A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.18

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.18

A következő években a legtöbb forrást a gyermeket nevelő családokra, a Magyar falu programra és gazdaságösztönzésre fordítjuk – mondta el Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban. A kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülésén a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt.  Kocsis Máté kifejtette: a családvédelmi akciótervnek eddig négy pontja lépett életbe, és a kapcsolódó támogatási formákat több mint 65 ezren vették igénybe. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával több mint 14 ezren éltek. A program továbbra is népszerű – értékelt a frakcióvezető. Tárgyaltak a frakciók a gazdasági növekedés fenntartásával összefüggő kérdésekről, a munkahelyteremtésről és a további béremelésekről is. Téma volt továbbá a Magyar falu program, amely szintén rendkívül sikeres, az érintett települések 96 százaléka vette igénybe a támogatások valamely formáját – ismertette, jelezve: a következő időszakban a programra rendelkezésre álló forrásokat bővíteni szeretnék.

 

Az önkormányzatok átvilágítását ígérte a Demokratikus Koalíció.  László Imre, a XI. kerület megválasztott polgármestere elmondta, hogy a párt hivatalba lépő polgármesterei átvilágítják a rájuk bízott önkormányzatokat. Már évek óta beszélnek arról, hogy a Fidesz nemcsak a kormányban, de a városokban és a kerületekben is „a csókosok vagy a haverok zsebére dolgozott” – tette hozzá indoklásként. A politikus bejelentette: a DK-s polgármesterek ezért arra utasítják az önkormányzati cégeket, hogy átmenetileg ne vállaljanak új kötelezettségeket, ne teljesítsenek új kifizetéseket, ne vegyenek fel új embereket és ne kössenek új szerződéseket.  A tilalom addig lesz érvényben, amíg az átvilágítások lehetővé nem teszik, hogy tisztán lássák az önkormányzatok ügyeit – közölte.

 

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke, illetve pártigazgatója is megszólalt a választási eredményről, a Délmagyar készített vele egy rövid interjút. Kubatov elmondta, a számok, a tények erejében hisz. Ezek szerinte azt mutatják, hogy több szavazatot szerzett a Fidesz országosan, mint öt éve, többen támogatták őket, mint a tavaszi EP-választáson. A pártigazgató személyesen vezényelte le a szegedi Fidesz-kampányt, ahol azonban Botka Lászlót, az ellenzék jelöltjét ismét polgármesternek választották. Kubatov erről elmondta, „egy remek jelölttel, és egy nagyon jó képviselőjelöltekből álló csapattal növeltük a szavazatszámunkat 2014-hez képest. Azt gondolom, ez a Szeged már nem ugyanaz, mint azelőtt volt. Tudom, hogy sok jobboldali ember Szegeden most csalódott és ez érthető, de higgyék el, nem szabad föladni, elkeseredni. Ma már szerintem büszkén lehet és kell vállalni, hirdetni a konzervatív, polgári értékrendet és elveket.

 

Újabb magyar rendőri kontingensek segítik Észak-Macedónia és Szerbia határőrizetét – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az Észak-Macedóniába induló 43. és a Szerbiába induló 38. magyar rendőri kontingens tagjait Balázs László rendőr ezredes, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője búcsúztatta Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában. A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése, felderítése érdekében, és közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. Nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingensek terepjárókkal, éjjellátó-készülékekkel, kézi és mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakaszok védelmét – közölték.

Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója értékelte az önkormányzati választás eredményeit a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A helyhatósági választások előtt közzétett közvélemény-kutatások pontosságáról, pontatlanságáról az elemző elmondta, bár az általa vezetett cég nem végez kutatásokat, és nem is kívánja a közvélemény-kutatókat kritizálni, de az látható volt, egyikük sem mért jó eredményt. Ám az is igaz, hogy a mérések alapjául szolgálhatott volna az EP választás, aminek az eredményeit, ha a mostani önkormányzati voksolás eredményeivel kell összehasonlítani, akkor az látszik, akkor azok megegyeznek. Ezért is gondolhatták sokan, hogy most hasonló eredmény fog születni, csak belestek az elemzők abba a hibába – és Farkas Örs is idesorolta magát -, hogy nem gondolták azt, hogy az ellenzéki pártok között létrejön a teljes összefogás.   Az ellenzék egyébként sikerre kommunikációja most arról szólt, az emberek döntsék el, kire akarják a településüket rábízni: a Fideszre vagy nem a Fideszre. A kormánypártok arra törekedtek, ami bizonyos helyeken sikeres volt, hogy az önkormányzati választás egy helyi kérdés, azaz ki lehet jó gazdája egy településnek.

 

Külföld:

Megszületett az új megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeit rögzítő szerződésről – jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő.  Juncker tisztességesnek és kiegyensúlyozottnak nevezte az elért megegyezést, és javaslatot tett annak jóváhagyására a délután kezdődő EU-csúcstalálkozón. „Ahol akarat van, ott megállapodás is van” – írta rövid Twitter-bejegyzésében. A brüsszeli testület vezetője levelet küldött Donald Tusknak, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének, amelyben arról számolt be, hogy sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír-északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is.

