A BreuerPress és a HetiTV  hírei 2020.02.12. reggelén

A BreuerPress és a HetiTV  hírei 2020.02.12. reggelén

A CDU szeretné, ha a Fidesz az Európai Néppárton belül maradna, és erről mi is készek vagyunk egyeztetni. – nyílatkozta  Novák Katalin a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke Orbán Viktor hétfői berlini látogatása után. Azt, hogy a CDU-CSU képviselők nem ellenségesek a Fidesszel, jelezte az is, hogy az Európai Parlamentben a legutóbbi lengyel-magyar jogállamisági szavazáson kilenc CDU – CSU képviselő a többi néppárti képviselővel szemben nem arra voksolt, hogy romlott a jogállamiság Magyarországon, hanem tartózkodtak.  Novák Katalin   azt is elmondta, hogy Angela Merkel szava lesz a fontos a Fidesz-Néppárt elhúzódó konfliktusában a számukra. A miniszterelnök  tegnap Berlinben újságírókkal is találkozott. A kancellári és a pártelnöki találkozó mellett 150 újságíró számára adott tájékoztatást arról, hogy a magyar politikai vezetés stabil, a gazdasági helyzet évek óta erősödik, nemzetközi szinten is kiemelkedő a családtámogatási rendszerünk, és az üldözött keresztényeknek is segítünk a Hungary Helps programon keresztül”- mondta Novák Katalin.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményben szólította fel újra az ellenzéket, hogy fejezze be a magyar emberek szándékos és folyamatos félrevezetését az isztambuli egyezmény ratifikációja kapcsán, mert ezzel nem segítik a nőket. Az IM közölte: a kormány a zéró tolerancia jegyében komplex intézkedéscsomaggal és következetes jogalkotással küzd a kapcsolati és a nőkkel szembeni erőszak ellen. Egyes ellenzéki politikusok hangulatkeltő állításaival ellentétben a kormány egy komoly áldozatsegítési és áldozatvédelmi hálózatot épített ki és működtet – emlékeztettek, hozzátéve: országszerte mintegy 300 védett szálláshely áll rendelkezésre, melyeket az állam és civil partnerei közösen tartanak fenn. A kormányhivatalok keretei között országos lefedettséggel áldozatsegítő szolgálatok is működnek. Teljesen megtévesztő tehát az a kijelentés, hogy az isztambuli egyezmény ratifikációja bármiben módosítana a nők helyzetén Magyarországon – mutattak rá.

Megtartotta alakuló ülését a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét), a háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői foglalnak helyet.  Karácsony Gergely főpolgármester az ülésen azt mondta, reményeik szerint a tanács az elkövetkező években olyan fórum lesz, amelyben a munka világát érintően a résztvevőkkel minden kérdést meg tudnak beszélni. A Főét önmagában nem tudja megoldani a hiányzó országos érdekegyeztető folyamatok hiányát, de nagyon hasznos lehet abban, hogy „legalább a fővárosi helyi kormányzás más elvek mentén történjen” – tette hozzá. A Főétben a munkáltatói oldal tagja az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ-COOP), az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ), a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). A munkavállalói oldalon az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) képviselteti magát.

Harminc éve nem látott mértékben nőtt 2019-ben a házasságkötések száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, előzetes adatai szerint. A KSH kedden – a házasság hete alkalmából – kiemelte: 2019-ben „esküvőboom” volt, szeptember végéig többen kötötték össze életüket, mint 2018 egészében. Magyarországon a 1970-es évek közepétől csökkent azok száma, akik hivatalosan összekötötték az életüket. Az évtizedeken át tartó csökkenés 2010 után fordulatot vett, a házasságkötések száma 2010 és 2016 között csaknem másfélszeresére emelkedett. Míg 2010-ben 36 ezren járultak anyakönyvvezető elé, addig tavaly novemberig már 62 ezer pár mondta ki a boldogító igent.  Figyelembe véve az átlagértékeket, a KSH becslése szerint 2019-ben akár a 64 ezres számot is átléphette a frigyre lépők száma, amire csaknem harminc éve nem volt példa.

 

Külföld:

Az Európai Unió egyedülálló kereskedelmi egyezményt ajánl a briteknek – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságával kialakítandó új partnerségről szóló vitában a bizottsági elnök elmondta, hogy a Londonnal kötendő kereskedelmi szerződéssel kapcsolatos tárgyalások „a legnagyobb ambícióval” kezdődnek meg. Von der Leyen üdvözölte Boris Johnson brit miniszterelnök február elején Greenwichben tett kijelentését, miszerint az Egyesült Királyság „a szabadkereskedelem globális védelmezője” lesz. A brüsszeli bizottság elnöke szerint a jelenlegi nemzetközi kereskedelmi rendszert egyre több kihívás éri, így újabb partnerek csatlakozása ellenállóbbá és igazságosabbá teheti. Von der Leyen hozzátette azt is, hogy meglepte Johnsonnak az ausztrál kereskedelmi modellre tett utalása, mivel az EU a Kereskedelmi Világszervezet feltételei szerint működteti piacát, és nincs kereskedelmi megállapodása Ausztráliával. „Azonban – tette hozzá a bizottság elnöke – amennyiben az Egyesült Királyság ezt az utat választja, mi nem akadályozzuk meg.”

