A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.12.27. reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.12.27. reggelén

Netanyahu „hatalmas győzelmet” nyilvánít a Likud elsődleges eredményeként, mivel az első eredmények földcsuszamlást mutatnak2019. december 27 04:07

BREAKING NEWS: Netanyahu declares ‘huge victory’ in Likud leadership contest, as early results show landslide win over Sa’ar

72-28 %

                  A karácsonyi ünnepek előtti utolsó munkanapon jelent meg a miniszterelnök által aláírt kormányhatározat: a kabinet az egészségügy finanszírozási rendszerének és ellátási struktúrájának teljes átalakítására készül. A kormány kiemelt célnak tekinti az egészségügyi ágazat fejlesztését, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését, és egyetért a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakításával, amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését” – kezdődik a december 23-i közlönyben megjelent „egyes egészségügyi kérdésekről” címet viselő kormányhatározat. A határozat szerint azonnali határidővel el kell készítenie az EMMI-nek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közreműködésével és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bevonásával egy átfogó, az egészségügyi szakmák összességére kiterjedő ráfordítási adatgyűjtést és díjtétel-felülvizsgálatot. Ennek a célja, hogy a valós költségekre épülő finanszírozási rendszer kidolgozása. A kormány az intézkedéssorozat keretében többek között felülvizsgálja a krónikus ellátás rendszerét is, és az EMMI-nek javaslatot kell tennie június 30-ig a rendszer szükségletalapú átalakítására.

 

 

  • Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek Márk metropolita, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének kormányzó főpásztora azért a támogatásért, amelyben a magyar kormány az egyházmegyét részesítette – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.   „A történelmi templomok felújítása és az új hévízi templom felépítése örök időkre bekerül az egyházmegye évkönyveibe, mint különleges példája annak, ahogyan egy állam vezetője hozzájárul a lelki értékek és a keresztény kultúra újjászületéséhez és megerősítéséhez Magyarországon” – írta az egyházi vezető. Márk metropolita levele szerint „mély tiszteletet vált ki az az álláspont”, amelyet Orbán Viktor „az európai keresztény értékek és a történelmi egyházak védelme, az erkölcs és a hagyományok megőrzése és megerősítése kérdésében képvisel.” 

 

 

Aláírták  az adásvételi megállapodást a Mátrai Erőmű Zrt. eladó, 72,66 százalékos tulajdonrészéről. Az üzletről az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. számolt be közleményben, amely szerint a tulajdonrész az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez kerül 2020 első negyedévében. A tranzakció zárásához magyar és európai uniós hatósági engedélyek szükségesek. A felek – ahogyan arról lapunk is beszámolt – november 20-án írták alá az adásvételi szándéknyilatkozatot. Mivel az MVM már rendelkezik mintegy 24 százalékos tulajdoni hányaddal az erőműtársaságban, a lépéssel annak százszázalékos tulajdonosává válik. A független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek. A legnagyobb nemzeti tulajdonú csoport az árbevétele alapján Magyarország harmadik, míg Közép-Európa huszadik legnagyobb vállalata, több mint 12 ezer munkavállalót foglalkoztat. Bőven lesz feladata az új tulajdonával, amelynek korszerűsítésére és átalakítására az Innovációs és Technológiai Minisztérium átfogó terveket fogalmazott meg.

 

Megkapták a fogorvosokat és a traumatológusokat foglalkoztató intézmények az ígért összeget – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések idén 4,5 milliárd forint egyszeri kiegészítő díjazást kaptak. Emellett 47 traumatológiai ellátást végző intézmény 3,5 milliárd forint pluszforráshoz jutott, jövőre pedig 60 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

 

Az LMP szerint a kormány elhanyagolja a szociális szektort. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elsődleges problémának nevezte a szektor bérhelyzetét. Azt mondta: Magyarország az uniós átlag alatt költ a szociális ágazatra, az ott dolgozók nettó átlagbére 167 ezer forint, és 70-80 százalékuk nem keres többet a garantált bérminimumnál.

 

Külföld:

 

Az iráni hatóságok az ország több tartományában korlátozták a mobiltelefonon keresztüli internet-hozzáférést, tekintettel a csütörtökön várható tüntetésekre, amelyek résztvevői a novemberi zavargások halálos áldozatairól készülnek megemlékezni. Az Ilna iráni hírügynökség a tájékoztatási és távközlési minisztérium egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva jelentette: a korlátozást elsősorban Alborz, Fársz, Kurdisztán és Zandzsán tartományokban vezették be. Az említett forrás ugyanakkor pontosította: az intézkedés csak a nemzetközi mobilinternet-forgalmat érinti, a korlátozás ideje alatt a belföldi internetes oldalak elérhetőek. Az utóbbi napokban ugyanis a közösségi médiában – elsősorban a novemberi zavargások halálos áldozatai hozzátartozóinak a részéről – felhívások láttak napvilágot újabb tiltakozó megmozdulások és a halottakról való megemlékezések szervezésére.

 

Csökkenteni kell a menedékkérők befogadásától elzárkózó európai uniós (EU-) tagállamok közösségi támogatását – mondta a luxemburgi külügyminiszter. Jean Asselborn a Görögországban tartózkodó felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérők helyzetéről szóló vitához hozzászólva a Der Spiegel című német hírmagazinnak azt mondta, hogy az ügyet nem néhány tagállam összefogásával, hanem egy uniós szintű megállapodással kell rendezni. A szocialista politikus elképzelése szerint a kísérő nélküli kiskorú menedékkérőket el kell hozni a görögországi táborokból és szét kell osztani az EU-ban, a befogadásuktól elzárkózó tagállamok uniós támogatását pedig csökkenteni kell. Mint mondta, a következő, 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló hosszú távú EU-s költségvetést tekintve „erőteljesen negatív következményekkel” jár, ha egyes tagállamok elzárkóznak alapvető emberiességi kérdések megoldásától.

