A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Elsősorban a polgármesteri szavazólapok és néhány körzetben a képviselőjelöltek szavazólapjának újraszámlálását fogja kezdeményezni a győri ellenzéki összefogás – jelentette be a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik alkotta összefogás két képviselője Győrben. Glázer Tímea, a DK győri szervezetének elnöke felidézte, hogy Borkai Zsolt és közte mindössze 641 volt a szavazatkülönbség, az érvénytelen szavazatok száma pedig 1381 volt. Meglátása szerint tartozik annyival a választópolgárainak, hogy kezdeményezi a polgármesteri szavazatok újraszámlálását, emellett néhány olyan választókörzetben is, amelyben szoros eredmény született.

Kósa Lajos Fidesz- alelnök szerint nem szakadt meg a 2006 (ősze) óta tartó jobboldali-konzervatív győzelemsorozat, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék a korábbihoz képest működőképesebb stratégiára tért át a vasárnapi önkormányzati választásokon. A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a XXI. század Intézet Választottunk. Mire számíthatunk az önkormányzati választás után? című panelbeszélgetés előtti felszólalásában hozzátette: „versengő helyzet” állt elő a magyar politikában, „hús-vér politikusok fontos feladatokban mutathatják meg, hogy mit tudnak”. Úgy fogalmazott, az ellenzéki elit stabilizálta magát, és a 2022-es országgyűlési választásokon „ez az elit lesz”: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (DK), Tóth Bertalan (MSZP), Fekete-Győr András (Momentum) és „a Jobbiktól (…) majd előkerül valaki”.

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek. Gyurcsány Ferenc az önkormányzati választás eredményeit értékelve azt mondta, eldőlt, hogy az ország jelentős része változást akar, „elég volt a Fideszből”. Ha az ellenzék jól teszi a dolgát, akkor 2022-ben visszaadja az országot a saját népének – jelentette ki. A „Fidesz Waterloojának kezdetéről” beszélő pártelnök arra kérte a képviselővé és polgármesterré választott ellenzéki politikusokat, mutassák meg, hogy mit tett a kormánypárt a városokkal és a falvakkal, hozzanak nyilvánosságra minden szerződést, mutassák be, hogyan „herdálta el a Fidesz” a települések lehetőségeit és vagyonát.

 

A Borkai-ügy a legrosszabbkor jött a kormányoldalnak, Budapesten és a nagyvárosokban e miatt estek vissza, ebből le kell vonni a konzekvenciákat – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel szerint a kormányoldal visszaesésének több oka is lehet: miközben a Borkai-botrány elbizonytalaníthatta a szimpatizánsok egyik részét, mások viszont lehet, hogy épp azért nem mentek el, mert elbizakodottak voltak és biztosra vették Tarlós István győzelmét. Hiába volt több szimpatizánsa a Fidesz-KDNP által támogatott főpolgármesternek, ha az ellenzék a fővárosban el tudta érni, hogy inkább az ellenzéki választók menjenek el szavazni. Az ellenzéknek szerencséje volt a politikai napirend alakulásával, a Borkai-botrány kipattanásával – értékelt a szakértő.

 

Húsz éve nem fordult elő, hogy jobboldali kormánynak baloldali fővárossal kelljen együttműködnie – mondta Lánczi Tamás. A politikai elemző kettősnek nevezte az önkormányzati választás eredményét. Vannak legszembeötlőbb változások, a legszembeötlőbb Budapesten látható, ahol az ellenzék egyértelműen fordítani tudott – ugyanakkor kettősség látható az országban, mert az is elég világos, hogy ha a listára leadott szavazatokat nézzük, egyértelműen a Fidesz nyerte a választást. Ezzel egy új helyzet is előállt – mondta Lánczi Tamás politikai elemző. „Közel 20 éve nem volt olyan, hogy egy jobboldali kormányzatnak egy baloldali fővárossal kell együttműködnie. Ez most a tanulás időszaka lesz” – mondta az elemző, hozzátéve: meglátjuk, mit fog ez pontosan hozni. A főváros és a kormányzat együttműködésének lehetőségeivel Lánczi Tamás azt mondta, hogy a legelső kérdés az, a főváros részéről ki is fogja meghatározni ezt a viszonyt – jelentette ki az elemző.

Tizenkét településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Cserépváralján, Hidvégardón és Irotán alakult ki szavazategyenlőség az első két helyen végzett jelöltek között. Ugyanez a helyzet a Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban, a Komárom-Esztergom megyei Banán, a Nógrád megyei Bokorban és Patakon, és a Pest megyei Inárcson. Tolna megyében Gyulajon, Vas megyében Döröskén, Zala megyében Esztergályhorvátiban és Kisbucsán alakult ki a polgármesterjelöltek között szavazategyenlőség. Ezeken a településeken még elképzelhető, hogy a jogorvoslatok miatt mégis eldől, melyik jelölt kapott több voksot, de ha a jogorvoslatok lezárulta után is egyenlő lesz az állás, időközi választást kell tartani.

