A BreuerPress és a HetiTV hírei  2019.10.01

A BreuerPress és a HetiTV hírei  2019.10.01

A jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este Budapesten, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfőjével, Antti Rinnével tartott közös sajtótájékoztatón. „Amikor kérdőre vonnak bennünket vagy megkérdőjelezik a magyar jogállamiságot, akkor belelépnek a becsületünkbe, és javaslom, ezt jól fontolják meg” – mondta a kormányfő, hangsúlyozva: a nemzetközi kapcsolatok nem arra épülnek, hogy egyik ország sértegetheti a másikat, hanem a kölcsönös tiszteletre. „Nem javaslom, hogy odajussunk Európában, hogy egyik miniszterelnök vagy bármely tisztségviselője az uniónak egy másik országba ellátogat, hogy megmossa a fejét jogállamiságügyben, mert akkor sok minden lesz, de európai egység nem” – fogalmazott Orbán Viktor.

Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának Orbán Viktor miniszterelnök, aki ezt hétfő este Budapesten jelentette be. Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn megerősítette múlt heti döntését, amely szerint összeférhetetlenség van az eredeti magyar jelölt, Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. Orbán Viktor az Antti Rinne finn miniszterelnökkel tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón kérdésre közölte: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte tőle, jelöljön más biztost. A miniszterelnök erre azt felelte: „különleges helyzetben” van, tekintettel arra, hogy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson, és előre jelezték, hogy biztosjelöltként számítanak rá. Ez a lista 53 százalékot kapott, „azt gondoltuk, ez egy erős demokratikus legitimáció lesz, és ez megkönnyíti a bizottság elnökasszonyának és az EP-nek a döntését is”, de ez nem így történt – fejtette ki. „Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett” – közölte a kormányfő, aki ezért – mondta – egy technokratát jelölt a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat.

 

Az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika – jelentette ki Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt.   Karácsony Gergely több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából úgy fogalmazott: „hiszünk abban, hogy a változást akaró emberek akaratát képviselve visszaszerezzük azt az önkormányzati szabadságot, amelyet az elmúlt évek politikája elvett a településektől”. Ezzel a szabadsággal élve szeretnénk a településeket zöldebbé és egymással szolidárisabbá tenni – mondta. Karácsony Gergely közölte, magyar európai parlamenti képviselőkkel közösen szeretnék elérni azt is, hogy az Európai Unió növelje azokat a forrásokat, amelyek az önkormányzatok közvetlenül is megszerezhetnek a saját településük fejlesztésére.

A klímaváltozást tartja a 21. század legnagyobb problémájának az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter, aki szerint ezért az önkormányzati választásokon is „zöld bástyákat” kell létrehozni a nagyvárosokban annak érdekében, hogy Magyarország zöld legyen. A politikus klímaszkeptikusnak ítélte a kormányt és kijelentette: polgármester-jelöltként is olyan emberek indulnak a Fidesz színeiben, akik tagadják a klímaváltozás tényét és nem akarnak tenni ellene. Ezért az október 13-ai választás tétjének nevezte, hogy olyan emberek kerülnek-e a települések élére, akik az önkormányzati eszközökkel tenni kívánnak a felmelegedés ellen például a zöldterületek növelésével, a tömegközlekedés fejlesztésével vagy a bicikliutakra szánt források növelésével.

 

Csaknem kétszázmillió forintra pályázhatnak október 31-éig a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek munkához jutását segítő szervezetek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Szekszárdon. Fülöp Attila a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Ízlelő étteremben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a pályázat célja, hogy a szervezetek mentorálással, tanácsadással, felkészítéssel megfelelő munkahelyekhez tudják juttatni a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű embereket. Ma Magyarországon körülbelül 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, és legalább ennyien vannak, akik segítséggel képesek lennének munkát végezni – tette hozzá.

 

Külföld:

Hosszú ideig tartó koalíciós egyeztetésekre számít Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője. „Ezúttal ez nagyobb kihívás lesz majd” – fogalmazott Kurz az Ö1 osztrák közrádióban, hozzátéve, hogy minden párttal tárgyalást kezdeményez, és igyekszik feltérképezni, mely politikai erőkkel áll fenn „megfelelő közös halmaz”. Ebből kiderül majd, mely pártokkal lehetséges az ÖVP-nek koalícióra lépni – mondta. Sebastian Kurz konkrétan nem utalt arra, mely párt lehetne a jövőbeni koalíciós partner. Háláját fejezte ki az ÖVP szavazóinak a „hihetetlen bizalomért”, és azt ígérte, a lehető legjobb kormánykoalíciót fogja létrehozni. Az ÖVP a voksok 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott választáson az előzetes végeredmények szerint. Hozzátette azt is, hogy talán első pillantásra nem látszik egyértelműen közös halmaz az ÖVP és a Zöldek között.

