A BreuerPress és a HetiTV  hírei 2019.12.02.reggelén

A BreuerPress és a HetiTV  hírei 2019.12.02.reggelén

Rendhagyó módon csupán egyhetes üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőn a kormány tagjait interpellálhatják, majd kedden tizennyolc előterjesztésről dönthetnek. Az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik, először a képviselők a közelmúltban 99 éves korában elhunyt Horváth Jánosra (Fidesz) emlékeznek, aki 1945 és 1947 között kisgazda nemzetgyűlési, majd 1998 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt. Horváth János 2003-tól 2014-ig a parlament korelnöke volt. A napirend előtti felszólalásokat követően két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét. Szakács László korábban 2006-2010, valamint 2014-2018 között is volt már az MSZP-frakció tagja, ezúttal a családi okokból távozó Tóbiás József helyét foglalhatja el a szocialisták között. A DK padsoraiban Sebián-Petrovszki László pártigazgató az októberben a XI. kerület polgármesterévé választott László Imrét váltja. Az interpellációkra ezúttal egy óra áll rendelkezésre, amit az azonnali kérdések követnek szintén hatvan percben, majd a kérdések hangozhatnak el fél órában. Kedden napirend előtti felszólalásokkal indul az ülésnap, majd szavazások következnek. Több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett ekkor döntenek például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásáról és jövő évi költségvetéséről, továbbá energetikai, oktatási és pénzügyi tárgyú törvénymódosításokról is.

 

Erősödik a migrációs nyomás Magyarország déli határszakaszán, idén január és november között több mint 11 400-an kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 5400-an – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Nemcsak a szerb, hanem a horvát, a román és az ukrán határszakaszon is tapasztalják az illegális aktivitás növekedését – közölte, hozzátéve, a balkáni útvonalon több mint 106 ezer regisztrált migráns tartózkodik, és az illegálisan érkezettek számát csak becsülni lehet. Ez a tömeg megjelenik az Európai Unió határain, a „beözönlést” nem sikerült megállítani; az elmúlt öt évben folytatott, elhibázott uniós migrációs politikának több súlyosan negatív hatása volt – fejtette ki a főtanácsadó. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nagy reményeket fűz a migrációs politika megváltozásához, amit az új Európai Bizottság elnöke jelzett.

 

A többi között béremelésért és a munkaterhek csökkentéséért tüntettek a tanárok a Kossuth téren a Pedagógusok Szakszervezetének szervezésében tartott megmozduláson. Az érdekképviselet előzőleg petíciókat adott át az érintett minisztériumok képviselőinek. Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke a demonstráción azt hangsúlyozta: ha nem teljesülnek követeléseik, januárban készek országos sztrájkot tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a kormányzat kész megvizsgálni a pedagógusok további bérigényeit, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanárok voltak az elsők, akik számára életpálya- és átfogó béremelési program indult.

 

Kincses Gyula lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke. A köztestület tisztújító küldöttközgyűlésén a jelenlévő küldöttek 202 szavazattal támogatták az új elnököt, míg Éger István korábbi elnök 120 szavazatot kapott. Kincses Gyula a megválasztása után arról beszélt, hogy a direkt politikai nyomásgyakorlástól tartózkodni fognak, de ami nem jó a betegeknek és a szakmának, azt szóvá fogják tenni. Kincses Gyula fül-orr-gégész 16 év után veszi át a kamara vezetését Éger Istvántól.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezi, hogy a kormány és a főváros atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos megállapodásának részeként Budapestnek „beígért” 50 milliárd forintból 10 milliárdot különítsen el kabinet a jövő évi büdzsében – mondta Varju László, a DK képviselője. Az ellenzéki politikus, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke emlékeztetett: a főváros azzal a feltétellel támogatja az atlétikai stadion megépítését és a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, ha a kormány öt éven keresztül összesen 50 milliárd forinttal támogatja a fővárosi háziorvosi praxisok és szakrendelők fejlesztését.     Közölte, a költségvetési bizottság elnökeként azt kezdeményezi, hogy a „beígért” 50 milliárd forint első részletét, azaz 10 milliárd forintot különítsenek el e célra a jövő évi büdzsében. A Karácsony Gergely vezette főváros tettekkel tudja így bizonyítani, hogy képes együttműködni a kormánnyal, most a kormányon a sor – mondta, hozzátéve, hogy az ellenzéki pártok jobbá teszik Budapest egészségügyét.

 

Külföld:

 

Terrorcselekményért korábban elítélt 28 éves férfi volt a pénteki londoni késelés elkövetője. 2018 decemberében próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt. A támadásnak 2 halottja és 3 sebesültje van. A terroristát, a 28 éves Usman Khant a rendőrök lelőtték. Közben az is kiderült, hogy az egyik halálos áldozat annak a rehabilitációs programnak a koordinátora volt, amelynek konferenciáján a támadó is részt vett  meghívottként, közvetlenül a merénylet elkövetése előtt.

 

A gyorssegélyek szétosztásával megkezdte az albániai földrengés károsultjainak ellátását az Ökumenikus Segélyszervezet. A magyar segélyszervezet 160 embernek segít a balkáni országban, de arra számítanak, hogy néhány nap múlva már 250 károsultról kell gondoskodniuk. Az akció első szakaszára saját forrásból 3 ezer eurót fordítanak, és ugyanennyivel járul hozzá a Hungary Helps Ügynökség is. A keddi földrengés 50 halottat követelt, a sérültek száma megközelíti a 2 ezret. A mentőalakulatok befejezték a túlélők utáni kutatást.

