A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.01.14.-reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.01.14.-reggelén

 

A tervek szerint pluszforrást biztosítana a kormány az iskolaorvosok számára – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó kifejtette, számítanak arra, hogy az iskolaorvosok fontos egészségügyi információkkal látják el a tanárokat, és részt vesznek például a diabéteszszűrésben. Ezt támogatnák külön forrással – tette hozzá. Kitért arra is, idén is folytatódnak a különböző népegészségügyi programok, például az 50-70 évesek vastagbélszűrése. A legfrissebb adatok szerint több mint 500 ezer ember kapott meghívót a vizsgálatra. Hozzátette, tudomásuk szerint több mint ezer ember úgy mondott nemet a további kolonoszkópiás vizsgálatra, hogy korábban a beküldött minta valamilyen elváltozást mutatott. Nekik azt üzente, hogy válasszák az életet, és folytassák a vizsgálatot.

A Párbeszéd arra kéri a kormányt, hogy indítson széles körű konzultációt a lakáspolitikáról. A párt országgyűlési képviselője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a novekedes.hu oldalon hétfőn megjelent írására reagált. Ebben Matolcsy György azt fejtegette, hogy stratégiára és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet kialakítására, valamint kormányzati és szakmai közmegegyezésre van szükség a sikeres lakáspolitikához. Kocsis-Cake Olivio azt mondta, hogy 2014 óta Magyarországon 104, Budapesten pedig 184 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. Tovább súlyosbítják a helyzetet az olyan típusú ingatlanspekulációk, mint például az Airbnb – közölte. A Párbeszéd indítványozni fogja, hogy álljon fel egy eseti parlamenti bizottság, amely képes kidolgozni egy több cikluson átívelő, konszenzusos lakáspolitikai koncepciót – jelentette be a politikus.

Az MSZP elnöke Szentmiklósi-Tóth Tamás, a Fideszhez átült törökbálinti MSZP-s önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztését és a pártból történő kizárását kezdeményezte kedden. Tóth Bertalan erről Facebook-oldalán számolt be. A pártelnök közölte, az MSZP-ben zéró tolerancia van érvényben a Fidesszel történő együttműködéssel szemben minden szinten. Hozzátette: a törökbálinti önkormányzati képviselő-testületben tanúsított magatartásával kapcsolatban megismert bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Szentmiklósi-Tóth Tamás magatartása ellentétes az MSZP politikai céljaival, törekvéseivel, amely „a települések fideszes uralom alól történő kiszabadítására irányul”, szöges ellentétben áll az MSZP és az ellenzéki pártok kommunikációjával, politikájával és céljaival. Tóth Bertalan szerint Szentmiklósi-Tóth Tamás a magatartásával óriási károkat okoz a Fidesszel szemben álló erőknek, amely elfogadhatatlan.

Az időskori létbiztonság növelése, a nyugdíjasok kiszolgáltatottságának csökkentése és a társadalmi megbecsülésük biztosítása érdekében országos népszavazást kezdeményez az Országos Nyugdíjas Parlament – derül ki a szervezet közleményéből. A Nemzeti Választási Bizottsághoz – előzetes hitelesítés céljából – benyújtott négy kérdés célja, hogy az Országgyűlést arra kényszerítse, hogy: hozza létre az Idősek Jogainak Biztosa intézményét; bővítse ki a kiegészítő szolgálati idő beszámíthatóságának lehetőségét; vegye figyelembe az év elejei nyugdíjemelés nagyságának meghatározásakor a tervezett bérnövekedés mértékét is; csökkentse: a nemek, a lakóhelyek, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja miatt meglévő, indokolatlan nyugellátások közötti különbségeket.

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány legújabb családtámogatási formáiról, a kormányzat szándékairól, pártja helyéről az Európai Néppárton belül.

A politikus beszélt arról a két új családtámogatási formáról, amelyek január 1-től kerültek bevezetésre, egyik a négygyermekes édesanyák teljes személyi-jövedelemadó mentessége, ennél különösen fontos, hogy ez nem szűnik meg a gyermek nagykorúvá válásával. A másik fontos családtámogatási forma a nagyszülői GYED, aminek a lényege a nevéből is következik, azaz ez a forma hozzájárul ahhoz, hogy a nagyszülő is otthon tudjon maradni a gyermekekkel, ha a szülők abban a helyzetben vannak, hogy mindketten dolgozni szeretnének. Ez utóbbi megkönnyítheti a családoknak az élet szervezését is, ami különösen fontos lehet.

Nacsa Lőrinc beszélt a meddőséggel küzdők jelentős támogatásáról, a kezelések ingyenessé tételéről, erre azért is van szükség – tette hozzá a képviselő, mert Európa, így Magyarország is egy komoly demográfiai problémával küzd. Az is iag, hogy a kormányzati intézkedések hatására egy pici, de mégis pozitív elmozdulás történt itthon, az 1.25-ös termékenyégi ráta felment 1.5-re. A kormány tervei szerint szeretnék a 2-2.5-ös arányszámot elérni, ennek érdekében igyekeznek a családtámogatási politikát alakítani.

 

Külföld:

A civil szervezetek külföldi támogatását érintő magyar jogszabály a tőke szabad mozgása korlátozásának minősül, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának több rendelkezését is sérti, ezért nem egyeztethető össze az uniós joggal – ismertette az európai uniós bíróság elé került ügyek előzetes megvizsgálásával megbízott főtanácsnok indítványát a luxembourgi székhelyű uniós bíróság. Az ügy előzménye, hogy Magyarország 2017-ben a külföldi szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt fogadott el, amelynek nyomán az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az uniós bírságon. Campos Sánchez-Bordona spanyol főtanácsnok indítványában úgy vélekedett, hogy az említett feltételek a tőke szabad mozgása korlátozásának minősülnek, az adatok megkövetelt közzététele pedig beavatkozásnak minősül a magánélet és a személyes adatok védelmére vonatkozó, valamint az egyesülési szabadsághoz való jogba, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája biztosít. A főtanácsnoki indítvány nem köti a bíróságot, a testület csak most kezdi meg az ügy tárgyalását.

