A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.12.04 reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.12.04 reggelén

Magyarország továbbra is az illegális migráció megállítását, nem pedig a menedzselését, továbbá a külső határok védelmét tartja a legfontosabb megoldandó feladatnak – emlékeztetett Pintér Sándor belügyminiszter a Bel- és Igazságügyi Tanács (BIUT) brüsszeli ülésén. A belügyi tanácson ismét napirendre került a kötelező kvóta, amelyet Magyarország határozottan elutasít. Az illegális bevándorlókat nem behozni és szétosztani kell Európában, hanem kivinni innen őket. Az Európát sújtó migráció nem csökken, az olasz kikötők megnyitását követően és a balkáni migrációs útvonalon egyre súlyosabb a helyzet, a magyar határon újra nő a migrációs nyomás. A migráció egész Európa biztonságát veszélyezteti, ezért nem szabad újabb „meghívókat” adni az afrikai és kelet-ázsiai bevándorlóknak.

 

Németország nem figyel eléggé a közép-európai térségre – véli a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Gulyás Gergely szerint a politikai kapcsolatok Németországgal jelenleg nem olyan fényesek, mint a gazdaságiak, de konszolidáltnak nevezhetők. „Azt azért látni kell, hogy Németország – a mi megítélésünk szerint – nem támaszkodik kellő súllyal azokra a természetes szövetségeseire, akik itt, Közép-Európában találhatóak, többek között a V4-ekre. Ennek a következménye látszik az elmúlt hónapokban, talán már mondhatjuk, hogy az elmúlt egy évben, hogy a francia külpolitika ezt a lehetőséget felfedezték és sokkal nyitottabbak ma a V4-ek irányába, mint bármikor korábban” – tette hozzá a kancellária vezetője.

 

Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia, ezért a főváros mindent megtesz, hogy a fogyatékossággal élők és az idős rokonaikat ápoló emberek ne érezzék azt, egyedül maradnak a problémáikkal – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, mielőtt szándéknyilatkozatot írt alá a sérült gyermeket nevelő családok érdekképviseletét ellátó Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetőjével. A fogyatékos emberek világnapján tartott aláíráson a főpolgármester úgy fogalmazott: Budapestnek olyan várossá kell válnia, amelynek van szíve. Budapest végre olyan város lesz, amely lépéseket tesz azért, hogy mindenki hozzáférhessen, például a közösségi közlekedéshez és mindenki eljuthasson azokba a közintézményekbe, ahol dolgait intéznie kell. Budapest olyan város lesz, ahol a fogyatékossággal élő embereknek és azoknak, akik az idős rokonaikat ápolják, „nem kell azt érezniük, hogy egyedül maradnak a problémáikkal” – sorolta azt ígérve, hogy a főváros mindig bevonja majd az érintetteket a róluk szóló döntések meghozatalába.

 

A 2022-es kormányváltáshoz tovább kell színesíteni az ellenzéket, új emberek kellenek a magyar közélet demokratikus oldalára – mondta Gyurcsány Ferenc DK-elnök. Bejelentette, hogy Matlák Gábor XV. kerületi alpolgármester belépett a DK-ba. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: „a centrális erőtér rendszerének októberi megroppanása után világos, mi az ellenzék dolga”: egyrészt „be kell bizonyítania, hogy kormányzóképes” azokon a településeken és kerületekben, ahol a polgárok rájuk bízták a vezetést, másrészt közösen fel kell készülniük arra, hogy 2022-ben leváltsák a kormányt. Ehhez a ma is sokszínű ellenzéket tovább kell színesíteni új emberekkel, és segíteni kell az ellenzéki pártok együttműködését, erejét és integrációs képességét – fűzte hozzá. A DK elnöke örömét fejezte ki, hogy Matlák Gábor úgy gondolja, a DK egyike lehet azoknak a pártoknak, amelyekkel „az Orbánnal szemben álló sokaság győzelemre viheti a haza ügyét 2022-ben”. Megjegyezte: az új belépővel 16-ra emelkedett a DK-s budapesti alpolgármesterek száma.

