Sokan nem gondolták azt, hogy az ellenzéki pártok között létrejön a teljes összefogás

Sokan nem gondolták azt, hogy az ellenzéki pártok között létrejön a teljes összefogás

Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója értékelte az önkormányzati választás eredményeit a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A helyhatósági választások előtt közzétett közvélemény-kutatások pontosságáról, pontatlanságáról az elemző elmondta, bár az általa vezetett cég nem végez kutatásokat, és nem is kívánja a közvélemény-kutatókat kritizálni, de az látható volt, egyikük sem mért jó eredményt. Ám az is igaz, hogy a mérések alapjául szolgálhatott volna az EP választás, aminek az eredményeit, ha a mostani önkormányzati voksolás eredményeivel kell összehasonlítani, akkor az látszik, akkor azok megegyeznek. Ezért is gondolhatták sokan, hogy most hasonló eredmény fog születni, csak belestek az elemzők abba a hibába – és Farkas Örs is idesorolta magát -, hogy nem gondolták azt, hogy az ellenzéki pártok között létrejön a teljes összefogás. Nem gondolták például, hogy a DK szavazói, akik két éve még a Jobbik ellen tüntettek, most könnyedén mennek el szavazni Egerben Mirkóczki Ádámra és természetesen fordítva, amikor jobbikos szavazók mentek el a DK jelöltjeire.

Arra a kérdésre, hogy ez az ellenzéki összefogás milyen alapokon jött létre, az elemző úgy felelt, aki ma meg tudja mondani, hogy az egyes ellenzéki pártoknak mi az ideológiai alapja, milyen értékrendszerben gondolkodik, az előtt kalapot kell emelni. Az ellenzék egyébként sikerre kommunikációja most arról szólt, az emberek döntsék el, kire akarják a településüket rábízni: a Fideszre vagy nem a Fideszre. A kormánypártok arra törekedtek, ami bizonyos helyeken sikeres volt, hogy az önkormányzati választás egy helyi kérdés, azaz ki lehet jó gazdája egy településnek.

Most vége lett az önkormányzati választásnak, ez azt jelenti, hogy a szereplők nagyon helyesen elkezdték a felkészülést a 2022-es országgyűlési választásra. Farkas Örs szerint most fel kell mérni a kialakult helyzetet, most már az ellenzéki pártoknak felelősséget kell vállalniuk a tetteikért, a mondataikért, azaz számon lehet kell kérni a győzteseket a kampányígéreteikért. Mellette lehetőségeik is vannak, hiszen egy városvezetés befolyást gyakorolhat, hogy egy adott településen mi legyen a közbeszéd témája, átveszik a települési médiumokat, ez azért egy fontos dolog – emelte ki az elemző. De azt is látni kell, az ellenzéki sokszínűség, ami a választás pillanatában éppen nem volt jellemző, a győzelmek után azonban újból megjelenik, azaz hiába szavaztak akár a Momentum szavazói a Jobbik jelöltjére, ez nem jelenti azt, hogy ők azt gondolják, az, amit a Jobbik tesz országosan, az elfogadható. Nem lesz egyszerű egyben tartani olyan politikai közösségeket, amelyek egyébként nem értenek egyet. Bár az is igaz, az ellenzéki politika sikeres lett, az egységgel, most az a kérdés, hogy ezt a tudatosságot képesek lesznek-e megőrizni, most az a kérdés, sikerül-e megtartani ezt az egységet, hogy a következő választáson is erősek legyenek vagy pedig az egyéni alkukba mennek bele.

Arra is felhívta a figyelmet az elemző, nem szabad azt mondani az új polgármestereknek, hogy azért nem tudják az ígéreteiket teljesíteni, mert a kormány azokat nem támogatja, már azért sem, mert a dolog nem így működik, példaként hozva fel a XIII. kerületet és Szegedet.

A választási sikere az ellenzéknek azt is jelenti, hogy az oldalukon – bár sokan szerették volna – nem lesz átrendeződés. A kormánypártoknak meg az a feladata, hogy továbbra segítsék a kormányzatot, és az is látszik a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága töretlen, továbbra is 51 százalék körül van. Most keresni kell az együttműködést az önkormányzatokkal, így az ellenzéki vezetésűekkel is, Farkas Örs az ígéreteket nézve sokkal inkább az ellenzéki politikusoktól várja az ellentétek szítását kormány és az önkormányzatok között.