A kormány nyitott a fogyatékkal élőket képviselő szervezetek felé

A kormány nyitott a fogyatékkal élőket képviselő szervezetek felé

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt arról, hogy mi mindent tett eddig a kormány a külhonban élő magyarokért, de szóba került még a fogyatékkal élők helyzete is a világnap kapcsán.

A politikus beszámolt arról, hogy a Törvényalkotási Bizottságban a tegnapi napon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest hallgatták meg, a szokásos évenként kötelező alkalomból. Itt a miniszterelnök-helyettes az eddigi munkájáról és a terveiről is egyaránt beszélt. A képviselők kaptak egy átfogó képet a hazai egyházak helyzetéről, de természetesen a külhonban élő magyarság sorsáról is, a magyar kormány komoly lépéseiről.

Arra a kérdésre, hogy ezek a külhonban élő magyarok mennyire lehetnek képesek az anyaország érdekeit képviselni, Bajkai István megjegyezte, elegendő csak azt nézni például, hogy csak a Kárpát-medencében az elmúlt években majdnem háromezer templom újult meg, ennek is köszönhetőe4n kell igaznak lennie annak a mondatnak, hogy minden jóérzésű magyar ember valahol képviseli az anyaországát, nagykövete a hazájának, a nemzetének, a közösségének. Ha pedig azt látják a külhonban élők, hogy a magyar kormány őket támogatja, így ezt a feladatot még nagyobb kedvvel, elkötelezettséggel végzik el. Hozzátette, a magyar kormány különösen figyel a temetők rendbehozatalára, hogy ezzel is elősegítse a méltó megemlékezést. Hozzátette azt is, még mindig van mit tenni, például abban is, hogy minél többen megismerhessék a kormány erőfeszítéseit, az ország eredményeit.

A fogyatékkal élők világnapján Bajkai István arra a kérdésre, hogy mit tesz ezekért az emberkeért a kormány, a politika azt felelte, a kormányzat megsokszorozta a fogyatékkel élőknek nyújtott támogatásokat, de komolyabb összegeket nyújtott intézményeknek, ahogy az akadálymentesítési programban is történt előrelépés. Természetesen ezen a területen is van még mit tenni – fűzte hozzá, de azt is látni kell, a kormány nyitott a fogyatékkal élőket képviselő szervezetek felé. A képviselő külön beszélt a Lámpás 92 Alapítványról, amelyik fogyatékkal élő gyerekekről gondoskodik, ezért is már régóta támogatja ezt a szervezetet. Most is, mint minden évben, az alapítvány megszervezi a saját díjátadóját egy kiállítással együtt. Hozzátette, mindenképpen el kell ismerni azt a jelentős teljesítményt, amit ez a civil szervezet végez a fogyatékkal élő gyermekekért. Bajkai István fogja megnyitni Erzsébetvárosban, a K11-ben az alapítvány kiállítását, ahol a gyerekek rajzait nézhetik meg, de meg is lehet őket vásárolni.

A politikus, aki nemrégiben Kínában járt egy hivatalos delegáció tagjaként beszélt a kínai művészetről, megemlítve azt is, a távol-keleti országban például naponta három új saját gyártású filmet mutatnak be, azaz a kínai művészetet odahaza ápolják, amire az állam jelentős támogatást is ad,