 

Johnson leszögezte, hogy mindkét fél számára jó eredmény született, s felszólította a brit törvényhozókat annak elfogadására, mondván, itt a lehetőség az ország kiléptetésére, a népakarat végrehajtására. Mint mondta, az egyezség megnyitja az utat a „valódi Brexit” előtt, de az Egyesült Királyság ennek ellenére fontos partnere kíván maradni az Európai Uniónak. Ha elfogadják az EU-csúcson a megállapodást, akkor az a londoni törvényhozás, valamint az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Az EP-ben egyszerű többségre van szükség a ratifikációhoz, amelyet a huszonhetek kormányait tömörítő tanács minősített többséggel erősíthet meg. A képviselőtestület korábban azt közölte, hogy csak akkor bocsátják szavazásra a kérdést, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás.

 

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója leszögezte, hogy a szöveg megfelel a bennmaradó tagállamok által korábban lefektetett követelmények mindegyikének, és jogbiztonságot teremt minden területen, ahol a rendezetlen kilépés bizonytalanságot okozna. Arról is beszámolt emellett, hogy Johnson magabiztosnak mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy sikerül az ügyben többséget szereznie a londoni alsóházban.

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök elutasította és a szemétbe dobta Donald Trump amerikai elnök október 9-én küldött levelét, amelyben Trump megpróbálta lebeszélni őt a szíriai kurd fegyveresek elleni offenzíváról – írta a BBC Türkce egy török kormánytisztviselőre hivatkozva. Az ankarai vezetés hiányolta a levélből a diplomácia udvarias nyelvezetét, és úgy vélték, az lesz a legvilágosabb válasz, ha még aznap megindítják az északkelet-szíriai hadműveletet – áll a brit közszolgálati adó törökországi szerkesztőségének jelentésében. A Béke Forrása fedőnevű török katonai beavatkozás nem sokkal később, október 9-én török idő szerint délután 16 órakor meg is kezdődött. Törökország a szíriai kurd fegyvereseket nemzetbiztonsági fenyegetésként és terroristákként kezeli, mert állítása szerint a törökországi kurd szakadárok szövetségesei.

Tűzszüneti megállapodást kötött Törökország az Amerikai Egyesület Államokkal, jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában. A hírügynökségek  beszámolója szerint Pence arról beszélt, Erdoğan beleegyezett a harcok ötnapos felfüggesztésébe, hogy lehetővé tegye az észak-szíriai kurd csapatok rendezett visszavonását a szíriai-török határról, amelyben az USA fog segédkezni.

A hír legfeljebb első hallásra tűnhet úgy, hogy rendeződik a kurdok helyzete. Valójában arról van szó, hogy

ERDOĞAN FELAJÁNLOTTA A KURDOKNAK, HOGY MAGUKTÓL ELMENJENEK A SAJÁT TERÜLETEIKRŐL, HA MEGTESZIK, AKKOR NEM LESZ ÖSSZECSAPÁS.

Az izraeli rendőrség nyilatkozata gázolásos kísérletről számolt be a csapatok ellen Rámalláh közelében. A Határrendészet különleges egységének tagjai az éjszakai razziák során letartóztattak két terrorista tevékenységért körözött személyt a Rámalláh melletti Al-Amari menekülttáborban. Az akció végén egy jármű bukkant fel és tartott a csapatok páncélozott járműve felé összeütközve vele „azzal a szándékkal, hogy elgázolja a harci katonákat”. A harcosok látták, ahogy a terrorista gyanús mozdulatot tesz és egy gyanús tárgyat tart a kezében, amiről kiderült, hogy egy kés, ezért tüzet nyitottak rá és ártalmatlanították. A rendőrség szerint sérülés nem történt, de károk keletkeztek a katonai járműben. A 20-as éveiben járó kelet-jeruzsálemi terroristát súlyos sérülésekkel a fővárosi Shaare Zedek Kórházba szállították. Az incidenst követően lázadás tört ki, mely során kövekkel, Molotov-koktéllal dobálták az izraeli erőket, akik tômegoszlató eszközökkel reagáltak.

 

Gazdaság:

 

A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni, ezt a természetes igényt fogalmazták meg a pályázatra beadott rajzokkal, fotókkal, plakátokkal – mondta Áder János köztársasági elnök az SDG for Kids verseny díjkiosztó rendezvénye után a Budapesti Víz Világtalálkozón. Áder János kiemelte: a fiatalok szeretnék Magyarországot, a magyar erdőket, a magyar vizeket olyannak megőrizni, mint amilyennek azt nagyszüleik láthatták.  A felnőtteknek, az idősebb generációknak ezt a kérést, ezt az igényt meg kell hallaniuk, ez a legfontosabb az üzenete az ilyen találkozóknak, pályázatoknak. Erre hívja fel a figyelmet a minden év tavaszán megtartott fenntarthatósági hét is – jelezte az államfő. Áder János a sajtótájékoztató előtt elismerő oklevelet adott át Kun Eszternek, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium diákjának, aki megnyerte a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat. Kun Eszter elmondta: olyan mezőgazdasági termelési technológiát mutatott be Svédország fővárosában, amelyben halakat „használnak fel” növények termesztése során.

 

Időjárás:

 

Pénteken is marad a kellemes, vénasszonyok nyara jellegű, meleg időjárás. Csupán a reggeli, délelőtti órák telhetnek a párásság, illetve ködfoltok jegyében, majd ezek előreláthatólag eltűnnek, és a napsütés veszi át a helyét. A Dunántúlon kissé megélénkül, keleten gyenge, mérsékelt marad a déli, délnyugati szél. Éjszaka is eseménytelen időre készülhetünk, újból kialakulhatnak ködfoltok.

A jellemző hőmérséklet péntek reggel 5 – 11, péntek délután északnyugaton 19, délkeleten 24 fok körül alakul.