 

Korábban már több alkalommal is kitoloncolt migránsok ezrei élnek Németországban – közölte a Welt am Sonntag. A lap úgy tudja, hogy összesen 28 283 olyan, 2012 óta beutazott bevándorló tartózkodik jelenleg Németországban, akit kitoloncoltak, vagy önként elhagyta az országot, de ennek ellenére visszatért, és legalább egy újabb menedékkérelmet terjesztett elő. Október 30-i adatok szerint a menedékjoggal visszaélők jelentős többsége (22 050) eddig egy alkalommal tért vissza Németországba, és terjesztett elő újabb menedékkérelmet. 4916 bevándorlónak viszont a jelenlegi a harmadik próbálkozása, 1023-nak pedig már a negyedik, sőt 294 esetben már legalább az ötödik. A Welt am Sonntag ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ez a személycsoport elenyésző részét alkotja a menedékkérőknek. A német statisztikai hivatal szerint ugyanis 2010 és 2018 között 1,78 millió menedékkérő érkezett Németországba

 

Iskolákat és óvodákat zártak be iráni nagyvárosokban a tartós légszennyezettség miatt, és a kamionokat is kitiltották az érintett metropoliszokból. Emellett több labdarúgó mérkőzést lemondtak. Az iráni egészségügyi minisztérium felszólította a gyerekeket és az idősebbeket, hogy maradjanak otthon. A légszennyezettségi mutatók az elmúlt napokban jóval meghaladták a nemzetközi határértékeket. Szemtanúk szerint szombaton olyan rossz volt a helyzet, hogy kis távolságból is alig lehetett látni a teheráni tévétornyot. A fővárosban sokan panaszkodtak erős fejfájásra, légzési nehézségekre és rosszullétre. Az iráni meteorológiai intézet azt reméli, hogy a vasárnapra előre jelzett eső kis időre javíthat a helyzeten. A légszennyezettség évek óta komoly probléma Iránban. Az egészségügyi minisztérium szerint évente ezrek halnak meg a rossz minőségű levegő következményei miatt.

 

A Likud aláírásgyűjtésbe kezdett a párt törvényhozóinál, hogy újabb lehetőséget kapjanak a kormányalakításra, miután a Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman állítólag kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnököt és riválisát, Beni Gáncot is támogatni fogja. A törvény szerint az a jelölt, aki elsőnek szerzi meg 61 képviselő ajánlását és járul vele Reuven Rivlin elnök elé, 14 napos megbízatást kaphat a kormányalakításra. A törvényhozók egynél több jelöltet is javasolhatnak, Liberman pedig az Ynet szerint kijelentette, hogy mindkét nagy párt megkaphatja a támogatását, amennyiben kéri. Miki Zohar, a Likud vezető tisztviselője este hivatalosan kérte a Jiszráel Beitenu pártot, hogy 8 székével támogassa Netanjahu jelölését, ami a jobboldali pártok blokkjával  elméletben 63 támogatót jelentene. Arije Deri, az ultraortodox Sasz vezetője azt nyilatkozta, nem akar résztvenni Liberman játékában, ugyanis biztos benne, hogy a Jiszráel Beitenu politikusa nem fog a jobboldali kormányhoz csatlakozni. Később azonban utasította a törvényhozóit, hogy írják alá Netanjahu ajánlását.

 

Gazdaság:

 

Szinte minden gazdasági ágazat jól teljesített a harmadik negyedévi adatok szerint, ennek köszönhetően nőhetett mintegy 5 százalékkal a GDP az előző év azonos időszakához képest – mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss adatokat kommentálva a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Csath Magdolna hozzátette: a legjobban teljesítő ágazat az építőipar volt, amelyet az úgynevezett piaci alapú szolgáltatások, a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás követett. A fő ágazatok közül csupán a humán területen – oktatás, egészségügy, szociális terület – és a mezőgazdaság terén volt tapasztalható hanyatlás – jegyezte meg. Hangsúlyozta: a GDP növekedés szempontjából meghatározó volt a szolgáltatás-külkereskedelem növekedése, amiből a külkereskedelmi mérlegtöbblet is következett. Az előző év azonos időszakához képest 14,8 százalékkal nőttek a beruházások is, amelyhez a piac alapú ingatlanépítések mellett az állami beruházások is jelentősen hozzájárultak – magyarázta Csath Magdolna.

 

Időjárás:

 

Hétfőn folytatódik a borongós, csapadékos időjárás. Északon, északkeleten további havazásra, délen esőre számíthatunk, az ország középső sávjában, illetve a nyugati határszélen pedig vegyes halmazállapotú csapadék ígérkezik. A halmazállapot váltás határa napközben is változik, kissé fokozatosan délebbre helyeződik. Megmaradó hóréteg kialakulásának (a hegyeken kívül) a Győr-Budapest-Debrecen vonaltól északra van elsősorban esélye, de a még várhatóan pozitív talajhőmérséklet miatt ott is lassan olvad. Délután északon már gyengül, szűnni kezd a havazás. Éjszaka országszerte véget ér a csapadékhullás, és észak felől felszakadozik a felhőzet.

A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel -6 és 0, hétfő délután 0 és +4, fok körül alakul.