A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.30.regelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.30.regelén

Elkezdődhet az M3-as metróvonal középső szakaszán lévő megállók felújítása, miután szerdán aláírták az erről szóló szerződést – közölte a BKV Zrt. A közlemény szerint a szerződés nettó értéke 90,9 milliárd forint, a kivitelező a Swietelsky Építő Korlátolt Felelősségű Társaság lesz, és a teljesítési határidő 2022 vége.  A középső vonalszakasz rekonstrukciója már a déli szakasz átadása előtt elkezdődik – tették hozzá. A tervek szerint 2020 márciusától az Arany János utca és a Ferenciek tere, 2020 júliusától pedig a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák metróállomásokon is elindul a korszerűsítés. Az említett megállóhelyeken – az utastérben zajló munkálatok idején – a metrószerelvények megállás nélkül haladnak át.  A Nyugati pályaudvar és a Semmelweis Klinikák állomások közötti szakasz teljes lezárása a déli szakasz forgalomba helyezése után, 2020 végén várható. A Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások felújítása az utolsó ütemben, 2022-ben valósul meg – írták.

 

A kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapjáról nyújt be kezdeményezést az ENSZ-nek Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a kezdeményezést azzal indokolta: a kommunista diktatúrák az emberiség közös történelmének tragikus részét képezik, nemcsak a kioltott emberéletek száma miatt, hanem azért is, mert több száz millió embert tettek testileg és lelkileg tönkre, tettek földönfutóvá, munkanélkülivé vagy munkaképtelenné, illetve nemzedékeket taszítottak jövőkép nélküli, kilátástalan helyzetbe. „Nem engedhetjük meg nemzetközi szinten sem a kommunisták által elkövetett bűncselekmények relativizálását, és nem engedhetünk nemzetközi szinten sem azoknak a visszataszító és gátlástalan kísérleteknek, amelyek egyfajta hamis nosztalgiát felhasználva, történelemhamisítást próbálnak elkövetni” – jelentette ki.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy a közgyógyellátásra való jogosultság összegét a nyugdíjemelések arányában növelje. Dávid Ferenc közgazdász, a DK szakértője elmondta, közgyógyellátásra azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek a járandósága nem haladja meg a minimálnyugdíj 150 százalékát, vagyis a havi 42 ezer 750 forintot. Hangsúlyozta, hogy a minimálnyugdíj már évek óta nem emelkedett, ezért a közgyógyellátásra való jogosultság szintje sem változik. A nyugdíjemelések miatt azonban ezrek, vagy akár tízezrek is kieshetnek ebből az ellátásból – tette hozzá. Ezt a helyzetet rövidtávon úgy lehetne megoldani, ha a nyugdíjemelkedéssel azonos mértékben emelnék a közgyógyellátás határát – jelentette ki. A hosszú távú és átfogó megoldás az lenne, ha a legkisebb öregségi nyugdíjat emelnék fel 35-40 ezer forintra, mert akkor ennek a magasabb összegből számolnák a közgyógyellátási jogosultságot – érvelt a politikus.

 

A határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott szerint a 2010 utáni nemzetpolitikai intézkedések gyógyírként szolgáltak a 2004. december 5-ei népszavazás „mély sebére”. Szili Katalin a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című háromnapos konferencia megnyitóján azt mondta: 2010 óta a határon túli magyarok magyar állampolgárságával, választójogával és az autonómia iránti igényükkel kapcsolatban már egyetértés van. A kormány a 2010 előttihez képest nagyságrendekkel több támogatásban részesíti a Kárpát-medencei magyarságot, valamint alaptörvénybe foglalta, hogy az anyaország felelősséget visel értük – hangsúlyozta.

 

Vádat emeltek a májusi dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó ukrán kapitánya ellen a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás harmincöt rendbeli elmulasztásának bűntette miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség. Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajó hátsó részének, a kisebb hajót beforgatta maga elé, rövid ideig maga előtt tolta, majd lenyomta a víz alá. A Hableány elsüllyedt. A sétahajón 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok, egyet még keresnek. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közleménye szerint a 64 éves ukrán kapitány figyelmetlen volt, percekig nem a hajó vezetésére koncentrált, nem tartotta meg a biztonságos távolságot, és nem adta le az előzéshez szükséges rádió- és hangjelzést. A vádlott emellett nem tett eleget az adott helyzetben tőle elvárható segítségnyújtási kötelezettségének – írták. A vádhatóság azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje 9 év börtönre a férfit, és 9 évre tiltsa el a vízi járművezetéstől abban az esetben, ha az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – áll a közleményben.

 

Külföld:

 

Éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament. Az állásfoglalás szerint az EP-képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslata álljon összhangban azzal a céllal, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a másfél Celsius-fokot. A vészhelyzet az EP szerint Európában és világszerte egyaránt fennáll. Állásfoglalásban az EP arra szólította fel az uniós bizottságot, hogy az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája számára nyújtson be olyan stratégiát, amely alkalmas arra, hogy „a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2050-re” megvalósuljon az „éghajlat-semlegesség”. A képviselők az Európai Bizottság új testületének elnökét, Ursula von der Leyent arra kérték, hogy ez a program tartalmazza azt a célértéket, miszerint 2030-ig 55 százalékos kibocsátáscsökkenést kívánnak elérni.

