A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.23. reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.23. reggelén 

A közszolgáltatásban működő szakszervezetek sztrájkot is elképzelhetőnek tartanak, ha nem teljesülnek követeléseik. A mintegy 140 ezer dolgozót tömörítő érdekképviselet legalább két számjegyű bérfejlesztést akar elérni. Azt várják, hogy a kormány keddig hívja össze a Közszolgáltatói Vállalkozások Konzultációs Fórumát és tegyen érdemi ajánlatot a vállalati bértárgyalások elkezdéséhez. Ha ez elmarad, akkor a szakszervezetek február végén kollektív munkaügyi vitákat kezdeményeznek az érintett vállalatoknál. Ez a sztrájk folyamatának elkezdését jelentheti a közúti és a vasúti közlekedésben, a postán és a vízműveknél is.

A kisebbik kormánypárt arra kényszerítette a Fideszt, hogy elhatárolódjon egyik képviselőjétől. A Miniszterelnökség megerősítette meg, hogy a kormány nem kívánja felfüggeszteni vagy felmondani az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Kocsis Máté frakcióvezető külön is elmondta, hogy tiszteletben tartják a dokumentumot, amely a hatályos magyar jogrendszer része. Előzőleg Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese a parlamentben úgy vélte: el kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, sőt az egyezmény felmondásán is. Szerinte ugyanis a strasbourgi döntések súlyosan sértik a szuverén Magyarország kompetenciáját. A Miniszterelnökség erre reagálva leszögezte, rövidesen a börtönbizniszről indítanak nemzeti konzultációt, nem az Emberi Jogok Európai Egyezményéről.

Két biológus és egy nyelvész pályázik a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjára. A tudós testület jelölőbizottsága úgy döntött, nyilvánossá teszik az indulók elképzeléseit. Mint ismert, a jelenlegi elnök, Lovász László matematikus-professzor mandátuma májusban jár le és ő nem akar újra elnök lenni. Az egyik alelnök, a 60 éves Freund Tamás neurobiológus az egyik pályázó. Elnök lenne a 74 éves nyelvész és pszichológus, Pléh Csaba, aki már volt főtitkár-helyettes. Ugyancsak indul a 60 éves Szathmáry Eörs evolúcióbiológus. Mindhárom Széchenyi-díjas jelölt várhatóan áprilisban vehet részt egy programbemutató vitán. A tisztújító közgyűlés május elején lesz

Európának egységesen kell fellépnie a gyűlölte és az erőszak minden fajtájával szemben. Erről beszélt az Európai Parlament elnöke, David Sassoli a hét közepén Németországban történt vérengzés kapcsán. A Frankfurt am Main melletti Hanau városában két helyszínen kilenc embert lőtt le egy 43 éves férfi férfi. Utána hazament, megölte az anyját, majd öngyilkos lett. A német politikusok szerint szélsőjobboldali terrorcselekmény történt. Erre utal az is, hogy az áldozatok között több török állampolgár volt. Angela Merkel kancellár azt mondta, a rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már. Hozzátette, teljes erővel és elszántsággal szembeszállnak mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni.

Németországban a kereszténydemokrata párt holnapi elnökségi ülésén dönthet arról, miképpen válasszák ki a CDU új vezetőjét. A lemondott elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer a héten konzultált az összes hivatalos és lehetséges elnökjelölttel. Egyelőre csak Norbert Röttgen, a szövetségi parlament külügyi bizottságának elnöke jelezte, hogy indulna a posztért. Feltehetően azonban ismét megméreti magát Friedrich Merz, a párt parlamenti frakciójának volt vezetője. Sajtóértesülések szerint az aspiránsok között lehet még Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, és Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter is. Angela Merkel kancellár viszont jelezte, nem óhajt részt venni az új elnök kiválasztásában.

