Magyarország mindenek előtt – hangoztatta Orbán Viktor

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.17. reggelén

Magyarország mindenek előtt – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében, amelyben egyebek mellett arról is beszélt: a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el, 2020 és 2021 pedig az országépítés folytatása lesz.

Kiemelte a kormányfő azt is, hogy a héten közzétett brüsszeli gazdasági jelentésekben egész Európa azt olvashatja: úgy tűnik, 2019-ben a magyar gazdaság nőtt a leggyorsabban az egész kontinensen. Arról is beszélt, hogy „Magyarországot a volt kommunistákból álló kormány vitte csődbe liberális politikájával”. „Ez a példa megerősíti azt a feltételezést, hogy olyan, hogy liberális, nincs is. A liberális nem más, mint diplomás kommunista” – fogalmazott. Orbán Viktor beszédében bejelentette: a kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el, megalkották azt a programot, amellyel elérik, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított villamos energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen. Kifejtette: július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását és megbüntetik a szennyezőket. Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását – sorolta. Hozzátette: megvédik a folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól. Orbán Viktor kitért rá: szigorúan fognak fellépni a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben, előírják, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak. Emellett a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését. Közölte: minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen. A következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását. Támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, valamint 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását fogják megengedni a városi közlekedésben – mondta. Hangsúlyozta: bevezetik a Zöld Államkötvényt, a kormány vállalja, hogy az ebből befolyó pénzt csak klímabarát programokra fordítja.

„Soha a demokratikus Magyarország történetében nem volt olyan megosztott az ország, mint most. Soha nem fordult egymással szembe magyar a magyarral annyira, mint az elmúlt 10 évben.” – reagál közleményben a DK Orbán évértékelőjére. „Nemzet és nemzeti kormányzás helyett pártállam és pártlogika diktál. Magyarország az elmúlt 10 évben a lemaradók, a vesztesek közé került. Semmit nem ér az összeszerelő üzemként létező Magyarország gazdasági növekedése, ha közben a közjó helyett a szűk politikai-gazdasági elitcsoportok érdekét szolgálja a kormány” – írja a Gyurcsány Ferenc DK-elnök által jegyzett közlemény. „Iskolarendszerünk széthullóban, minden harmadik iskola tanárhiánnyal küzd. Orvosi rendelőink, kórházaink egyre kevésbé képesek a gyógyulás reményét és képességét hordozni, ezzel szemben a drámai orvos- és nővérhiány mellett növekednek a várólisták, nálunk halnak meg Európában a legtöbben megelőzhető betegségekben” – folytatódik Gyurcsány Ferenc közleménye.

Az LMP szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett klímavédelmi intézkedéseket már régen meg kellett volna tenni, azok nincsenek összhangban a jelenlegi kihívásokkal – mondta Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke. Az ellenzéki politikus a kormányfő évértékelőjére adott reakciójában kiemelte: kizárólag akkor tudnak hinni a kormánynak a környezet- és természetvédelem területén, ha azonnali érdemi változtatásokat hajt végre. Schmuck Erzsébet szerint a kabinetnek elsőként létre kellene hoznia egy klíma- és fenntarthatósági minisztériumot, továbbá a költségvetésben is forrásokat kellene elkülönítenie az ágazatnak. Kiemelte, az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben nem tett semmit a környezet- és természetvédelem területén, sőt teljesen leépítette annak intézményrendszerét is, kezdve a szaktárca megszüntetésével.

 

 

  • Az összellenzéki támogatású, jobbikos Kálló Gergely nyerte a dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választást. 92.59%-os feldogozottság mellett 58.12 százalékon áll, míg legerősebb kihívója, a független, de fideszes támogatással induló Molnár Tibor 35.68 százalékon. Sikeres volt tehát az ellenzéki összefogás tesztüzeme: országgyűlési képviselői választáson most először az összes, frakcióval rendelkező ellenzéki párt beállt egy közös jelölt mögé. A Fidesz is új taktikát választott, nem volt ott a pártlogó a szavazólapon, független jelöltet támogatott. Ez utóbbi azonban úgy tűnik, most nem jött be. A 2018-as országgyűlési választáson a jobbikos Pintér Tamás nyert, aki nem képviselheti tovább a választókerületet a parlamentben, mert a tavaly októberi önkormányzati választáson polgármesterré választották. Így a Fejér megye 4-es számú, Dunaújváros központú egyéni választókerületében időközi választást kellett tartani.

 

 

Külföld:

Csökkenteni kellene a menedékkérők befogadásától elzárkózó európai uniós (EU-) tagállamok közösségi támogatását – mondta az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC) Armin Laschet, a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, akit a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik lehetséges elnökjelöltjeként tartanak számon.   A politikus a konferencia egy panelbeszélgetésén a jogállamiság elveinek tisztelete és az EU-s támogatások kifizetése összekapcsolásának ügyéről szólva kiemelte: nem újdonság, hogy bizonyos szabályok megsértéséért büntetés jár a tagállamoknak, és ezt a megoldást újabb területekre is ki kell terjeszteni. Ilyen terület a menekültüggyel kapcsolatos tagállamok közötti szolidaritás – tette hozzá. Kifejtette:  nem szabad magukra hagyni a menekültügy terheit leginkább viselő déli tagállamokat, köztük Görögországot. Így be lehetne vezetni, hogy a menedékkérők befogadásától elzárkózó tagállamoknak kevesebb közösségi támogatás jár, ami világossá tenné, hogy „a szolidaritás kifizetődő” – mondta Armin Laschet.

