A kárpátaljai magyarok helyzetéről egy konferencia kapcsán.

Nagyon helyes, hogy amíg nem változtat Ukrajna, addig a magyar kormány blokkolja a NATO-ba való felvételt

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kárpátaljai magyarok helyzetéről egy konferencia kapcsán.

Mint miniszterelnöki megbízott, Szili Katalin folyamatosan úton van, a hétvégén Kijevben volt, az ott élő magyarok egyesülete alapításának harmincadik évfordulója alkalmából. Erre a rendezvényre jött el az összes Ukrajnában élő magyar szervezet képviselője, a megemlékező konferencián a politikus átadta a magyar kormány üdvözletét és elismerő oklevelét, de természetesen azt a támogatást is, amit Magyarország küldött. Mint megjegyezte, mindig is aggódott azon, hogy a nemzetpolitika ügyét csak egy generáció képviseli, azaz a fiatalság egy egészen más térben gondolkodik, de itt Kijevben kellemesen csalódott, hiszen elég sok magyar fiatal jött el a rendezvényre. Ők elmondták, fontos számukra a agyarságuk, az, hogy a gyerekeiket hétvégi iskolába írassák, ahol magyarul olvashassanak, hozzájussanak a magyar kultúrához. Az is különleges – tette hozzá, hogy a kárpátaljai magyarok, éljenek a világon bárhol számára a magyar nyelv és a szülőföldhöz való ragaszkodás nagyon erős.

Ezen a rendezvényen is szó volt az anyanyelvhasználatáról, a kisebbségek helyzetéről, Szili Katalin elmondta, az elhangzott Kijevben is, egy egészen sajátságos volt az elmúlt közel három év, hiszen 2017-ben módosította az addig teljesen normális oktatási törvényt az ukrán parlament. Ezt követte a nyelvtörvény, valamint most van még egy javaslat az ukrán képviselők előtt, ami a régiók átalakítását célozza meg, amennyiben ezt elfogadják, akkor például a beregszászi járást úgy rajzolják át, hogy ott már ne lehessenek többségben a magyarok. A miniszterelnöki megbízott reményét fejezte ki, hogy ezt nem fogják megszavazni. Ezek a törvények súlyosan jogokat sértenek, ezért is tartja fontosnak a politikus, hogy a magyar kormány kitart az álláspontja mellett, ami szerint addig blokkolják Ukrajna NATO tagságát, míg ezek élnek. Már csak azért is, mert mind az oktatási, mind pedig a nyelvtörvény esetében a Velencei Bizottság is egész kemény véleményének adott hangot. Magyarországnak nagy elvárásai voltak abban a tekintetben, hogy az új ukrán elnök változtat ezeken a törvényeken, ám ez eddig még nem volt érzékelhető, sajnos a régiókat átírni kívánó törvénytervezet is azt mutatja, nem biztos, hogy lesznek változások, de azért muszáj reménykedni benne. Hangsúlyozta, nem lenne szerencsés, ha az Ukrajnában élő orosz kisebbséget büntetni szándékozó akarat az összes többi kisebbséget, így a magyarokat is hátrányosan érintse.

Arra a kérdése, hogy a kárpátaljai magyarok védelméről minden hazai párt egyetért, Szili Katalin azt mondja, elvileg ebben mindenkinek egyet kéne értenie, de nem tudja, mert például a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának legutóbbi ülésén éppen az ellenzéki társelnök nem vett részt, az ellenzéki pártok közül csak az LMP és a Jobbik képviseltette magát, a többiek véleményéről pedig nincs tudomása ebben a kérdésben. Pedig a fórumon az egyik kiemelt téma a kárpátaljai magyarság helyzete, a régiókat átírni kívánó ukrán törvényjavaslat volt. pedig mindenkinek azt kellene elérnie, hogy az ott élő magyarok igenis a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, akik ráadásul nem vehetik fel a magyar állampolgárságot sem, hiszen a kettős állampolgárságot az ukrán törvények tiltják. Arról nem beszélve, hogy Ukrajna alkotmányában nem szerepelnek a nemzeti kisebbségek, mint államalkotó tényezők, ellentétben a magyar Alaptörvénnyel, amiben ez is benne található.

 

Mellékletek terület