Tarthatatlan, hogy a terrorellenes küzdelem nem része az ENSZ költségvetésének, miközben a világszervezet olyan ügyekre pazarolja a pénzét, amelyek veszélyesek az egész világra nézve, ilyen a migráció elősegítése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bécsben egy terrorizmusellenes konferencián elmondott felszólalásában. A migráció folyamatos elősegítése, a világ egyik legpozitívabb jelenségeként való beállítása nagyon komoly veszélyt hoz az egész emberiségre – tette hozzá.  Közölte: az ENSZ globális migrációs csomagja biztatás az embereknek arra, hogy keljenek útra, és óriási veszély azokra a térségekre és országokra nézve, amelyeken keresztül és ahová a népvándorlás irányulni fog és már irányul is.

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak napirendjére kell vennie a 7-es cikk szerinti eljárások ügyét, és úgy a magyar, mint a lengyel esetben közös megoldást kell találnia a közös uniós értékek védelme érdekében – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban. Weber botrányosnak nevezte, hogy az Európai Tanács még mindig nem tárgyalja a jogállmaisággal összefüggő eljárások ügyét. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy az uniós tanács nem tartja tiszteletben a vonatkozó uniós szerződéseket.  „Az Európai Tanácsnak be kell tartania a lisszaboni szerződésben foglaltakat, és megoldást kell találnia a két országot is érintő 7-es cikk szerinti eljárást illetően az elkövetkező uniós csúcsok egyikén” – mondta. Rendkívül aggasztónak nevezte a lengyel igazságszolgáltatás helyzetét. Mint mondta, a legutóbb elfogadott törvények által sokat romlott a bírói testület függetlensége. Kijelentette, hogy az Európai Bizottságnak azonnal az Európai Unió Bíróságához kell fordulnia a szükséges intézkedések meghozatala érdekében.

Az Iráni Forradalmi Gárda egykori vezetője, Mohsen Rezaei figyelmeztetett, hogy Irán csak ürügyet keres Izrael megtámadására és „porig rombolja Tel-Avivot”, ismét azzal vádolva Izraelt, hogy segített az USA-nak kiiktatni az elit al-kudsz egység parancsnokát, Kaszim Szulejmánit. Rezaei az iráni nagyhatalmú Hasznosítási Tanács titkára, Ali Hámenei ajatollah tanácsadójának tekintik. Szombaton a Hezbollah-hoz köthető al-Mayadeen TV-ben Rezaeitől megkérdezték, hogy Irán beváltja-e korábbi fenyegetéseit Izrael megtámadására egy USA-val való háború esetén. „Ne legyen kétségetek efelől. Biztos porig rombolnánk Tel Avivot. Ilyen ürügyet keresünk,” mondta Rezaei a Middle East Media Research Institute (MEMRI) fordítása szerint. „Ha (az Egyesült Államok) csinál valamit, akkor azt ürügyként használhatjuk Izrael megtámadására, mert Izrael szerepet játszott Szulejmáni tábornok mártírhalálában,” azt állítva, hogy az amerikaiak Izraeltől kapták a tippet Szulejmáni tartózkodási helyéről. Az NBC január 10-én közölt riportja szerint Izrael hírszerzési információkkal látta el az Egyesült Államokat, hozzájárulva a Szulejmánit likvidáló akcióhoz, melyre január 3-án került sor Bagdadban.

 

Gazdaság:

 

Forradalmi változást hoz az azonnali fizetés márciusi elindulása Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint, ami az ország versenyképességének is további lökést ad majd. Patai Mihály kiemelte: forradalmi változást hoz az új rendszer a magyar pénzforgalomban, ami az ügyfeleknek minőségi ugrást jelent a pénzügyekben. Hozzátette: a rendszer folyamatosan üzemel majd, tehát az év minden napján, a nap minden percében, pár másodpercen belül jóváírják a belföldi átutalást a kedvezményezett számláján. Az összeghatár 10 millió forint lesz, amely a mostani lakossági átutalások 99 százalékát lefedi.  A rendszert már tavaly ősz óta aktívan tesztelik és gyakorlatilag minden szereplő teljesítette a rendszer bevezetésének technikai feltételeit, valamint a GIRO központi rendszere is teljesen készen áll az elindítására – mondta. Az ügyfelek számára másik fontos fejlemény a másodlagos azonosítók bevezetése lesz, amely lehet e-mail cím vagy mobiltelefonszám, így már nem szükséges megjegyezniük egy hosszú bankszámlaszámot – tette hozzá a jegybank alelnöke.

 

Időjárás:

 

Szerdán, a délnyugati országrészben már gyenge vagy mérsékelt, északon, északkeleten még erős (40-70 km/óra) lökésekkel kísért nyugatias irányú szél fúj. Napos és erősebben felhős területek, valamint időszakok váltakoznak, egy-egy futó zápor, északon, főként a hegyekben futó hózápor is előfordulhat. A délelőtti, déli órákban van esély több, tartósabb napsütésre, míg délután az erősebben felhős időszakokra. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható. Estére egyre nagyobb területen mérséklődik a szél, de északkeleten még erős széllökésekkel kell számolni.

Éjszaka tovább gyengül, északkeleten is mérséklődik a légmozgás. Nyugaton erősebben, keleten szakadozottabban felhős égbolt várható. Elvétve lehet futó, jelentéktelen zápor. Fagypont közlébe hűl a levegő. Északkeleten több fokos fagy is kialakulhat.

A jellemző hőmérséklet átlaga  szerda reggel délnyugaton +3, északkeleten -2,  délután délnyugaton +9, északkeleten +3, fok körül alakul.