A brit kormány főtárgyalója alapvető kérdésekben nem akar kompromisszumot kötni az Európai Unióval. David Frost megerősítette, hogy a márciusban kezdődő egyeztetéseken olyan jogokat követelnek, amelyek minden nem uniós államot megilletnek. Ez mindenképpen megnehezíti majd a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeinek kialakítását. Ráadásul London nem is akarja meghosszabbítani az átmeneti időszakot, noha az Európai Bizottság már többször is felajánlotta ezt. Boris Johnson kormányfő viszont minden nyilatkozatában elzárkózott ettől a lehetőségtől, sőt a brit kormány külön törvényben tiltotta meg saját magának és a londoni parlamentnek az átmeneti időszak kiterjesztését. Frost azzal érvelt, az év végére teljesen visszanyerhetik politikai és gazdasági függetlenségüket; ami a Brexit lényege.

Washingtonban egyelőre nem várható változás az igazságügyi minisztérium élén. A tárca közleményben cáfolta azokat a híreket, hogy William Barr lemondani készül. Hasonlóan nyilatkozott Hogan Gidley, a Fehér Ház helyettes szóvivője. Előzőleg a Washington Post című lap internetes oldalán jelent meg az az értesülés, miszerint a miniszter állítólag a lemondásáról beszélt az elnök néhány munkatársának. Barr korábban megerősítette, hogy Trump soha, egyetlen büntető perbe sem kívánt beavatkozni. Ugyanakkor viszont felvetette, hogy az elnöknek fel kellene hagynia az állandó Twitter-bejegyzéseivel, mert ezzel ellehetetleníti a miniszteri munkát. Mindez a volt elnöki tanácsadó, Robert Stone pere kapcsán merült fel. Trump ugyanis azt írta, a 67 éves vádlott megérdemelné a perújrafelvételt.

Nevada államban tegnap tartották meg a választások előtti jelölőgyűléseket. Összesen 36 olyan küldöttről dönthettek, akik majd a nyári elnökjelölt-állító konvención szavazhatnak. A héten tartott országos tévévitán az elnökjelölt-aspiránsok szinte össztűz alá vették a New York-i milliárdost, Michael Bloomberget, aki különben csak a március 3-ai úgynevezett szuperkedden száll be a versenybe.  A volt newyorki főpolgármester erre azzal válaszolt, hogy szerinte ő az egyetlen, aki képes lehet legyőzni Trumpot. Kijelentette, hogy a pénzét nem örökölte, hanem maga kereste, és most arra használja, hogy megszabaduljanak a valaha volt legrosszabb elnöktől.

Izraelben ismét patthelyzet fenyeget a hétfőhöz egy hétre tartandó újabb választás nyomán is. A közvélemény-kutatók szerint nincs lényegi elmozdulás a pártok támogatottságában a szeptember közepi választások óta. A 120 tagú knesszetben várhatóan 36 helyet szerezhet a centrista ellenzéki Kék-fehér párt, de csak hárommal kevesebbet a jelenleg a kormányt vezető Likud. Ez arra utal, hogy egyik tömörülés sem tud majd kormányt alakítani, ahogy az az előző két választás után is történt. Szakértők szerint a voksolás kimenetelét az változtathatja meg, hogy milyen lesz a részvétel, vagyis melyik tábor mozgósítja jobban a híveit. A szavazási kedv a baloldalon hagyományosan mintegy 10 százalékkal magasabb, viszont ők kevesebben vannak.

Bukarestben a parlament várhatóan holnap szavaz a Nemzeti Liberális Párt kormányának újbóli beiktatásáról. Az ülés azonban előreláthatólag határozatképtelen lesz, miután az ellenzéki szociáldemokrata párt már jelezte, képviselői nem mennek el. Mindez egy hosszabb politikai játszma része. Ludovic Orbán kormánya alig két hónapig működött, majd megbukott. Párttársa, Klaus Iohannis államfő azonban őt bízta meg újra a kabinet megalakításával. Ha ugyanis másodszor is leszavaznák, az elnök kiírhatná az előre hozott választást, amire már régóta készül. A voksolás az év végén lenne esedékes, de a jobboldal abban bízik, most jelentős többséget szerezhetne a parlamentben.

