Egy magyar zsidó kultúrtörténeti emlék

Egy magyar zsidó kultúrtörténeti emlék

Harsányi László társadalomtudós, a Fényből a sötétbe című könyv szerzője, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) történetének kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kötetről, az egyesület Művészakciójáról.

Harsányi László elmondta, az OMIKE történetével akkor kezdett el foglalkozni, amikor fel kellett állnia a Holokauszt Dokumentációs Központ igazgatói székéből, egy vele együtt szintén távozott munkatársa hívta fel a figyelmét a témára, ami addig teljesen feltáratlan volt. Nekifogtak az anyagok gyűjtésének, készítettek egy weboldalt is, majd kiállításokat is szerveztek, a Zsidó Múzeumban, a Bajor Gizi Múzeumban, közben egymás után írt tanulmányokat is. Később közel két évvel ezelőtt gondolta azt, hogy az összegyűjtött dokumentumok, a megírt tanulmányok után egy kötetbe kell összefogni az OMIKE történetét.

A könyvet végül a Napvilág Kiadó jelenttette meg, a bemutató hatalmas érdeklődés mellett zajlott le a Goldmark teremben. Az OMIKE története egy nagyon jellegzetesen magyar történet – tette hozzá Harsányi László, így nem biztos, hogy idegen nyelven sikeres tudna lenni, de már az is nagy dolog lenne, ha itthon eljutna ez a könyv minél több helyre. Már csak azért is – emelte ki, mert ez az egyesület a magyarországi zsidóság egyik kitörölhetetlen emléke, de mellette ez egy jelentős magyar kultúrtörténeti emlék is egyben. Mert például a magyar kultúrtörténet eddig 1938-ban ért véget, majd a felszabadulás után kezdődött újra. Ami a két időpont között volt, azt eddig senki nem írta meg, senki nem dolgozta fel.

Az OMIKE történetének egyik legjelentősebb eseménye a Művészakció volt, amikor a művészeti életből a származásuk miatt kitiltott alkotóknak igyekeztek segítséget nyújtani. Róluk emlékezett meg egy emléktábla a Goldmark teremben, de a könyvbemutató kapcsán egy másik márványtáblát is átadtak, hiszen Harsányi László kutatásainak köszönhetően újabb művészek, alkotók neve és életpályája kerület elő a félhomályból.

 

Az interjú a 2019. december 13-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.