Horn Gábor az egykori gyakorló pedagógusra Vekerdy Tamásra emlékezett

Most nem lehet rossz döntéseket hozni, mivel mindenki a saját jövőjével játszik

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője értékelte az önkormányzati választást, valamint egykori gyakorló pedagógus megemlékezett Vekerdy Tamásról is.

 

Az elemző szerint nagy jelentőségű volt az október 13-i önkormányzati választás, mert 2006 óta nem volt arra példa, hogy a jelenlegi ellenzéknek oka lett volna örülni egy választásnak, ez számukra lelkileg is egy fontos pont. Nem csak a politikusoknak és nem csak Budapesten, ahol a Republikon vezetője szerint letarolták a várost még az egyéni körzetekben is több olyan kerület is van, ahol egyéniben is csak az ellenzék győzött.

Horn Gábor szerint ezzel Budapest kifejezte abbéli akaratát, ami egyébként az elmúlt két választáson is megmutatkozott, hogy nem kér a Fideszből. Karácsony Gergely tiszteletet adó megszólalása Tarlós István felé abból is adódik, hogy a volt polgármester jobban szerepelt, mint a Fidesz. Az is igaz – tette hozzá az elemző, hogy a XXI. századi Budapest inkább egy Karácsony jellegű emberről szól, hiszen ez egy sokszínű, izgalmas, a másságot befogadó, a XXI. századi Európát leképező város. Milyennek kell lennie egy kétmilliós közép-európai főváros vezetőjének: Legyen erősen zöld, nyitottnak, befogadónak kell lennie, inkább baloldalinak, mint konzervatívnak, mindez megvan a győztesben, mindezért ő az alkalmasabb Budapest vezetésére. Mindezek mellett az eredményben a Borkai ügy is szerepet játszott, aki egyébként nagyon kevéssel, de megnyerte a győri választást. Horn Gábor szerint ebben szerepe volt a mi kutyánk kölyke gondolkodásnak is, bár azt is véli, hogy a győzelem ellenére nem sokáig marad polgármester Borkai Zsolt. Összességében elmondható ezen történet kapcsán – emelte ki a Republikon vezetője, hogy bár megnyerte Győrt, de a vidéki nagyvárosi Fidesz vereségben nagy szerepe volt a Borkai féle botránynak. Ebben az elemző szerint a gyomorforgató nem az, ami a videón látszik, hanem az a hálózat, aminek a működés napvilágot látott.

Horn Gábor szerint a választás után új helyzet van, igaz nagyon nehéz helyzetben lesz az ellenzék, példának okáért együtt kell működniük, de az biztos, ez egy siker, amiben biztosan volt szerepe az előválasztásnak is. Az elemző szerint pusztán a politikai racionalitás miatt sem kezdődhet el most a győztesek között a székekért folytatott háború, most nem lehet rossz döntéseket hozni, mivel mindenki a saját jövőjével játszik. Az ellenzéknek tudomásul kell vennie, hogy egymásra vannak utalva, ezt mutatja nekik a hétvégi lengyelországi választás, ahol most nem fogott össze az ellenzék, meg is lett az eredménye, a kormánypárt hatalmas győzelmével. Tehát nem azzal kell foglalkozni, hogy kinek mennyi jut ebből az amúgy is kicsi falatból – emelte ki az elemző, hiszen például Budapest költségvetése körülbelül a fele a 2010-nek, annyi mindent vettek el az önkormányzatoktól.

Horn Gábor megemlékezett még a nemrégiben elhunyt Vekerdy Tamásról, akit a barátjának tekintett, akiről azt mondta, minden egyes találkozásukkor egy polgári világban érezte magát, amilyet a kutató nem élhetett meg. Vekerdy Tamás egy polihisztor volt, hiszen nem csak pedagógus, gyermekpszichológus, de író is volt. Hozzátette, ha megérte volna, akkor nagyon örült volna a mostani választási eredményeknek, aki egyébként az életében, a munkájában is egy következetes liberális volt.  Sokat segített, tanított iskolában, újságokban, ahol publikált, de elsősorban a szülőket próbálta meg okítani a gyerekekről. A Waldorf iskola hazai alapítójaként is egy gyerekközpontú oktatási intézményt képzelt el.