Klaus Maria Brandauer lesz a kedden kezdődő újfajta filmszemle díszvendége. A 76 éves osztrák színész már a nyitóeseményre Budapestre érkezik. Emlékezetes, ő volt Szabó István több filmjének, köztük az Oscar-díjas Mephistonak a főszereplője. A rendező legújabb alkotásában a Zárójelentés című filmben is játszik. A Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemle szombatig tart majd a Corvin moziban. A közönség 59 Magyar Filmdíjra jelölt alkotást láthat, de bemutatnak több versenyen kívüli filmet, köztük a Zárójelentést is.

Sopronban holnap kezdődik a Tavaszi Napok rendezvénysorozata. Másfél hónapon át gazdag színházi kínálattal, változatos zenei programokkal, kiállításokkal, és színes családi eseményekkel várják az érdeklődőket. A három fő helyszín a Liszt Ferenc Kulturális Központ, a Munkácsy terem és a Petőfi Színház lesz. A színházi előadások sorát holnap a Zentai Magyar Kamaraszínház nyitja Csurka István Deficit című darabjával. Március 15-ére külön nagyszabású programokkal készülnek Sopronban.

Mohácson még keddig tart a hagyományos busójárás. Ezúttal minden korábbinál több, 1750 maskarás űzi el a telet.  Mintegy nyolcvan programmal várták az érdeklődőket a Duna parti városban. Közülük a legfontosabbakat a mai naphoz kötődnek. A busók csónakkal átkeltek a Dunán, felvonultak a belvárosban, új busókat is avattak, később pedig hatalmas máglyát gyújtanak a város főterén .Hasonló farsangi eseményt már a 18. században is feljegyeztek. Azt idézték fel, hogy egykor az őslakosok, a sokacok álruhákat öltve keltek át a folyón és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Még kitart a tavaszias idő, de ma már nem lesz nagyon kellemes. Többnyire erősen felhős, vagy borult marad az ég. Délután és este már többfelé lehet eső, zápor. A szél gyakran megerősödik. A hőmérséklet napközben 10 és 16 fok között alakul, éjszaka pedig 1 és 6 fok között lesz.

Eddig tartott a híradó.
További információkat találnak két honlapunkon, a Hetitv.com és a Breuerpress.com portálon.
Köszönöm figyelmüket.

 

A közszolgáltatásban működő szakszervezetek sztrájkot is elképzelhetőnek tartanak, ha nem teljesülnek követeléseik. A mintegy 140 ezer dolgozót tömörítő érdekképviselet legalább két számjegyű bérfejlesztést akar elérni. Azt várják, hogy a kormány keddig hívja össze a Közszolgáltatói Vállalkozások Konzultációs Fórumát és tegyen érdemi ajánlatot a vállalati bértárgyalások elkezdéséhez. Ha ez elmarad, akkor a szakszervezetek február végén kollektív munkaügyi vitákat kezdeményeznek az érintett vállalatoknál. Ez a sztrájk folyamatának elkezdését jelentheti a közúti és a vasúti közlekedésben, a postán és a vízműveknél is.

A kisebbik kormánypárt arra kényszerítette a Fideszt, hogy elhatárolódjon egyik képviselőjétől. A Miniszterelnökség megerősítette meg, hogy a kormány nem kívánja felfüggeszteni vagy felmondani az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Kocsis Máté frakcióvezető külön is elmondta, hogy tiszteletben tartják a dokumentumot, amely a hatályos magyar jogrendszer része. Előzőleg Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese a parlamentben úgy vélte: el kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, sőt az egyezmény felmondásán is. Szerinte ugyanis a strasbourgi döntések súlyosan sértik a szuverén Magyarország kompetenciáját. A Miniszterelnökség erre reagálva leszögezte, rövidesen a börtönbizniszről indítanak nemzeti konzultációt, nem az Emberi Jogok Európai Egyezményéről.

