A kormány határozott szándéka a pedagógus munka presztízsének a helyreállítása

A kormány határozott szándéka a pedagógus munka presztízsének a helyreállítása

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, helyettes frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a pedagógusok helyzetéről, de szóba került még az atlétikai világbajnokság is.

A képviselő reagált az egyik pedagógus szakszervezet elnökének szavaira, aki elmondta, a tanárok fizetése olyan alacsony, hogy még albérletet sem tudnak kifizetni maguknak. Halász János szerint a tanári fizetések ennél magasabbak, valamint megszületett a pedagógus életpályamodell is, ami egy jól működő rendszert mutat, aminek értelmében tervezhetően emelkednek a fizetése évről évre. Az igaz ugyan, hogy a tanárszakosok közül is vannak, akik nem tudják a diplomájukat megszerezni a nyelvvizsga hiányában, ugyanakkor a feltételrendszer már régóta ismert, valamint a kormány is nagyon sokat segít abban a diplomamentő programjában, hogy az abszolutóriummal rendelkezők is hozzájussanak a diplomájukhoz. A kormány legutóbbi döntésének értelmében a felsőoktatási felvételi rendszerén változtattak, most a bejutáshoz nincs szükség nyelvvizsgára, ezt a szakmai szervezetek javaslata alapján határozta el a kormányzat. A tanárképzést illetően – emelte ki a politikus, a kormány határozott szándéka a pedagógus munka presztízsének a helyreállítása, a jó tanár kép erősítése. Most a pedagógus érdekképviseletek sztrájkot hirdettek a romló munkakörülmények, az alacsony fizetések miatt, a képviselő hozzátette, a kormány biztosan válaszol majd a szakszervezeteknek, hozzátéve, abban bízik, a tárgyalásokon majd születni fog egy igazságos, mindenkinek elfogadható megoldás.

A politikus beszámolt arról, hogy a Fidesznek is folyamatosan nő taglétszáma, sokan érdeklődnek a párt iránt, így megállás nélkül tudnak dolgozni. Hozzátette, nagyon fontos munkát végez a Fidelitas, a párt ifjúsági szervezete, ahol a fiatalok időben képesek felkészülni a politikusi munkára, már eddig is több egykori Fidelitas vezető is megtalálható a kormányban.

A képviselő megerősítette a kormányszóvivő mondatait, mely szerint az atlétikai világbajnokságra megépítendő stadion kapcsán várják Budapest hivatalos döntését, de azt is látni kell, nem csak a kormány várja a határozott állásfoglalást, hanem például a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is. Fontos az, hogy ez fenntartható, az ország egyik legzöldebb beruházása meg is valósulhasson. Halász János kifejtette, a zöld gondolat a Fideszben is megtalálható, a képviselők, a politikusok igenis figyelik és óvják a környezetüket.

A magyar kormány ismételten megrendezi a kereszténység védelmének érdekében szervezett konferenciáját. A politikus ennek kapcsán azt emelte ki, Magyarország volt az, amelyik először emelt szót a keresztények üldözése ellen, amelyik elindította a Hungary Helps Programot. Az üldözötteknek helyben kell segíteni és abban, amire a legnagyobb szükségük van, az otthonteremtésben, a kórházak megépítésében, az iskolák rendbehozatalában, de ezt csak az erejéhez mérten tudja a kormány segíteni, a nagyobb sikerhez egy teljes európai összefogásra van szükség.