 

A török parlament januárban napirendre tűzi a hadsereg Líbiába küldését – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök, hangsúlyozva, hogy a támogatást a tripoli székhelyű nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérte. A héten korábban Ibrahim Kalin elnöki szóvivő már jelezte: Ankarának szüksége lehet egy olyan törvényre, amely lehetővé teszi török csapatok Líbiába küldését. Erdogan szerdán előre be nem jelentett látogatásra érkezett Tunéziába, ahol egyebek közt a líbiai helyzetről is tárgyalt Kaisz Szaíd frissen megválasztott tunéziai államfővel. Két héttel korábban Szaíd megbeszéléseket folytatott Fájez esz-Szarrádzzsal, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnökével. A török kormány novemberben írt alá biztonsági és katonai együttműködési megállapodást Tripolival, kiváltva Görögország és más államok bírálatát. A megállapodást – amelynek értelmében líbiai kérésre Törökország katonai kiképzőszemélyzetet és felszerelést küldhet Líbiába – decemberben a líbiai egységkormány és a török parlament ratifikálta.

 

Boldog Hanukát mindenkinek, aki a földön ünnepli – üzente az űrből twitter-odalán Jessica Meir Dávid-csillagos, Menórás zokniban a nemzetközi űrállomásról. Jessica Meir a világ első teljesen női legénységének tagja, jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik, ahonnan hanukai üdvözletet küldött az éppen a Földön tartózkodó zsidóknak. Jessica édesapja Izraelben született, ő pedig, mint látjuk, még sok ezer kilométerre a szülőbolygójától sem felejtette el, honnan jött. A Makkabeusok meghódították a világűrt is, hála utódainknak. Mi is boldog fényünnepet kívánunk neki, boldog űrhanukát, Jessica Meir – írta a Jerusalem Post.

 

Az izraeli hadsereg légijárművei támadásokat hajtottak végre csütörtökön a Gázai övezetben, órákkal azt követően, hogy az övezet terroristái rakétát lőttek ki Askelonra, megzavarva Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök kampányrendezvényét. Az izraeli hadsereg vadászgépei és harci helikopterei megsemmisítettek számos Hamászhoz tartozó célpontot, köztük katonai komplexumokat. Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata megjegyzi, hogy a légicsapás a korábban Izraelre kilőtt rakétára adott válasz volt. Az izraeli hadsereg irányelvéhez hűen mindig a Gázai övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezetet teszi felelőssé mindenért, ami az övezetben történik vagy onnan ered.

 

Gazdaság:

 

Átalakította az afrikai sertéspestis (asp) az MCS Vágóhíd Zrt. exportját, a kereskedelmi korlátozások miatt a magyar sertéshús az Európai Unión (EU) belül, elsősorban a spanyol, az olasz, illetve a balkán piacain, alacsonyabb áron talál vevőkre – közölte Pókos Gergely, a vállalat vezérigazgatója. A vezérigazgató elmondta, hogy az asp tavalyi megjelenését, terjedését és az emiatt bevezetett kereskedelmi korlátozásokat megelőzően az export jelentős részét szállították a távol-keleti piacokra, Japánba, Kínába, Dél-Koreába. A két és fél éve termelő mohácsi vágóhíd éves viszonylatban 100 ezer tonna sertést dolgoz fel, felerészben belföldi piacra, felerészben exportra, utóbbi értéke idén elérheti a 30 milliárd forintot. A vállalat árbevétele tavaly közel 50 milliárd forint volt, amely idén akár 10-15 százalékkal is bővülhet, ugyanakkor a vágási mennyiség nem sokkal haladja meg a tavalyit. Az MCS Vágóhíd Zrt. vesztesége 2017-ben közel egymilliárd forint volt, amely tavaly tovább, 4,7 milliárd forintra nőtt. Pókos Gergely ezt azzal magyarázta, hogy az induló vállalkozás helyzetét nehezítették az asp miatti exportkorlátozások, hiszen a terveikben komoly szerepe volt a távol-keleti piacoknak. A fertőzés megjelenése Kínában jelentős emelkedést okozott az élősertés és a hús árában, utóbbit azonban a belföldi piacokon csak nagyon lassan lehet érvényesíteni – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Pénteken, az ország nagy részén legyengül a légmozgás, de kb. a Duna vonalában még mindig lesznek élénk széllökések. Hajnalban előfordul gyenge fagy, majd napközben még kevéssel az évszakos átlag fölé emelkedik a hőmérséklet.

Délelőtt, az ország délnyugati fele, illetve az északkeleti határvidék fölött sok lesz a felhő, a Dél-Dunántúlon borongós idő várható. Másutt gyengén felhős, napos idő lesz jellemzőbb. Napközben, a Dunántúlon is egyre többfelé süt ki a nap. A délnyugati és az északkeleti határvidék maradhat felhősebb. A felhőzetből, elvétve előfordulhat jelentéktelen zápor, esetleg hózápor is.

A jellemző hőmérséklet átlaga péntek reggel -2 – +3,  péntek délután délnyugaton +6, északkeleten +3,  fok körül alakul.