Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezető lelkésze a Heti Tv Pirkadat című műsorában

A Hit Gyülekezete 40 éves

Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezető lelkésze a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetet közösségről, az elmúlt negyven évről, az evangéliumi kereszténység főbb feladatairól, de szóba került a felekezet legfontosabb célkitűzése is.

Németh Sándor az utóbbi hetekben nagy vihart kavaró nyilatkozatáról azt mondta el, már az Ószövetségben is az szerepel, hogy a napkeleti kultúra gondolkodása nem hasznos, azt is megjegyezte, a megjegyzése nem népekről, nem etnikumokról szólt, hanem arról a filozófiai, spirituális gondolkodásról, ami véleménye szerint a jógázás mögött van. Ez a gondolkodás alapvetően a politeizmuson alapul, ami ellentétben áll a monoteista szemlélettel, arról nem beszélve, hogy a jóga nem sport és nem is gyógytorna.

A Hit Gyülekezete közel negyven évvel ezelőtt kezdte el a működését, a vezető lelkész az indulásra visszaemlékezve elmondta, egy nemrégiben megjelent tanulmányban olvasta el, hogy milyen eszközökkel akarták a nyolcvanas években az akkori kisegyházakat elsorvasztani az akkori rendszer. Visszaolvasva a történéseket, felkavaró volt, mert ezeket az eseményeket igyekezett elfelejteni a vezető lelkész, hiszen ahogy azt kiemelte, mindig is előre igyekezett nézni. Németh Sándor szerint ez a tanulmány pontosan megmutatja, hogy azok a pletykák, amelyekkel ma is igyekeznek a Hit Gyülekezetét besározni már a nyolcvanas évektől kezdve eredeztethetőek, olyan fals információk jelentek meg már akkor – mondta el Németh Sándort, hogy a Hit Gyülekezete családellenes, megkövetelik a hívektől a jövedelmük tíz százalékának befizetését, ezek a mai napig is megvannak. Mindezeket egyetlen ügynök indította el negyven évvel ezelőtt.

Azonban minden támadás ellenére a gyülekezet a mai napig is működik, az ország egyik elismert felekezeteként. Németh Sándor szerint a népszerűségük egyik oka, hogy az emberekben feltámadt az igény a Teremtőjük megismerésére, így létrejön bennük egy Istenhit, ami által egy erkölcsi értékrendet fogadnak el. Ez azért fontos, mert csak ezáltal lehet közösségeket, emberi kapcsolatokat, házasságokat és sok minden mást fenntartani. A Hit Gyülekezetének ez volt a fő célja, valamint az üdvösség képviselete, amit a vezető lelkész és közössége képviselt és ezt folytatja a jövőben is.

Németh Sándor külön beszélt a gyülekezet missziós tevékenységéről, amit elsősorban a volt francia gyarmatokon folytatnak, például a Szent Pál Akadémiának is több afrikai hallgatója, munkatársa van. Mindezek mellett fontosnak tartja a Hit Gyülekezete a kereszténység és Izrael kapcsolatának a képviseletét, a kapcsolat folyamatos javítását. Hozzátette, Izraelben, főleg az elmúlt egy évtizedben rájöttek arra, bizonyos keresztény irányzatok és a zsidó állam között értékalapú közösség van. Isten nem felejti el, sőt továbbra is támogatja Izraelt, ezt bizonyítja a zsidó állam legutóbbi 71 éve is.

Visszatérve a missziós tevékenységre, a vezető lelkész elmondta, mindent a Hit Gyülekezete finanszíroz, az iskolák, a gyülekezeti házak felépítését, a gyerekek taníttatását, mert mint megjegyezte, áldozatból kell cselekedni, ennek van értéke. Azt is hozzátette, a missziós tevékenység során Afrikában is lehet tapasztalni a militáns iszlám romboló tevékenységét.

A Hit Gyülekezete már a jövőre tekint, Németh Sándor elmondta, rövidesen birtokba veszik a legújabb rendezvényközpontjukat, ami Tapolca és Badacsony között épült fel, másfél milliárd forintból, a gyülekezet saját erejéből és forrásaiból. Mindezt úgy tudta megtenni a közösség, hogy a Hit Gyülekezete egy pénzügyi, gazdasági szempontból is egy tetterős, növekedő felekezet. Mindezek mellett kitüntetett céljuk – ahogy azt a vezető lelkész kijelentette, hogy a materialista világnézetet egy a Biblián alapuló Istenközpontú gondolkodás váltsa fel az embereknél. Magyarországon is szükség van erre, mert nem szabad elfeledni, a Hit Gyülekezete gondolkodásának a középpontjában az áll, hogy Isten csak és kizárólag a zsidókkal kötött szövetséget, nem pedig másokkal, a pogány országokkal. Mert bár kiváló ember, nagyformátumú államférfi volt Szent István király, de egészen más az, amikor valaki politikai okokból lesz kereszténnyé, mint az, amikor az ember a saját szabad döntése alapján válik azzá. Olyanná, aki elfogadja és hirdeti az Evangéliumot. Nem egyszerű ez, mert jelenleg olyan a családi háttér, az oktatási rendszer és sok minden más az emberek egy jelentős részénél, ami nem kedvez a hit létrejöttének – emelte ki Németh Sándor, sokuknak el kell jöjjön egy krízis az életükben, hogy ráébredjenek, a hitre szükség van.

A vezető lelkész hozzátette, ő maga mindig is igyekezett nem megbántani az embereket, de mellette az igazságot mindig ki kell mondani, ez utóbbiban a Hit Gyülekezete következő negyven évében sem kíván megalkudni. Azt is megjegyezte, fiatalabb korában a támadások során sokszor gyúlt harag a lelkében, ezek ma már nincsenek meg benne, ezt köszönhető az évek tapasztalatának, meg annak is – ahogy azt kiemelte, hogy jobban megismerte Isten beszédét.

A közelgő karácsony kapcsán azt mondta el Németh Sándor, a Hit Gyülekezete szerint Karácsony nem tartozik az Úr ünnepéhez, bár a legfontosabb üzenetét a közösségük is vallja, ez a családi ünnep és az, hogy ilyenkor a szeretteivel van az ember. A zsidóság ebben az időszakban a Hanukát ünnepli, amiről azt jegyezte meg a vezető lelkész, hogy ezt az ünnepet még Jézus is megtartotta. Arról nem beszélve, hogy ennek az ünnepnek van jelentősége és tanulsága a mának is, amikor is asszimiláció ellen léptek fel a zsidók, a saját hitük védelme érdekében. Németh Sándor szerint az evangéliumi sorok is azt bizonyítják, lesz majd egy újabb világdiktátor, akinek sok problémája lesz a zsidósággal, a kereszténységgel, de az biztos, ezt a küzdelmet Isten segítségével Jeruzsálem és a kiválasztott nép megnyeri.