A KDNP a közösségek építését tűzte ki célul, a legfontosabb közösség pedig a család

A KDNP a közösségek építését tűzte ki célul, a legfontosabb közösség pedig a család

Gaal Gergely, a KDNP kommunikációs igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a 75 éves kereszténydemokráciáról, a pártja elképzeléseiről.

A politikus elmondta, csütörtökön kezdődik egy konferencia a 75 éves a kereszténydemokrácia címmel, ahol beszélnek majd az 1944-es indulásról, a Magyar Katolikus Népmozgalomról, ami a mai Kereszténydemokrata Néppárt elődje volt. Az akkor megalakult párt egy kifejezetten antifasiszta politikai tömörülés volt, amelyik a diktatúrák ellen emelte fel a szavát, mint egy olyan csoport, amelyik a keresztényi alapelvek mellett képviseltette magát. Ugyanbakkor az 1945 utáni időszakban csak egy rövid ideig működött Magyarországon a kereszténydemokrácia, hiszen a párt később betiltásra került, ám szerencsére a rendszerváltozás e4lőtt még 1989-ben újjáalakult a Kereszténydemokrata Néppárt, amelyik azóta is meghatározója a magyar politikai életnek. Korábban is így volt, hiszen a hírhedt kékcédulás választások csalásait nem tekintve, az akkori kereszténydemokraták lettek a legerősebbek, persze a csalások miatt a történelem másként alakult. A kereszténydemokrata politikusok közül sokan emigráltak, az itthon maradottak közül többeket meghurcoltak, hiszen az akkori kommunista vezetés nem szívlelte azokat, akik mindkét diktatúra ellen léptek fel – mondta el Gaal Gergely.

Az 1989-ben újjáalakult KDNP az a párt, amelyik a legtöbb időt töltöttel el kormányzati pozícióban, hiszen nem csak most, a Fidesszel együtt pártszövetségben kormányoz, de a párt része volt az első szabadon választott Antall József vezette kormánynak is. Ki lehet jelenteni – tette hozzá a politikus, azoknak az alapelveknek, amelyekért a párt elődei síkraszálltak 75 évvel ezelőtt, egy jelentős részük mára megvalósult, ez azt is jelenti, hogy ez egy sikeres politizálás, hiszen sikerült megtalálni a szövetségeseket, a kereszténydemokrata alapelvek megvalósítása érdekében. Példaként hozta fel a csalási adózás intézményét, amelynek kidolgozása nem kis részben kereszténydemokrata politikusok, szakemberek nevéhez kötődik.

A KDNP a közösségek építését tűzte ki célul, a legfontosabb közösség pedig a család, aminek védelmében próbálták a szabad vasárnap intézményét bevezetni, ám ez nem járt sikerrel, hiszen a kormány ezt a határozatát visszavonta. Mindezek mellett továbbra is s családok megerősítését támogatják, ezt jeleníti meg szerencsére a mostani kormányzati politika is.

Ugyancsak fontosnak tartotta kiemelni Gaal Gergely, hogy ma Magyarország az egyetlen állam a világban, amelyik képes fellépni az üldözött keresztények védelmében, amire szükség van, hiszen a kereszténység a legüldözöttebb vallás jelenleg, naponta 11 ember hal meg a hite miatt. A magyar kormány Hungary Helps Programja példaértékű, amit sokan támogatnak, nem csak katolikusok, hanem más keresztény felekezetek, de például Izrael Állam is.  A KDNP is mindig fontosnak tartotta a más vallásúakkal a párbeszédet, ezért is van például a Barankovics István Alapítványuknak egy izraelita műhelye is,