Új lakásrendelettel segítene Ferencváros

Új lakásrendelettel segítene Ferencváros

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az eddigi eredményekről, a kiemelt feladatokról, mint például a kerületi lakáshelyzet új elgondolásáról, de beszélt az előző vezetés eredményeiről is.

A politikus beszámolt arról, hogy a tervek szerint felépül majd egy sport, szabadidő, rendezvényközpont a kerületben, amit a remények szerint sok ember tud majd használni akár egyszerre is. A kormánnyal kötött fővárosi megállapodásnak köszönhetően az intézményt majd az állam tartja fenn. A hely az elképzelések szerint a Duna közelsége miatt is akár Budapest második Margitszigete lehet. Arról is beszélt a polgármester, hogy az előzetes tervekkel ellentétben a sportközpont mellé tervezett Diákvárost akkor kezdik el építeni, amikor befejezik a sportközpontot, de akkor is elkészül, ami nyolcezer férőhelyet jelent az első ütemben, összesen tizenkétezer férőhelyet jelent. Amennyiben megépül a Diákváros, akkor az a remények szerint hozzájárul az egekben lévő albérletárak csökkentéséhez.

Baranyi Krisztina beszélt a ferencvárosi lakáshelyzetről, megemlítve azt, hogy a legnagyobb kihívást a városrehabilitáció terén a komfortnélküli és alacsony komfortfokozatú lakások jelentik, az elmúlt tíz évben a komfortnélküli lakások száma tízezerről hétszázra csökkent. A polgármester tervei szerint ne teljes házakat újítanának fel, mert ez csupán 20-50 lakást jelentene évente, helyette elsősorban a lakások komfortosítását helyezi előtérbe. Így azoknál is egy azonnali életmódjavulás következik be, akiknek a lakása csak évek múlva tud megújulni.

Ami Ferencváros szociális térképét illeti, Baranyai Krisztina megjegyezte, sajnos még mindig vannak szegregált részei a kerületnek, ez amiatt is van, hogy az amúgy sikeres városrehabilitáció nem jutott el minden helyre. Az is gond, hogy a fővárosban ebben a kerületben van a legtöbb üresen álló bérlakás, ezek harmada komfortnélküli, egyharmada átlagos állapotú, egyharmada pedig nemrégiben felújított. Az előző vezetés valahogy nem nagyon akarta ezeket bérbeadni senkinek – tette hozzá a városvezető. Most készítenek egy új lakásrendeletet, amiben rögzítik, milyen feltételekkel juthatnak az igénylők bérlakáshoz, elkészül a teljes lakáskataszter, külön rendelkeznek majd a nem lakáscélú helységekről. Az elképzelések szerint csupán annyi lakást tart meg az önkormányzat, hogy különböző katasztrófahelyzetekben tudjanak azonnal segíteni.

Azt is megjegyezte a polgármester, hogy az előző vezetésnek több pozitív lépése is volt, a szociális ellátórendszere a kerületnek a legjobb a fővárosban, az idősügyi program is nagyon jól működik. A szociális ellátórendszer most a télen a megy a legélesebben, az utcai szociális munkások sokat tesznek a hajléktalanokért, a rászorulókért. A hajléktalanok ebben a cudar hidegben leginkább az erdős területekre húzódnak be.

A kerületi egyházakkal kapcsolatban azt jegyezte meg a politikus, hogy elképesztő tévhitek uralkodnak arról, ha egy városvezetés nem kormánypárti, jelenleg most igyekeznek egymást jobban megismerni, a tévhiteket elosztani. Baranyai Krisztina elmondta, polgármesterként ugyanúgy kívánja támogatni a kerületi felekezeteket, egyházi civil szervezeteket, programokat, mint elődei.