Két biológus és egy nyelvész pályázik a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjára. A tudós testület jelölőbizottsága úgy döntött, nyilvánossá teszik az indulók elképzeléseit. Mint ismert, a jelenlegi elnök, Lovász László matematikus-professzor mandátuma májusban jár le és ő nem akar újra elnök lenni. Az egyik alelnök, a 60 éves Freund Tamás neurobiológus az egyik pályázó. Elnök lenne a 74 éves nyelvész és pszichológus, Pléh Csaba, aki már volt főtitkár-helyettes. Ugyancsak indul a 60 éves Szathmáry Eörs evolúcióbiológus. Mindhárom Széchenyi-díjas jelölt várhatóan áprilisban vehet részt egy programbemutató vitán. A tisztújító közgyűlés május elején lesz

Európának egységesen kell fellépnie a gyűlölte és az erőszak minden fajtájával szemben. Erről beszélt az Európai Parlament elnöke, David Sassoli a hét közepén Németországban történt vérengzés kapcsán. A Frankfurt am Main melletti Hanau városában két helyszínen kilenc embert lőtt le egy 43 éves férfi férfi. Utána hazament, megölte az anyját, majd öngyilkos lett. A német politikusok szerint szélsőjobboldali terrorcselekmény történt. Erre utal az is, hogy az áldozatok között több török állampolgár volt. Angela Merkel kancellár azt mondta, a rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már. Hozzátette, teljes erővel és elszántsággal szembeszállnak mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni.

Németországban a kereszténydemokrata párt holnapi elnökségi ülésén dönthet arról, miképpen válasszák ki a CDU új vezetőjét. A lemondott elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer a héten konzultált az összes hivatalos és lehetséges elnökjelölttel. Egyelőre csak Norbert Röttgen, a szövetségi parlament külügyi bizottságának elnöke jelezte, hogy indulna a posztért. Feltehetően azonban ismét megméreti magát Friedrich Merz, a párt parlamenti frakciójának volt vezetője. Sajtóértesülések szerint az aspiránsok között lehet még Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, és Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter is. Angela Merkel kancellár viszont jelezte, nem óhajt részt venni az új elnök kiválasztásában.

A brit kormány főtárgyalója alapvető kérdésekben nem akar kompromisszumot kötni az Európai Unióval. David Frost megerősítette, hogy a márciusban kezdődő egyeztetéseken olyan jogokat követelnek, amelyek minden nem uniós államot megilletnek. Ez mindenképpen megnehezíti majd a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeinek kialakítását. Ráadásul London nem is akarja meghosszabbítani az átmeneti időszakot, noha az Európai Bizottság már többször is felajánlotta ezt. Boris Johnson kormányfő viszont minden nyilatkozatában elzárkózott ettől a lehetőségtől, sőt a brit kormány külön törvényben tiltotta meg saját magának és a londoni parlamentnek az átmeneti időszak kiterjesztését. Frost azzal érvelt, az év végére teljesen visszanyerhetik politikai és gazdasági függetlenségüket; ami a Brexit lényege.

Washingtonban egyelőre nem várható változás az igazságügyi minisztérium élén. A tárca közleményben cáfolta azokat a híreket, hogy William Barr lemondani készül. Hasonlóan nyilatkozott Hogan Gidley, a Fehér Ház helyettes szóvivője. Előzőleg a Washington Post című lap internetes oldalán jelent meg az az értesülés, miszerint a miniszter állítólag a lemondásáról beszélt az elnök néhány munkatársának. Barr korábban megerősítette, hogy Trump soha, egyetlen büntető perbe sem kívánt beavatkozni. Ugyanakkor viszont felvetette, hogy az elnöknek fel kellene hagynia az állandó Twitter-bejegyzéseivel, mert ezzel ellehetetleníti a miniszteri munkát. Mindez a volt elnöki tanácsadó, Robert Stone pere kapcsán merült fel. Trump ugyanis azt írta, a 67 éves vádlott megérdemelné a perújrafelvételt.

Nevada államban tegnap tartották meg a választások előtti jelölőgyűléseket. Összesen 36 olyan küldöttről dönthettek, akik majd a nyári elnökjelölt-állító konvención szavazhatnak. A héten tartott országos tévévitán az elnökjelölt-aspiránsok szinte össztűz alá vették a New York-i milliárdost, Michael Bloomberget, aki különben csak a március 3-ai úgynevezett szuperkedden száll be a versenybe.  A volt newyorki főpolgármester erre azzal válaszolt, hogy szerinte ő az egyetlen, aki képes lehet legyőzni Trumpot. Kijelentette, hogy a pénzét nem örökölte, hanem maga kereste, és most arra használja, hogy megszabaduljanak a valaha volt legrosszabb elnöktől.

