A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.04

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Idén is lesz emlékkoncert  ma Budapesten, a Szent István-bazilikában a november 4-i nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulóján.

A kormány honlapján olvasható program szerint hétfő reggel 9 órakor felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját a Parlament előtt.

Egész nap gyertyát lehet gyújtani a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál, továbbá protokollmentes megemlékezés lesz a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál.

Az emlékkoncert este 6 órakor kezdődik a bazilikában, közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara.

November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Sam Grundwerg, a nemzetközi Keren Hayesod ügyvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a szervezet tevékenységéről.

A Keren Hayesod – Összefogás Izraelért Pénzalap immár 1920 óta tölt be vezető szerepet Izrael államának építésében, illetve növekedésének támogatásában. A cionista mozgalom pénzügyi támogatására létrehozott alapítvány története elválaszthatatlanul összefonódik Izrael államának történelmével.

Sam Grundwerg elmondta, a szervezet nemzetközi vezetőjeként először jár Magyarországon,  Látogatása során tárgyalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. Sam Grundwerg köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak azért a nagyszerű kapcsolatért, amely a két ország között kialakult, de szóba került még az együttműködés további lehetőségeinek a felvázolása is.

A jövőre százesztendős Keren Hayesod az indulásuk utáni évtizedekben a majdani zsidó állam megalakulásához gyűjtött támogatást, Izrael Állam létrejötte óta pedig Izrael népének és a világ zsidóságának a kapcsolatát erősítik leginkább. Ennek a keretében például negyven országban közel hatvan szervezetet támogatnak, amelyek pont ezeket a célokat tűzték maguk elé.

A Keren Hayesod az általa összegyűjtött pénz tizennégy százalékát fordítja a saját működésére.

A Zsidó Ügynökséggel  közösen támogatják, hogy minél több zsidó ember vándoroljon be Izraelbe, valamint segítséget nyújtanak nekik az új élet megkezdéséhez. Többek között az ő közreműködésüknek köszönhetően 2018-ban több mint harmincezren választották új hazájuknak Izraelt. Másik fontos projektjük a rászorulók támogatása,

 

Az Országgyűlés hétfőn kezdi következő kéthetes ülését. A képviselők az első ülésnapon újabb kilenc évvel meghosszabbíthatják a jelenlegi legfőbb ügyész, Polt Péter megbízatását, valamint alkotmánybíróvá választhatják Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét. A házelnök – a parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Nagy-Bozsoky József korábbi MDF-es képviselőre emlékezéssel kezdődik, amit napirend előtti felszólalások követnek. Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyész újraválasztására Áder János köztársasági elnök tett javaslatot. Handó Tünde, az OBH vezetője Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veheti át a Fidesz-KDNP jelölése után. Szalayné Sándor Erzsébet pedig a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztot töltheti be megválasztása esetén.

 

Minden korábbinál jelentősebb béremelés vár a szakképzésben dolgozó pedagógusokra és oktatókra, ami lehetővé teszi a legjobbak megtartását – jelentette ki az innovációs tárca helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné a Magyar Nemzetnek azt mondta: a 2020. július elsején életbe lépő, több mint 32 ezer pedagógust érintő fizetésemelés átlagban 30 százalékos lehet. Ehhez 35 milliárd forint többletforrást biztosít a költségvetés. Szólt arról is, hogy ezentúl az oktatók egyéni béralkut köthetnek a munkáltatóval a számukra legkedvezőbb feltételekkel.

 

A szociális és az egészségügyi bértábla egyesítését követeli a kormánytól az LMP. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője újra aktuálisnak nevezte a szociális bértábla rendezését, ugyanis a szakszervezetek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott bértárgyalások nem vezettek eredményre. A három nagy állami ágazatból a szociális bértábla a legalacsonyabb, átlagban egy gyógypedagógus nettó 130 ezer forintot keres, az ágazatban dolgozók 80 százalékának fizetése nem éri el 200 ezer forintot.

 

Külföld:

 

Miniszteri szintű delegációkat küld Nagy-Britanniába a vietnami miniszterelnök, hogy együttműködjenek a brit hatóságokkal a múlt héten egy bolgár rendszámú kamion hűtőkonténerében Anglia délkeleti részén holtan talált vietnami állampolgárok ügyében – jelentették be Hanoiban. Nguyen Xuan Phuc kormányfő részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családjainak, egyben felkérte a vietnami helyi hatóságokat, segítsék az érintett családokat abban, hogy felül tudjanak kerekedni az őket ért fájdalmon és veszteségen. Gareth Ward, Nagy-Britannia hanoi nagykövete egy videoüzenetben azt mondta, miközben a brit hatóságok egyelőre nem hozhatják nyilvánosságra az áldozatok nevét, az essexi rendőrség folytatja a szoros együttműködést a vietnami kormánnyal és másokkal, hogy azonosítsa az áldozatokat és támogatást nyújtson a tragédia érintettjeinek.

 

A Svédországba érkező bevándorlók felét kiutasítják az országból – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő.  Közlése szerint Svédországban az utóbbi időben sok törvényt szigorítottak, komoly szűrésen esnek át a bevándorlók is. Vannak köztük terrorizmussal összefüggésbe hozhatók, 2018-ban a 190 ezer „megszűrt” emberből 20 ezret emiatt utasítottak el. Ez nagyon jelentős szám – értékelt a szakértő. Kifejtette: Svédországba sok ember érkezik Szíriából, Irakból, jönnek Afganisztánból, Eritreából. A bevándorlók a nagyvárosokba mennek, Malmö, Göteborg például már „megtelt”.

