírus  halálos áldozatainak a száma, ugyanakkor újabb országok – Afganisztán, Irak, Bahrein és Omán – is jelentettek hétfőn megbetegedéseket. Olaszországban heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak – jelentette az Ansa olasz hírügynökség hétfőn. A fertőzöttek száma meghaladja a 200-t, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. További betegeket Emilia Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kórházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van.  A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon. Március 31-ig felfüggesztették a sztrájkokat és tüntetéseket. A gócponttól távolabbi olaszországi városokban is üresek a mozik, edzőtermek, visszaesett a látogatók száma a firenzei Uffizi-képtárban is.

Öt európai parlamenti frakció – a kereszténydemokrata (Európai Néppárt), a szocialista, a liberális, a zöldpárti és a szélsőbaloldali – is levélben sürgette, hogy az EU gyorsítsa fel a Magyarországot is érintő 7-es cikkelyes eljárást. A frakcióvezetők ezért pénteken levelet írtak az unió állam- és kormányfői testületét elnöklő Charles Michelnek, valamint a soros EU-elnöki posztot betöltő Horvátország európai ügyekkel foglalkozó államtitkárának, Andreja Metelko-Zgombicnak, amelyben hangot adnak a jogállami eljárás eredménytelenségével kapcsolatos aggályaiknak. Ez folytatása annak a határozatnak, amit az Európai Parlament néhány héttel ezelőtt fogadott el a 7.cikk szerinti eljárások állásáról, amelyben már megsürgette az Európai Tanácsot, hogy kapcsolja nagyobb sebességre az eljárást, ami Lengyelországot és Magyarországot egyaránt érinti – mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője. A mostani levelet aláíró frakcióvezetők frakciói is többségükben megszavazták ezt a határozatot, és ezt nyomatékosították most.

Szándékos volt a németországi Volkmarsenben hétfőn egy farsangi felvonuláson történt tömeges gázolás – közölte egy rendőrségi szóvivő a helyszínen. Tájékoztatása szerint a gázolásnak több tucat, rendőrségi források szerint harminc sebesültje van, köztük gyermekek. Legkevesebb heten súlyos állapotban vannak, közülük néhányan életveszélyben. Halálos áldozata nincs a történteknek. A gázoló egy 29 éves férfi, környékbeli, német állampolgár, a helyszínen elfogták. Szándékosan hajtott a tömegbe. Pontos indítéka még nem ismert. Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy tette merénylet, vagyis politikai vagy vallási indíttatású bűncselekmény. A Hessen tartományi közszolgálati médiatársaság (Hessischer Rundfunk – HR) jelentése szerint a rendőrségi szóvivő helyszíni nyilatkozatával nagyjából egy időben a tartományi belügyminisztérium közölte: még nem lehet kizárni, hogy merénylet történt. A gázoló nagy sebességgel hajtott a tömegbe. Egyelőre nincs kihallgatható állapotban. A nyomozás vezetését a frankfurti központú tartományi főügyészség átvette a helyi szervektől – közölte a minisztérium.

 

Egy héttel a márciusi választások előtt a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a miniszterelnök pártja, a Likud hónapok óta először egy mandátummal több helyre lenne esélyes, mint kihívója a Beni Ganz vezette Kék Fehér centrista tömb és ezzel átvette a vezetést. A felmérések azonban változatlan politikai holtpontot jeleznek, vagyis a Likud előnye a politikai blokkok között jelentős változást nem jelent, kormányt alakítani sem Benjamin Netanjahu, sem Beni Ganz nem tudna, amennyiben most lennének a választások. Az N12 kereskedelmi csatorna felmérése szerint az egymással versengő két nagy párt között egy mandátummal nőtt a különbség a Likud javára. A megkérdezettek szerint a jobb oldali blokk összesen 57 mandátumot szerezne úgy, hogy – a Likud 34, a Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus egyaránt 8-8 valamint a Naftali Bennett vezette Jamina 7 mandátumra lenne jogosult. Az ellenkező oldalon a Kék Fehér 33, a Munkapárt – Geser – Meretz közös lista 10 mandátumával az ellenzéki oldalon mindösszesen 43 mandátumot jelentene.

 

Időjárás:

 

Kedden kezdetben zömmel napos, északkeleten és délnyugaton mérsékelten felhős idő lesz jellemző. Délután már országszerte felhősödések zavarják a napsütést, de még ki-kisüt a nap. Szórványosan kialakuló zápor inkább csak a délután második felétől fordulhat elő.

Hajnalban itt-ott fagypont közelébe hűlhet a levegő, míg napközben déli áramlással érkező enyhe légtömegek hatására ismét az évszakos átlagnál jóval enyhébb lesz a délután. Különösen a déli országrészben emelkedhet szokatlanul magasra a hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel  0 – +5, kedd délután északon +10 – +13, délen +13 – +16, fok körül alakul.