Izraelben ismét patthelyzet fenyeget a hétfőhöz egy hétre tartandó újabb választás nyomán is. A közvélemény-kutatók szerint nincs lényegi elmozdulás a pártok támogatottságában a szeptember közepi választások óta. A 120 tagú knesszetben várhatóan 36 helyet szerezhet a centrista ellenzéki Kék-fehér párt, de csak hárommal kevesebbet a jelenleg a kormányt vezető Likud. Ez arra utal, hogy egyik tömörülés sem tud majd kormányt alakítani, ahogy az az előző két választás után is történt. Szakértők szerint a voksolás kimenetelét az változtathatja meg, hogy milyen lesz a részvétel, vagyis melyik tábor mozgósítja jobban a híveit. A szavazási kedv a baloldalon hagyományosan mintegy 10 százalékkal magasabb, viszont ők kevesebben vannak.

Bukarestben a parlament várhatóan holnap szavaz a Nemzeti Liberális Párt kormányának újbóli beiktatásáról. Az ülés azonban előreláthatólag határozatképtelen lesz, miután az ellenzéki szociáldemokrata párt már jelezte, képviselői nem mennek el. Mindez egy hosszabb politikai játszma része. Ludovic Orbán kormánya alig két hónapig működött, majd megbukott. Párttársa, Klaus Iohannis államfő azonban őt bízta meg újra a kabinet megalakításával. Ha ugyanis másodszor is leszavaznák, az elnök kiírhatná az előre hozott választást, amire már régóta készül. A voksolás az év végén lenne esedékes, de a jobboldal abban bízik, most jelentős többséget szerezhetne a parlamentben.

Klaus Maria Brandauer lesz a kedden kezdődő újfajta filmszemle díszvendége. A 76 éves osztrák színész már a nyitóeseményre Budapestre érkezik. Emlékezetes, ő volt Szabó István több filmjének, köztük az Oscar-díjas Mephistonak a főszereplője. A rendező legújabb alkotásában a Zárójelentés című filmben is játszik. A Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemle szombatig tart majd a Corvin moziban. A közönség 59 Magyar Filmdíjra jelölt alkotást láthat, de bemutatnak több versenyen kívüli filmet, köztük a Zárójelentést is.

Sopronban holnap kezdődik a Tavaszi Napok rendezvénysorozata. Másfél hónapon át gazdag színházi kínálattal, változatos zenei programokkal, kiállításokkal, és színes családi eseményekkel várják az érdeklődőket. A három fő helyszín a Liszt Ferenc Kulturális Központ, a Munkácsy terem és a Petőfi Színház lesz. A színházi előadások sorát holnap a Zentai Magyar Kamaraszínház nyitja Csurka István Deficit című darabjával. Március 15-ére külön nagyszabású programokkal készülnek Sopronban.

Mohácson még keddig tart a hagyományos busójárás. Ezúttal minden korábbinál több, 1750 maskarás űzi el a telet.  Mintegy nyolcvan programmal várták az érdeklődőket a Duna parti városban. Közülük a legfontosabbakat a mai naphoz kötődnek. A busók csónakkal átkeltek a Dunán, felvonultak a belvárosban, új busókat is avattak, később pedig hatalmas máglyát gyújtanak a város főterén .Hasonló farsangi eseményt már a 18. században is feljegyeztek. Azt idézték fel, hogy egykor az őslakosok, a sokacok álruhákat öltve keltek át a folyón és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Még kitart a tavaszias idő, de ma már nem lesz nagyon kellemes. Többnyire erősen felhős, vagy borult marad az ég. Délután és este már többfelé lehet eső, zápor. A szél gyakran megerősödik. A hőmérséklet napközben 10 és 16 fok között alakul, éjszaka pedig 1 és 6 fok között lesz.