A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.16 . szombaton 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.16 . szombaton 

A stratégiai kabinet törvényjavaslati döntéseiről rendhagyó Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Hollik István.

Az építéshatósági feladatok szabályozásával kapcsolatban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány közigazgatási hatáskörök, illetve a közigazgatási bíráskodás átalakításával kapcsolatos javaslata már a választások előtt is készen állt, így a választások eredménye ezt semmilyen mértékben nem befolyásolt. Hozzátette azt is, szakmai berkekben ritka erős konszenzus van arról, hogy az építéshatósági engedélyeknek az a megosztott volta, ami 2015-ben létrejött az nem szerencsés. Szerencsésebb hogyha ezek egy helyen vannak.

A kormány döntése értelmében a szabályozási jogkörök továbbra is az önkormányzatoknál maradnak. Az építéshatósági feladatok gyakorlása az a területi közigazgatásban a kormány megítélése szerint hatékonyabban és minden vitán fölülállóan, minden egyéb kockázatot is kizárva működtethető.

Külön kiemelte a miniszter az elmúlt napokban kialakult vitát az önkormányzati törvény és a forrásmegosztással kapcsolatos szabályok tekintetében. Gulyás Gergely kijelentette, hogy a forrásmegosztás jelenlegi rendszerén nem fognak változtatni. Ha az önkormányzatok nem kezdeményezik, akkor a kormány a jelenlegi formában megfelelőnek tekinti. A miniszter emlékeztetett arra, mely szerint az önkormányzati törvény egyértelműen rögzíti, hogy mi a feladata a helyi önkormányzatnak, mi a feladata a területi önkormányzatoknak és mi az állam feladata. A közösségi közlekedés működtetése az egyik legfontosabb önkormányzati feladat, az egyetlen változtatás, ami történik most, hogy ezt első helyen nevesítik. Ez a miniszter szerint azt jelenti, hogy elsőként az iparűzési adóból kell a közösségi közlekedési feladatokat az önkormányzatoknak ellátni.

Hozzátette, ez nem csak Budapesten van így, de Budapesten még a kormány is támogatja a közösségi közlekedést, méghozzá 15 milliárd forinttal.

Az ingatlanspekuláció megadóztatását fogja bevezetni a kormány- mondta Gulyás Gergely. Az elmúlt évek adatai alapján 2002 és 2019 között a belterületek nagysága 3169 hektárral nőtt, mely gyakorlatilag az összes belterület fél százalékos növekedését jelenti.

A kancelláriaminiszter elmondta, ha a 2018-as építési telek eladási árat nézik, akkor ez a szántóföld árakhoz hasonlítva ötvenszeres. Tehát az átminősítésével ötvenszeresére nőhet a földterület ára. A kormány ennek kíván gátat vetni, az ingatlan spekulációt kívánja megadóztatni.

Az ingatlanspekulációra bevezetett adót felettébb indokoltnak tarja a kormány és azt várják, hogy azokat az átminősítéseket, melyek spekulációs célzattal születnek meg, megszűntetik.

A diaszpóra magyarsága 2010 óta azonos súlyú és azonos méltóságú nemzetrész a Kárpát-medence magyarsága mellett – hangsúlyozta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén Budapesten. Semjén Zsolt azt mondta, a szocializmus időszakában még ellenségként tekintettek az emigrációban élő magyarokra, 1990-2010 között pedig „mostohagyerek” volt a diaszpóra magyarsága. Nem foglalkoztak a diaszpórát érintő kérdésekkel, e közösség súlya nem jelent meg kellőképpen a többi magyar nemzetrész mellett. 2010 óta a diaszpóra magyarsága azonos súlyú és azonos méltóságú nemzetrész a Kárpát-medence magyar nemzetrészei mellett – fogalmazott Semjén Zsolt. Kitért arra, nemcsak a Magyar Állandó Értekezleten vesznek részt a diaszpóra képviselői, hanem speciálisan az ő igényeiknek megfelelően létrehozták a Magyar Diaszpóra Tanácsot, és számtalan programot indítottak el.

Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány legújabb terveiről a tömegközlekedés finanszírozását illetően, de természetesen szóba került az ellenzéki együttműködés is.

 

Az elemző kérdésre felidézte Tuzson Bence miniszterelnökségi államtitkár szavait, mely szerint a településeken belüli tömegközlekedést az adott önkormányzatnak kell megoldania. Budapest alapvetően kivétel, nem csak azért, mert a közigazgatási határin túl is szervezi a tömegközlekedést, de abban is kivételt jelent a főváros, hogy ez az egyetlen település, ahol évről-évre felmerül az állandó állami beavatkozásnak, segítségnyújtásnak a kérdése, igénye. A kormány rendszeresen segítséget nyújtott a fővárosi közlekedési cégnek az állandó adósság miatt, de az igazi adósságkonszolidáció az mindig a budapesti vezetésnél történt. Farkas Örs szerint a kormány nem most elégelte meg ezt az egészet, hiszen már Lázár János korábbi kancelláriaminiszter vállalt kemény konfliktusokat, amikor azt mondta, minden közösség maga oldja meg a saját tömegközlekedését. Budapest esetében ez azért is fontos, mert ahogy Tuzson Bence fogalmazott, az iparűzési adó terhére kell ezt megvalósítani, a fővárosban összpontosul az ország teljesítőképességének jelentős része.

