Lev Tolsztoj: Anna Karenina Bemutató | 2019. október 25. | Pesti Színház

ANNA KARENINA

Lev Tolsztoj:

Anna Karenina

Dráma két részben

 

Rendező: Roman Polák

 

Anna Karenina elbűvölő és magával ragadó nő, megbecsült férje oldalán él, és imádattal szereti kisfiát. Harmonikusnak látszó házasságát váratlanul felborítja találkozása egy katonatiszttel, Vronszkijjal. Szenvedélyes szerelem szövődik közöttük, amely a végletekig felforgatja életüket. Annának választania kell.

Tolsztoj remekművét Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház rendezője viszi színre. Alkotótársai, a nagyszerű jelmeztervező, Peter Čanecký, a kitűnő díszlettervező, Jaroslav Valek, valamint Michal Novinski, akinek csodálatos zenei világa a Vígszínház több előadásából is ismerős lehet már a közönség számára. A magyar szöveget Roman Polák és Daniel Majling adaptációja alapján Morcsányi Géza készítette.

 

Bemutató | 2019. október 25. | Pesti Színház

Háttér: 

Lev Tolsztoj otthonától nem messze egy asszony szerelmi bánatában vonat alá vetette magát. Az író tanúja volt a drámai eseménynek, amely mélyen megérintette. Pár évvel később beépítette a jelenetet készülő művébe, mely nemcsak a 19. század végi Oroszország árnyalt társadalomrajza, hanem egy végzetes szerelmi történettel ötvözött családregény is. Így született meg végül 1877-ben az Anna Karenina, amely a Háború és béke után még tovább növelte Tolsztoj hírnevét: regénye világszerte ismert klasszikussá vált. Alig 30 évvel megjelenése után, még a némafilm korszakában elkészült belőle az első filmváltozat, amit később számos feldolgozás követett. Már a 20. század legelején bemutatták első színpadi adaptációját is, amit megannyi prózai-, zenés-, valamint balettelőadás követett.

„Az Anna Karenina a szenvedély hatalmáról szól. Egy olyan előadást szeretnék színpadra állítani, ami részben elszakad a realizmustól, bizonyos fokig stilizált, ahol minden mozdulatot, minden tekintetet, minden érzelmi kitörést a színészi játék tesz hitelessé.

A darabnak természetesen több rétege van. Egyrészt a korabeli Oroszország jellegzetes birodalmi jegyeinek bemutatása, másrészt az a lélektani árnyaltság, ami a szereplők viszonyában megjelenik.

A történet érzelmi síkja tárja fel azt a féktelen szenvedélyt, amely képes áttörni a társadalmi konvenciókon, majd egy idő után elhalványul, és fájdalmas szenvedéssé válik.” – Roman Polák

 

ANNA KARENINA

  1. október 25. | Pesti Színház

 

SZEREPLŐK és ALKOTÓK

Anna Karenina BACH KATA
Karenin HEGEDŰS D. GÉZA
Vronszkij ORBÁN LEVENTE
Dolly Oblonszkaja WASKOVICS ANDREA
Sztyiva Oblonszkij JÓZAN LÁSZLÓ
Levin KISS GERGELY MÁTÉ
Kitty Scserbackaja ANTÓCI DOROTTYA e.h.
Jasvin CSAPÓ ATTILA
Lidia Ivanovna HALÁSZ JUDIT
Betsy Tverszkaja MAJSAI-NYILAS TÜNDE
Mása GILICZE MÁRTA
Nyikolaj Levin ZOLTÁN ÁRON
Scserbackaja hercegné KÚTVÖLGYI ERZSÉBET
Scserbackij herceg BORBICZKI FERENC
Szerjózsa PAP JEROMOS/SZABÓ IGOR ERVIN
Magyar szöveg MORCSÁNYI GÉZA
Dramaturg BALASSA ESZTER
Díszlet JAROSLAV VALEK
Jelmez PETER ČANECKÝ
Világítás HLINKA MÓNI
Zene MICHAL NOVINSKI
Rendező ROMAN POLÁK