Törökország nem vonakodik „megleckéztetni” a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szemben harcoló Halifa Haftar tábornokot és hadseregét, ha folytatja támadásait a legitim vezetés és a líbiai emberek ellen – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában azt követően, hogy Haftar a líbiai rendezésről tartott hétfői moszkvai tárgyaláson nem írta alá a tűzszüneti megállapodást. A török államfő, aki az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben, az AKP parlamenti frakcióülésén mondott beszédében számos alkalommal „puccsistának” nevezte Haftart. Erdogan közölte: az ENSZ-támogatta tripoli kormány rendkívül konstruktív és békéltető hozzáállást tanúsított Moszkvában, míg Haftar először igent mondott a fegyvernyugvásra, később „hazugságpuccsot” hajtva végre távozott a tárgyalóasztaltól, és „megfutamodott” az orosz fővárosból. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Erdogan múlt szerdán Isztambulban egy fenntartható tűzszünetre szólította fel a szemben álló líbiai feleket január 12-én vasárnaptól, amit Haftar erői először – csütörtökön – még elutasítottak. A hadúr szombat este egyezett bele a fegyvernyugvásba, néhány órával később pedig a tripoli kormány is elfogadta a harcok beszüntetését.

Robert Macaire, Nagy-Britannia teheráni nagykövetének kiutasítását javasolta Golamhosszein Eszmáili iráni igazságügyi szóvivő, amiért a diplomata az ukrán repülőgép lelövése miatt tartott kormányellenes tüntetésen vett részt az iráni fővárosban.   „Ha valaki nemkívánatos elemmé válik egy fogadó országban, akkor a nép és a kormányzat kötelessége, hogy kiutasítsák” – idézte az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség a szóvivőt. Eszmáili szerint a brit nagykövet elfogadhatatlan viselkedést tanúsított azzal, hogy egy törvénytelen gyülekezésen vett részt, ahol fotókat és videófelvételt is készített. Mint mondta, a bécsi egyezmény értelmében a fogadó állam indoklás nélkül kiutasíthat nemkívánatossá vált személyeket. „Ilyen esetben a küldő állam visszahívja ezt az embert” – tette hozzá.

Mose Kahlon pénzügyminiszter bejelentette, hogy nem indul a Likud párt listáján a márciusi választásokon, ezzel lezárva közel 15 éves politikai karrierjét. A társadalmi-gazdasági kérdésekre fókuszáló jobboldali törvényhozó azonban megtartja a 2015 óta betöltött pénzügyminiszteri posztját az utódja kinevezéséig, ami legjobb esetben május-június magasságában várható. „Nem lesz a Knesszet tagja… és semmilyen politikai tisztséget nem fog betölteni. A családjával és unokáival akar lenni,” nyilatkozta Kahlon szóvivője a Reutersnek. Az 59 éves törvényhozó a héber sajtónak azt mondta, hogy a múlt héten döntötte el, hogy visszavonul, majd értesítette Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnököt. A miniszterelnök szerette volna, ha Kahlon meggondolja magát, ám a pénzügyminiszter elégedett a munkával, amit az elmúlt öt évben végzett a minisztérium élén, és kész lemondani. Kahlon 2003-ban került be a Knesszetbe a Likud törvényhozójaként. Népszerű reformokat hajtott végre kommunikációs miniszterként, majd 2013-ban elhagyta a pártot és rövid ideig szüneteltette politikai karrierjét.

 

Gazdaság:

A foglalkoztatás és a bérek növelése idén is a kormány legfontosabb céljai közé tartozik – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás elsősorban a gazdasági növekedésnek és az adócsökkentéseknek tulajdonítja a csaknem 7 éve tartó bérnövekedést, és arra számít, hogy idén az átlagkeresetek legalább 8-9 százalékkal emelkednek. Magyarország – mint fogalmazott – a foglakoztatásban is nagy utat tett meg 2010 óta, hiszen 3,7 millióról 4,5 millióra nőtt a munkát vállalók száma, több mint 808 ezerrel többen dolgoznak ma, miközben a munkanélküliség 12 százalékról 3,5 százalékra, az EU-s átlag mintegy felére esett. Összefoglalóját követően az államtitkár az adók és a bürokrácia további csökkentését ígérte a vállalkozásoknak, hogy folytatni tudják a béremeléseket 2020-ban.

 

Időjárás:

Szerdán reggel is a ködös, szürke, borongós idő lesz jellemző.

Napközben a magasabb hegycsúcsok mellett nyugaton, előreláthatólag főként a Dunántúl északnyugati térségében lehet bízni a rétegfelhő elvékonyodásában, napsütés előfordulásában, az ott várhatóan feltámadó és kissé élénkülő délkeleti szélnek köszönhetően. Az ország túlnyomó részén továbbra is valószínűbb az egész napos szürkeség és fagypont körüli, zömmel az alatti hőmérséklet. A ködből elszórtan szitálás, ónos szitálás, hószállingózás is előfordul.

A jellemző hőmérséklet átlaga szerda reggel -4 – 0, szerda délután -2 – +2, nyugaton, foltokban +4 – +7  ,fok körül alakul.