 

Hetvennyolc éves korában, súlyos betegség következtében elhunyt Kornel Morawiecki, az egykori lengyel Harcoló Szolidaritás legendás alapítója, a szejm korelnöke, a jelenlegi lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki édesapja.  Kornel Morawiecki a hamarosan befejeződő jelenlegi kormányzati ciklusban független parlamenti képviselő volt, az október 13-i parlamenti választáson a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szenátorjelöltjeként indult volna.  Andrzej Duda elnök múlt pénteken a legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Fehér Sas Rendet adományozta Morawieckinek.

 

Legalább 8289 civil vesztette életét a 2015 szeptember 30-án kezdődött orosz légicsapásokban Szíriában – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet. A halottak között mintegy kétezer gyermek is van – fűzte hozzá a kiterjedt aktivistahálózat segítségével a szíriai eseményeket nyomon követő szervezet. A polgári személyek mellett a bombázásokban a különböző ellenzéki fegyveres csoportok legkevesebb 5500, az Iszlám Állam terrorszervezet pedig több mint 5200 tagjával is végeztek. Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese a 2011 óta zajló polgárháborúban. Moszkva 2015. szeptember 30-án avatkozott be katonai erővel a damaszkuszi rezsim oldalán, s azóta is légi támogatást biztosít Aszad csapatainak. A szíriai kormányerők szövetségeseik támogatásával jelentős térségeket tudtak visszafoglalni a lázadóktól, így a rezsim jelenleg az ország mintegy kétharmadát tartja ellenőrzése alatt.

 

Az európai uniós tagállamok illetékes szakminiszterei nagy valószínűséggel jóváhagyják Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését október 15-i tanácsülésükön – jelentette több brüsszeli hírportál. Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek a köröztetett zárónyilatkozat-tervezet szerint luxembourgi ülésükön jóváhagyják a csatlakozási folyamat megindítását, tekintettel a reformfolyamatban eddig elért eredményekre. Az Európai Bizottság korábban többször is a tárgyalások megkezdését sürgette, mondván, a két nyugat-balkáni állam végrehajtotta a feltételként előírt reformokat. Több EU-tag, elsősorban Franciaország és Hollandia azonban eddig ellenezte a lépést, amelyhez a tagállamok egyhangú határozatára van szükség.

 

Izrael és több arab ország kapcsolata váratlan pozitív fordulatot vett mióta Irán nukleáris ambíciókra tört. Az évtizedes ellenségeskedés nem múlt el, nem kezdtek diplomáciai kapcsolatok kiépülni viszont elindult egy félhivatalos koordináció a zsidó állam és a szunnita arab országok között, amelynek célja Irán kordában tartása. Ennek a részleteiről számolt be Danny Danon a The Jerusalem Postnak adott interjúban. . Ez már nem ugyanaz a harc, mint a 2015-ös atomalku aláírása előtt volt. Akkor egyedül Izrael vállalta, hogy kiáll az iráni üzlet ellen az arab országok a háttérben maradtak. Ma ez már másképp van és így a zsidó állam meglepő szövetségesekre lelt háttér egyeztetések során. Múlt héten például Szaúd-Arábia Öböl-országokért felelős minisztere Thamer al-Shabhan és az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövete Yousef Otaiba részt vett egy az iráni nukleáris fenyegetésről szervezett New Yorki konferencián, amin ott volt Izrael amerikai nagykövete Ron Dermer. Ez Danon szerint néhány éve nem történhetett volna meg.

 

Gazdaság:

 

Az új világgazdasági korszak nyertesének nevezte Magyarországot a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprém megyei Litéren, ahol letették a német Sennebogen-csoport acélalkatrész-gyártó cégének alapkövét. Szijjártó Péter elmondta, hogy a gyár 10 milliárd forintból épül meg 29 ezer négyzetméteren, 80 új munkahelyet teremtve, 1 milliárd 270 millió forintos állami támogatással. Walter Sennebogen, a TLC Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a tervek szerint 2020 végén kezdődik a termelés, a cégnél fém alkatrészeket hegesztenek majd, a németországi gyárban pedig ezekből szerelik össze a munkagépeket.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt a napos időszakok mellett változóan fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután a sok napsütés mellett jobbára kissé felhős lesz az ég, csapadékra nem kell számítani. A szél napközben eros déli lesz. Hajnalban 7, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 24 fok között alakul. Késő este 13, 18 fok lesz. Kedden nem érkezik front térségünkbe. A frontérzékenyek szervezete megpihen, azonban az erős déli szél többeknél okozhat fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot. A napsütés jót tesz a hangulatnak, de a szeles időben a hő-és komfortérzet alacsony. A pollenszint jellemzően közepes, a parlagfű az Alföldi területeken elérheti a magas szintet. A napos idő ellenére az UV-sugárzás a mérsékelt tartományban alakul. A közlekedés során az erős oldalszél okozza a fő veszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.