 

Eredményes a német szövetségi kormány menekültügyi politikája, az utóbbi években hozott intézkedések jelentős és igen kedvező hatással jártak – hangsúlyozta Horst Seehofer belügyminiszter. A 2020-as szövetségi költségvetés belügyminisztériumi fejezetéről szóló vitában kiemelte, hogy az idén a január-októberi időszakban 96 ezren nyújtottak be első alkalommal menedékjogi kérelmet, ami „jó jel”, tekintve, hogy az utóbbi években nagyságrendekkel több kérelmező volt. Ráadásul az idei kérelmezők között 26 ezer egyévesnél kisebb gyerek is van, akik már Németországban születtek, menedékkérők családjában – tette hozzá Horst Seehofer.

 

Törökország az észak-szíriai kurd milícia fenyegetését tartalmazó védelmi terv jóváhagyása nélkül nem támogatja a NATO többi védelmi tervét, köztük a napirenden lévő, a balti térségre és Lengyelországra vonatkozót sem – írta a Hürriyet Daily News. A cikk szerint Ankara azután döntött így, hogy néhány NATO-szövetségese, beleértve az Egyesült Államokat, nem hagyta jóvá a Törökországra vonatkozó védelmi tervet, amely a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű észak-szíriai kurd milíciát biztonsági fenyegetésként említette. Az újság azt írta, hogy a NATO legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács (NAC) idei ankarai ülésén előkészített egy dokumentumot a szövetséget déli irányból veszélyeztető lehetséges fenyegetésekről, és abban az YPG-t Törökországot célzó biztonsági fenyegetésként tüntette fel. A lap hozzátette: a védelmi tervet később mégsem adták ki, mert néhány NATO-tag, köztük az Egyesült Államok elutasította. A Hürriyet Daily News megjegyezte, hogy ha a terv megjelent volna, az YPG először szerepelt volna biztonsági fenyegetésként NATO-dokumentumban.

 

Irán élesen bírálta, hogy a szerdán a dél-iraki Nedzsefben kormányellenes tüntetők megtámadták főkonzulátusát. Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő kijelentette, elvárják, hogy az iraki kormány teljes mértékben tisztázza a történteket, és összehangolt lépésként felelősségre vonja az eset főszereplőit. A hivatalos tiltakozást Irak teheráni nagykövete útján továbbították a bagdadi kormánynak – derült ki az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség jelentéséből.

 

106 demokrata képviselő írta alá azt a levelet, amiben elítélik Mike Pompeo nemrég tett bejelentését, írta a Jerusalem Online. Az amerikai külügyminiszter múlt hétfőn tett jelentős nyilatkozatot Izrael ügyében. “Miután alaposan áttanulmányozta a jogi vita mindkét oldalát, a kormány arra jutott, hogy Reagan elnökkel ért egyet az ügyben. Izraeli polgári települések létesítése a Nyugati Parton önmagában nem összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal”  — jelentette be Pompeo, akinek szavait ezután ugyan Izraelben örömmel fogadták, hazájában nagyobb port kavart. „A külügyminisztérium egyoldalú irányváltása a települések státuszát illetően — ráadásul bármilyen jogi indoklást nélkülözve — voltaképp egy hallgatólagos beleegyezést jelent a települések létezéséhez és azok kibővítéséhez, hozzájárulva a palesztin otthonok lerombolásához” — írt a Joe Biden és Bernie Sanders a levélben, amihez többek között Ilhan Omar és Rashida Tlaib is nevét adta. „A bejelentés (…) hiteltelenné tette az Egyesült Államok szerepét, amivel becsületes közvetítőként szolgált Izrael és a Palesztin Hatóság között. Súlyos kárt okozott a békéhez kapcsolódó lehetőségekben és veszélybe sodorta Amerika, Izrael, valamint a palesztin emberek biztonságát” — vélik a demokraták, akiknek táborában több elnökjelölt-aspiráns is megszólalt a témát illetően.

 

Gazdaság:

 

Immár hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. A képviselőtestület a  strasbourgi plenáris ülésén fogadta el a korábban megkötött egyezséget, amelyet a tanács már hétfőn jóváhagyott. A kompromisszumos megoldás értelmében az EU jövő évben 168,7 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, a tárgyévi tényleges kifizetések összege pedig 153,6 milliárd euró lehet.

 

Időjárás:

 

Szombaton megerősödő északnyugati széllel hidegebb levegő áramlik hazánk térségébe. Változékony időjárású napra van kilátás átmeneti napos és erősebben felhős időszakokkal. Elsősorban délnyugaton, délen lehet szemerkélő eső, havas eső, északkeleten zápor, hózápor.

A jellemző hőmérséklet átlaga szombat reggel délnyugaton 3-5, északon 1-3, napközben 2-6 fok körül alakul.