 

Külföld:

Ismét nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen a spanyol legfelsőbb bíróság. A határozatot néhány órával azután hozta meg Pablo Llarena bíró, hogy a legfelsőbb bíróság zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre. Az elfogatóparancsot most a közrend elleni bűncselekménynek számító zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt kérte a spanyol bíróság Puigdemont ellen. A spanyol hatóságok abban bíznak, hogy Belgium ezúttal kiadja a két éve önkéntes száműzetésben ott élő függetlenségi politikust. A leváltott elnök és egykori kormányának szintén külföldre menekült négy tagjának kiadatását korábban Belgiumban és Németországban is elutasították.

 

Törökország azonnali hatállyal hagyjon fel a hat napja Északkelet-Szíriában kezdett egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderőit országa területére – szögezték le az uniós tagországok külügyminiszterei luxembourgi tanácsülésükön a török offenzívával összefüggésben elfogadott zárónyilatkozatukban. A tagállamok leszögezték, a török katonai akció veszélyezteti a régió stabilitását és biztonságát, megnehezíti az ENSZ által támogatott békefolyamat sikerét, valamint akadályozza a humanitárius segítségnyújtást, további szenvedést okozva ezzel a civil lakosságnak. Aláhúzták, az EU nem biztosít stabilizációs, vagy fejlesztési forrást azokon a területeken, ahol a helyi lakosság jogait figyelmen kívül hagyják vagy megsértik. Az unió azonban folytatja a súlyos humanitárius és menekültügyi válság hatékony kezelése érdekében erőfeszítéseit – írták. Kijelentették, a katonai tevékenység jelentősen veszélyezteti az Iszlám Állam legyőzése érdekében eddig elért eredményeket, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent Törökország, a régió, valamint Európa biztonságára.

 

Kikötési engedélyt kért az Ocean Viking nevű hajó az Európai Unió tagállamaitól, hogy partra tehesse a líbiai partoknál a fedélzetére felvett 176 bevándorlót. Borzalmas tengeri út van a hajón tartózkodó férfiak, nők és gyerekek mögött, mielőbb szárazföldre kellene jutniuk – közölte az Ocean Vikinget működtető egyik szervezet, az SOS Mediterranée szóvivője. Hozzátette: arra kérik az EU tagállamait, hogy bocsássanak rendelkezésükre egy biztonságos kikötőt.  Eközben három kisebb csónak is elérte Lampedusa szigetét, összesen 200 ember szállt partra. Vasárnap 150-en érkeztek a szigetre, ahol jelenleg mintegy 400 migráns tartózkodik abban a fogadóközpontban, amelyet eredetileg 90 emberre alakítottak ki.

 

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy egyetlen ország sem szállít fegyvereket Törökországnak – közölte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD és a ZDF német közszolgálati csatornával. Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren azt írta, hogy a külügyminiszterek megállapodásra jutottak az északkelet-szíriai kérdéssel kapcsolatos zárónyilatkozat szövegéről, és az EU teljesen egységes. A dokumentumot egyelőre nem tették közzé, így részletei még nem ismertek.

 

Az elmúlt hónapok antiszemita támadásait követően most egy hétvége alatt két atrocitás is történt Brooklynban. Az első incidens a  Crown Heights negyedben történt, ahol egy férfi épp áthaladt az úttesten, mikor egy mellette biciklivel elhaladó fekete férfi pofon ütötte és azt kiabálta neki, hogy „mocskos zsidó.” Az esetet a New Yorki rendőrség gyűlölet bűncselekményekkel foglalkozó osztálya vizsgálja — írja a Vos Iz Neias ortodox portál. Az áldozatot bekísérő férfi nem csak a rendőrséget, hanem az ortodox zsidó közösség saját őrzővédő csoportját, a Shomrimet is riasztotta. A második atrocitás Boro Parkban történt, ahol két zsidó férfit tojásokkal dobáltak meg. Az elmúlt időben megnövekedett a zsidók elleni támadások száma, s bár a legtöbbször az áldozatokat nem éri testi bántalmazás, az atrocitások növekedése aggodalommal tölti el az évek óta békében élő brooklyni közösséget.

 

Gazdaság:

 

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján. Hangsúlyozta: a köznevelésben, a szakképzésben és a felsőoktatásban is szükség van innovációkra.  Az államtitkár ilyen innovációnak nevezte a duális képzést, és felhívta a figyelmet arra, hogy komoly reformon megy át a szakképzés. Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett kiemelte, a korábbi országos képzési jegyzékben csaknem 760 szakma volt, ezt racionalizálva 174 alapszakmát neveztek meg. Ennek alapján indulnak a 2020/21-es tanévben az új osztályok az iskolákban.

 

Időjárás:

 

Kedden is folytatódik a szűrt napsütéses, változóan fátyolfelhős, csapadékmentes idő. Délen, délkeleten várható több, míg északnyugaton, északon szűrtebb napsütés. Északnyugaton tovább erősödik a déli szél, viharos széllökések is előfordulhatnak. Emiatt köd ott ezúttal nem valószínű, de délelőtt még változó vastagságú felhőzet szűri, zavarja a napsütést. Marad az évszakosnál több fokkal enyhébb idő. Északnyugaton is enyhe lesz a délután. A hőmérséklet reggel 6-11, délután 19-25 fok között alakul.