 

Az MSZP azt állítja, hogy a keddi parlamenti szavazáson a fideszes képviselők az oligarchák, a multinacionális cégek  és a nagytőke pártjára álltak, amikor nem támogatták a rendezett munkaügyi kapcsolatok törvénybe iktatását. Korózs Lajos arról beszélt, hogy a parlament keddi ülésén hosszasan érvelt az úgynevezett „rabszolgatörvény” eltörlése és a rendezett munkaügyi kapcsolatok törvénybe foglalása mellett, de a fideszes többség elutasította az indítványait. A kormánypárti politikusok háromszor tagadták meg a munkavállalókat – jelentette ki. Először, amikor kihirdették a „rabszolgatörvényt”, másodszor, amikor a parlamenti vitában a jogszabály eltörlése ellen szólaltak fel, harmadszor pedig amikor leszavazták a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló előterjesztést – fogalmazott az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

 

Külföld:

 

Benyújtotta lemondását Antti Rinne finn miniszterelnök, Sauli Niinistö államfő pedig elfogadta döntését – tájékoztatott az elnöki hivatal. Az államfő arra kérte egyben a hivatalban lévő kormányt, hogy ügyvezetői minőségben folytassa munkáját, amíg nem jelöli ki az új kabinetet. A lemondás előzményeként az ötpárti kormánykoalícióban részt vevő Centrumpárt kedden bejelentette, hogy elvesztette a szociáldemokrata miniszterelnök iránti bizalmát a postássztrájk kezelése miatt. A Centrumpárt egyben a koalíció fenntartása mellett foglalt állást. Kedd délután bizalmi szavazás kellett volna tartani a parlamentben, de Rinne nem várta meg ezt, és benyújtotta lemondását az államfőnek. Sajtóértesülések szerint Rinne utódját december 12-én választják meg a szociáldemokraták kongresszusán. Sanna Marin közlekedési és hírközlési miniszter, a párt elnökhelyettese már jelezte, hogy kész átvenni a kormányfői megbízatást. Ha így történik, a 34 éves Marin az ország legfiatalabb miniszterelnöke lesz.

 

A Donald Trump amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben egyszer sem volt szó „valamit valamiért” kérésről – hangsúlyozta újfent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy az amerikai Time magazinban megjelent interjúban. Az ukrán elnök közösen adott interjút Kijevben a Time, a francia Le Monde, a német Der Spiegel és a lengyel Gazeta Wyborcza című lapok újságíróinak. Az interjúban, amelyre a kelet-ukrajnai konfliktus lezárásában szerepet vállaló „normandiai négyek” december 9-i párizsi konferenciája előtt kerítettek sort, Zelenszkij elsősorban az ukrán-orosz viszonyt érintő kérdésekre tért ki, de szólt az amerikai-ukrán viszonyról és a Donald Trump amerikai elnökkel júliusban folytatott telefonbeszélgetéséről is. Ez az a vitatott beszélgetés, amelyben az amerikai elnök azt szorgalmazta, hogy Kijev korrupció gyanúja miatt indítson vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben, s amely miatt az Egyesült Államokban a demokrata többségű képviselőház

 

Az amerikai elnök közölte Londonban, hogy nem kíván beavatkozni a jövő csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választásokba, de meggyőződése szerint Boris Johnson konzervatív párti brit kormányfő „nagyon alkalmas” a miniszterelnöki tisztségre, és „nagyon jó munkát végez”. Donald Trump, aki a NATO alapításának 70. évfordulója alkalmából összehívott, kedden kezdődött kétnapos londoni vezetői találkozón vesz részt, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtóértekezletén kijelentette: nem akarja „közbeavatkozással bonyolítani” a helyzetet a december 12-ére kiírt brit választások előtt, és együtt tudna működni a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével, Jeremy Corbynnal is, ha ő nyerné a választást. „Nagyon sok embernek nagyon sok választást megnyertem már, de ebből most kimaradok” – fogalmazott Trump. Hozzátette: ő a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) híve. Stoltenberg a sajtóértekezleten azt mondta: új elem a NATO tevékenységében, hogy a Kína felemelkedéséből a NATO biztonságára háruló következményekre is oda kell figyelnie, mivel ma már Kínáé a világ második legnagyobb védelmi költségvetése az Egyesült Államok után.