Agnes Buzyn francia egészségügyi minisztert jelölte Emmanuel Macron államfő pártjának vezetősége Benjamin Griveaux utódának a párizsi főpolgármester-jelöltségre. Alig egy hónappal a francia önkormányzati választások előtt egy interneten közzétett szexuális videó miatt kényszerült jelöltváltásra a francia kormánypárt. „A győzelemért indulok” – írta közleményében a tárcavezető, aki a jelölése miatt hétfőn várhatóan kilép a kormányból. „Szeretem Párizst, jól ismerem, itt születtem, mindig is itt éltem, és úgy vélem, sokat tudok adni azoknak, akik mint én, itt élik a hétköznapjaikat” – tette hozzá.  Jóllehet Párizsban Emmanuel Macron pártja a legnépszerűbb, a március 15-én és 22-én esedékes önkormányzati választásokat megelőző felmérések szerint Benjamin Griveaux 16 százalékos támogatottsággal csak a harmadik helyen állt Anne Hidalgo jelenlegi szocialista polgármester (23 százalék) és Rachida Dati, a jobbközép Köztársaságiak (20 százalék) jelöltje mögött.

 

A legtöbb látogatót vonzó karneváli esemény, az Angyal repülése napján vezették be Velence városában a látogatók számlálását, terelését és azonosítását is szolgáló kamerás térfigyelőrendszert, amely a július elsejétől induló fizetéses belépés előfutárának számít. Majdnem százezren érkeztek Velencébe a Szent Márk téri harangtorony tetejéről leereszkedő angyal, vagyis a város legszebb lányának repülésére. A térre azonban egyszerre csak 25 ezren léphettek be – a 2015-ös párizsi terrortámadások után bevezetett biztonsági intézkedések értelmében. Több száz rendőr és civilben is szolgáló biztonsági őr ellenőrizte a tömeget a velencei karnevál központi eseményén, amely szokás szerint idén is a legtöbb látogatót vonzotta. Reggel fél kilenctől eltérő útvonalakon terelték az érkezőket a Szent Márk tér felé és onnan el. A légi felvételekkel és kézi számolókkal végzett mérések mellett működésbe léptek a város 34 pontján felszerelt kamerák is, amelyek úgynevezett stressz-tesztjét, vagyis főpróbáját  ezen a tömegeseményen tartották.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a légierő gépei szombatról vasárnapra virradó éjjel több célpontot semmisítettek meg a Gázai övezetben – írja a The Times of Israel. A hadsereg ezzel arra a két rakétára válaszolt, amelyeket Gázából lőttek ki Izraelre szombat este. A lövedékek egy réten csapódtak be, az övezettől keletre található Kisszufim kibuc mellett. Az IDF hivatalos közleményében tudatta, hogy a hadsereg teljes készültségben van. Gázából nem érkeztek hírek sem a kárról, sem pedig esetleges sérülésekről. Az elmúlt héten többször felröppent a hír, hogy Egyiptom közvetítésével sikerül tűzszünetet kötni Izrael és a gázai terrorcsoportok között. Gázából a „szokásos” lufibombák mellett az elmúlt napokban folyamatosan kisebb rakéták is érkeztek, és a határ mentén több összecsapás is történt. Egy libanoni újság beszámolója szerint azonban a Hamász csak akkor kész csökkenteni a lufibombák számát, ha Izrael tejesíti a követeléseiket. Pénteken és szombaton több ilyen szerkezet is landolt Izraelben, ezeket a rendőrség sikeresen hatástalanította.

 

Gazdaság:

 

Vannak még feladatok a magyar államadós-osztályzat további felminősítéséhez, így például az államadósság szintjének további csökkentése – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.  A Standard & Poor’s pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB/A-2” szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings ugyancsak pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén „BBB” fokozatú államadós-besorolását. Csath Magdolna kiemelte: a további felminősítéshez az államadósság szintjének további csökkenése szükséges, ami régiós összehasonlításban magas. Csehország, Lengyelország vagy Szlovákia adósságszintje például alacsonyabb, mint a magyar – mondta. A másik a magyar gazdaság kitettsége, ami a járműipar miatt magas.

 

Időjárás:

 

Hétfőn eleinte erősen felhős lesz az ég, majd csökken a felhőzet, és változóan napos-fátyolfelhős, száraz, az évszakos átlagnál továbbra is jóval enyhébb idő várható. Eleinte délnyugaton élénk, olykor erős lökésekkel kísért délnyugati szél fúj, majd ott is gyengül a légmozgás.

Éjszaka, északon erős felhősödésre, hajnaltól, ott kisebb esőre van kilátás. Délen még marad a szakadozott felhőzet. Eleinte gyenge délies légmozgás ígérkezik, majd hajnaltól, a Dunántúl térségében megélénkül az északnyugati szél.

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel -1 – +6, hétfő délután  délnyugaton +15, északkeleten +9,   fok körül alakul.