 

Külföld:

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) követően elveszíti befolyását a nemzetközi ügyekben, és másodrendű szereplővé válik a világban – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke a belgiumi Bruges-ben, a College of Europe 2019-2020-as tanévnyitó ünnepségén elmondott beszédében. „Többször hallottam a brit elszakadás támogatóitól, hogy azért akarják elhagyni az Európai Uniót, hogy ismét gazdasági világhatalommá váljon az Egyesült Királyság. Hogy az unióból, a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjából való kilépés lehetővé teszi a szigetországnak, hogy szorosabb gazdasági kapcsolatokat alakítson ki a világ többi országával” – fogalmazott Donald Tusk. Szavai szerint a valóság ezzel azonban éppen ellentétes. Kilépését követően Nagy-Britannia nem lesz képes versenyezni olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok, Kína vagy akár az Európai Unió. Az Egyesült Királyság csak az egységes Európa részeként játszhat globális szerepet, ugyanis „csak együttesen léphetünk fel komplexusok nélkül a világ legnagyobb hatalmaival szemben” – mondta a lengyel politikus.

 

Harci helikopterek bevetését biztosító parancsnokságot hozott létre az orosz légierő az észak-szíriai Kamisli városban – közölte Timur Hudzsajev, az objektum parancsnoka. A bázisra Mi-8-as és Mi-35-ös helikoptereket, irányító központot, egészségügyi és kiképzési létesítményt, valamint Pancir típusú légvédelmi eszközöket és őrséget telepítettek. Az orosz helikopterek már egy hete használják a kamisli objektumot a Törökországgal határos Haszeke tartomány ellenőrzésére és a területen járőröző orosz katonai rendészek légi biztosítására. Az amerikai katonák október elején hagyták el az önhatalmúlag kikiáltott kurd autonómia központját, miután a török hadsereg offenzívát indított a térségben a kurd önvédelmi milíciák ellen. Később orosz-török megállapodás született a kurd fegyveresek és fegyverek kivonásáról egy 30 kilométeres határövezeti zónából, valamint a közös járőrözés megkezdéséről. A közös határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül szíriai egységek vették át.

 

Egy hátrányos helyzetű fiatalok számára létesített bentlakásos iskola növendékei lettek a Golán-fennsíkon létesített, és az amerikai elnökről elnevezett település első lakói. A The Jerusalem Post internetes oldalán olvasható hír szerint jövő nyáron további mintegy 20 család költözik a településre, amelynek eredete érdekes történelmi tettre vezethető vissza. Mint ismert, az amerikai elnök idén tavasszal újabb gesztussal jelezte, továbbra is Izrael barátjának és védelmezőjének gondolja magát. A politikai-diplomáciai tett – Izrael a Golánhoz való jogának elismerése – hamar baráti viszonzásra talált, ugyanis Benjamin Netanjahu kijelentette, Trumpról fognak elnevezni egy települést a térségben. A mostani hír szerint nehéz családi körülmények között élő fiatalok költöztek a múlt héten „Trumpfalvára”, akikből elit katonákat szeretnének nevelni az izraeli védelmi erők számára. A lap szerint az iskola vezetése a Mechinat Shachar oktatási intézmény metodikáját kívánja követni, és maga is a szervezet részeként működik majd. A diákok átlagban fél évet töltenek majd az intézményben, közvetlenül a kötelező katonai szolgálatuk előtt – írja a lap.

 

A gázai terroristák célzott likvidálásának folytatásáról beszélt az izraeli külügyminiszter a hadsereg rádiójában. Izrael tétovázás nélkül lesújt azokra, akik megpróbálják megtámadni – mondta Katz Izrael. Ugyanakkor hozzátette: a gázai helyzet valódi megoldása az, ha javul az ott élő emberek gazdasági kilátása és jövőképe.

 

Gazdaság:

 

Harminc évvel ezelőtt új Európa született, Magyarország visszakapta szuverenitását, ezzel párhuzamosan 30 éve alakult meg az Amerikai Kereskedelmi Kamara is, azóta az Egyesült Államok és az amerikai vállalatok végig Magyarország mellett álltak – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 30. évfordulós gála-rendezvényén az Országházban.

Szijjártó Péter emlékeztetett: 28 éve annak, hogy 1991-ben Magyarország életre hívta a V4-ek szövetségét, 15 éve csatlakozott az Európai Unióhoz (EU), azóta Közép-Európa folyamatosan erősödik.Magyarország és a V4-ek politikai, biztonsági és gazdasági súlya felértékelődött Európában, mára az EU növekedési motorjává vált a térség- emelte ki a miniszter.

Az Egyesült Államok Magyarország EU-n kívüli legfontosabb befektetője és legfontosabb exportpiaca, az amerikai vállalatoknak is köszönhető, hogy 2018-ban Magyarország külkereskedelmi rekordot döntött – mondta Szijjártó Péter.

 

Időjárás:

 

Szombaton a Dunántúlon délelőtt nagy területen, délután már csak helyenként fordulhat elő eső. A Dunától keletre enyhe, túlnyomóan napos idő ígérkezik. A délies szél több helyen megélénkülhet, délkeleten erős lökések lehetnek. A Dunántúlon 12-16, máshol 17-21 fok valószínű.

 

Rovatok: Egyéb