 

A New England Patriots tulajdonosa 21 millió dollárt fordít az antiszemitizmus elleni harcra.  A pénz egy része a rangos Genezis-díjból származik. A kitüntetést idén elnyerő Robert Kraft a díjátadó ünnepség során bejelentette, hogy az egymillió dolláros pénzjutalmat teljes egészében az említett célra ajánlja fel, s még megtoldja további 20 millió dollárral a magánvagyonából. A Zsidó Nobel-díjként is emlegetett Genezis-díjat olyan személyiségek kapják, akik szakmai teljesítményükkel és a zsidóság értékeihez való ragaszkodásukkal a zsidóság új generációit inspirálják. A kitüntetést a mindenkori izraeli miniszterelnök nyújtja át a Jeruzsálemben megrendezett ceremónián. Mivel Robert Kraft Benjámin Netánjáhu közeli barátja, így nem kell attól tartani, hogy esetleg megismétlődik az a nagy port kavart eset, amikor a tavalyi díjazott, Natalie Portman nem vette át a díjat, mert nem kívánt Netánjáhuval együtt mutatkozni.

 

Még ebben a hónapban megkezdődik a földgáz kitermelése az izraeli Leviathán nevezetű tengeri földgázmezőről – írta az Israel Hayom. A Haifától körülbelül 80 mérföldre nyugatra lévő mezőn nagyjából 22 trillió köbméternyi gáz található. A legfontosabb, hogy a következő hetekben megkezdődjön az izraeli piac ellátása földgázzal, azt követően pedig Egyiptomba és Jordániába fogunk majd exportálni – minderről Binyan Zomer, a kitermelő vállalat regionális alelnöke. A Leviathan gázmező az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb felfedezése volt.

 

Gazdaság:

 

A BMW debreceni gyárának megépülésével a magyar gazdaság tovább erősödik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra reagálva, hogy az autógyártó közölte, 2020 tavaszán kezdődik az építkezés. Hozzátette: a magyar emberek érdeme, hogy ez a fejlesztés Magyarországra jön, a magyarok magas színvonalú munkájának, szorgalmának és kiváló teljesítményének köszönhető. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság világszínvonalon teljesít, ezt bizonyítja az is, hogy a 34. legnagyobb exportteljesítményt érte el, és évente több mint 100 milliárd eurónyi exporttermék és -szolgáltatás előállítására képes. Kifejtette, a magyar gazdaság továbbra is jóval az Európai Unió gazdasági növekedési üteme felett teljesít. Hozzátette, a növekedés fenntartása érdekében jövő év elején gazdaságvédelmi akciótervre van szükség, mivel Brüsszel nemcsak a migrációs, hanem a gazdaságpolitikát is elhibázta, ezért az eurózóna országaira jövőre is inkább stagnálás lesz jellemző.

 

Időjárás:

 

Szerdán erősen felhős, ködös, illetve napos területek egyaránt előfordulhatnak. Csapadékra viszont nem kell számítani, és a légmozgás is egész nap gyenge marad. Folytatódik a hideg idő. Éjszaka jellemzően megmarad ez az időjárás, de terjeszkednek, illetve sűrűsödnek a ködfoltok. Erősen lehűl a levegő.

A jellemző hőmérséklet átlaga szerda reggel -2 – -8, szerda délután+3, északkeleten -2,  fok körül alakul.