 

Chad Wolf államtitkárt jelöli a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterének a hamarosan távozó Kevin McAleenan helyére az amerikai elnök. A szigorú bevándorlási politikát végrehajtani hivatott minisztériumtól sok vezető beosztású tisztségviselő távozott az utóbbi hónapokban, ami megnehezítette az utód kinevezését. Több republikánus párti képviselő nem tartja elég határozottnak a jelöltet a feladat végrehajtására.

 

Salvador felszólította a venezuelai diplomatákat, hogy 48 órán belül hagyják el a latin-amerikai országot. A döntést azzal indokolták, hogy Nicolás Maduro elnöksége illegitim. A salvadori kormány által kiadott közlemény szerint Nayib Bukele elnök Juan Guaidó ellenzéki vezetőt ismeri el Venezuela ügyvezető elnökének mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a dél-amerikai országban. Közölték, fogadják a Guaidó által kinevezett új venezuelai diplomáciai testületet.

 

Több tízezres békepárti tüntetésen emlékeztek meg a 24 éve meggyilkolt Jichák Rabinról Tel-Avivban.  A rendezvényt idén az „Igent a békére, nemet az erőszakra” jelmondat jegyében szervezték meg az 1995-ben meggyilkolt izraeli miniszterelnök emlékére a róla elnevezett téren. Ugyanez volt a jelszava annak a békenagygyűlésnek is, amelyen 24 éve a távozó kormányfőt támadója, Jigál Amír lelőtte. A tömegtüntetés fő szónoka ezúttal Beni Ganz kormányfőjelölt, a centrista Kék-fehér párt elnöke  volt, aki beszédében az izraeli társadalom különböző csoportjai közti megbékélést sürgette, és nevének említése nélkül bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt. „A gyűlölet ismét veszélyes fegyverré vált a határokat nem tisztelő politikusok kezében” – figyelmeztetett Ganz. „Rabint a viszálykeltés, az uszítás, a gyűlölet miatt gyilkolták meg. Huszonnégy éve nincs köztünk, de sajnos szégyenünkre az uszítás felüti rút fejét” – tette hozzá.

 

Az ország déli részén visszatért a nyugalom és a hatóságok értesítették a helyi lakosságot, hogy a megszokott módon folytathatják életüket. Bár a hadsereg vezetőségében az az uralkodó nézet, hogy a legutóbbi eszkalációnak vége, számolnak a gázai rakétatámadások folytatásának lehetőségével. Héber nyelvű média jelentések szerint felkészülve arra a forgatókönyvre, hogy a gázai terrorszervezetek fokozzák az Izraelre kilőtt rakétáik számát, illetve kiterjeszthetik támadásaikat nagyobb izraeli városokra, a hadsereg változtatásokat hajtott végre a Vaskupola légvédelmi rendszer és más csapatok bevetési pozícióján. Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök és védelmi miniszter összehívta a biztonsági kabinetet, hogy megvitassák a legfrissebb fejleményeket. Gázai terroristák péntek este két sorozat rakétaesőt indítottak a Gázai övezet melletti izraeli közösségekre és Szderot városára. A lövedékek egyike egy szderoti lakóházba csapódott.  Az Izraelre kilőtt rakétákra reagálva az izraeli légierő szombaton megtorlócsapásokat hajtott végre terrorista célpontok ellen a Gázai övezetben. Az izraeli média szerint a biztonsági tisztviselők úgy vélik, a támadásokért az Irán támogatását élvező Iszlám Dzsihád a felelős. A kizárólag a Hamász katonai állásait célzó megtorlócsapások célja pedig üzenetként szolgált a terrorszervezetnek, hogy fékezze meg az Iszlám Dzsihád támadásait.

 

Gazdaság:

 

Több mint ötödével, 1184 forintra nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, van olyan település, ahol az átlagos szint az 1600 forintot is meghaladja – derül ki a Trenkwalder és a BDO Magyarország közös közleményéből.  A legnagyobb mértékben Közép-Magyarországon és a Dunántúlon lódultak meg a fizikai átlagórabérek, már 1400-1600 forint felett járnak, eközben az Alföldön és Észak-Magyarországon 1000-1200 forint között alakulnak. A felsőbb kategóriákban szintén gyorsul a bérnövekedés üteme – közölte a BDO Magyarország. A könyvvizsgáló és tanácsadó cég több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője béradatait vizsgálva az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében 7,5 százalékos bérnövekedést tapasztalt az idei harmadik negyedéven az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Egy évvel korábban még 3,9 százalékos volt a növekedés.

 

Időjárás:

 

Hétfőn a Dunántúlon hidegfront határozza meg az időjárást, ott délelőtt további, kiadós esőre, hevesebb záporokra lehet készülni. Néhol akár az ég is megdörrenhet. Délutánra megszűnik a csapadék, de többnyire erősen felhős marad az ég. Élénk északnyugati szél fúj, és hűvös lesz.

Keleten még melegfront alakítja az időjárást, ott erősen felhős, borongós időben, csupán kisebb eső, szemerkélés fordulhat elő. Erős, időnként viharos déli szél fúj, és kifejezetten enyhe idő lesz.

Az esti, éjszakai órákban fokozatosan csökken a felhőzet. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Itt-ott előfordulhat gyenge záporeső.

 

A jellemző hőmérséklet hétfő reggel északon 8, délen 15  hétfő délután északnyugaton 10 délkeleten 19 fok körül alakul.