Ez mindenkinek a morális felelőssége

Ez mindenkinek a morális felelőssége

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a napokban megjelent antiszemita plakátokról, az általa tett feljelentésről, de szóba került a legutóbbi testületi ülés, ahol többek között a bulinegyeddel kapcsolatos döntések is születtek.

A polgármester, aki hivatalánál fogva a Fővárosi Közgyűlés tagja is kérdésre válaszolva elmondta, utóbbi testületben jelen pillanatban a Humánerőforrások és Nemzetközi kapcsolatok Bizottságát vezeti, de mellette a Közbeszerzési Bizottságot vezeti, ez utóbbit csak addig, amíg a Fidesz nem jelöl tagokat a bizottságokba, amennyiben ez megtörténik, úgy ezt a posztját átadja.

A múlt héten, az utcákon megjelent antiszemita plakátok kapcsán Niedermüller Péter is megszólalt, sőt, feljelentést is tett az ügyben. Mint megjegyezte, válasz még nem született. A feljelentésről elmondta, a kormány évekkel ezelőtt zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal kapcsolatban, de közben nemrégiben került napvilágra egy nemzetközi felmérés, amely szerint jelenleg Európán belül Magyarországon az egyik legnagyobb az antiszemitizmus, a kutatás szerint 42 százalék. Ennek fényében azért is tette meg a feljelentést a politikus, mert mint hozzátette, ha nem lesz semmilyen eredménye sem a nyomozásnak, akkor is jelezni kell, ezt a jelenséget semmilyen körülmények között sem tűrik el, ez mindenkinek a morális felelőssége. A felmérés azt jelenti – tette hozzá a polgármester, hogy a magyar lakosság 42 százaléka oszt bizonyos mértékű antiszemita nézeteket, hiszen olyan válaszokat adtak, hogy a zsidók túlságosan nagy súllyal vesznek részt a közéletben.

Erzsébetváros több eszközzel is küzd a kirekesztő nézetek ellen, például holnapra egy megemlékezést szerveznek a pesti gettó felállításának 75. évfordulójára, de ezen túlmenően más rendezvényekkel is megemlékeznek a magyar történelem szomorú időszakáról.

A kerületi képviselőtestület nemrégiben ülésezett, ahol többek között a bulinegyedről is döntöttek. A polgármester szerint a testületi ülésen elhangzottakat sokan, sokféleképpen értelmezték, de az a tény, hogy amit a demokratikus összefogás a kampány során hangoztatott, azt támogatták ezen az ülésen. Ez azt jelenti, hogy az éjféli zárórát fogadták el, de mindezek mellett szükség van egy olyan kritériumrendszer kidolgozására, ami esetenként lehetőséget teremt az ez alól való mentességre. Azt is kijelentette a városvezető, utasította a kerületi rendészetet, hogy az eddigieknél sokkal határozottabban intézkedjenek azon döntések betartása érdekében, amelyek már most is hatályban vannak. Mert azt tudni kell, jelen pillanatban sem lehet az utcán italozni, üvegeket törni. Amennyiben ezt ne sikerült betartatni, akkor ennek következményei lesznek – emelte ki Niedermüller Péter. Ahhoz, hogy ebben eredményt tudjanak elérni, több munkaerőre van szükség, a kerület vesz majd fel új munkavállalókat, mellette a polgármester már elkezdte a tárgyalásokat a rendőrséggel, mert a budapesti főkapitánnyal azt szeretné megértetni, Erzsébetváros egy teljesen más eset, mint egy budai kerület, azaz ide több rendőr kell.

A kerületi képviselők átalakították az erzsébetvárosi cégeket is, a politikus szerint azt lehetett látni, volt egy olyan céghálózat, ami elképesztően pazarló módon működött, a cégek tevékenysége időnként átfedte egymást. Sok olyan kerületi cég van, amely kapcsán az önkormányzat pénzügyesei jeleztek visszásságokat, emiatt egyébként a városvezetés feljelentést készül tenni. A tervek szerint az önkormányzati cégeket összevonják majd, már kijelöltek három valódi szakembert, akik majd az átalakítást lebonyolítják és az új cégeket vezetni fogják. Mint megjegyezte, szigorúan szakemberekről van szó, akiknek a politikai hovatartozásáról fogalma sincsen, hiszen ez egy szakmai, nem pedig politikai munka.

Niedermüller Péter elmondta, már az önkormányzat honlapja újra működik, ezt korábban ismeretlenek feltörték, folyamatosan töltik fel a dokumentumokat, információkat, hogy a lakosság tájékozódni tudjon.

A polgármester beszámolt arról, hogy a megválasztása óta már két fogadóórát tartott, ahol szinte csak nehéz sorsú emberekkel találkozott, akiknek elsősorban lakhatási problémájuk volt. Ennek kapcsán azt jegyezte meg, végre sikerült összeállítani egy listát az önkormányzat tulajdonmában lévő üres lakásokról, ám az kiderült, ezeknek a 99 százaléka szinte lakhatatlan állapotban van. Ennek okán a következő évi költségvetésben az eddigieknél jóval nagyobb összeget fordítanak ezeknek a lakásoknak a lakhatóvá tételére.

A politikus a Péterffy Sándor utcai Kórház előtt tartott egy sajtótájékoztatót, aminek a kapcsán azt emelte ki, mindenki tudja, hogy milyen állapotban van az intézmény, aki csak egyszer fordult meg ott. Kívülről, belülről vannak problémák, amiknek az enyhítésére az új városvezetés azonnal kiutalt 15 millió forintot, de mellette arról is egyeztetett a kórház vezetőivel, hogy a jövőben tudjanak korszerűbb eszközöket is vásárolni.