A szárazföldi határ védelme rendben van, a magyar kormány tartja magát ígéretéhez

Németh Szilárd:A szárazföldi határ védelme rendben van, a magyar kormány tartja magát ígéretéhez

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában értékelte a Fidesz kongresszust, valamint Orbán Viktor beszédét. Szóba került természetesen a határvédelem hazai és európai kérdése is.

A politikus, akit a Fidesz tegnapi kongresszusán újra alelnöknek megválasztottak, a rendezvényt nagyszerűnek, felemelőnek értékelte. Egy nagyon jól megszervezett esemény volt – tette hozzá, minden felszólaló nagyon komoly üzeneteket mondott, de nem csak a kongresszus, a Fidesz tagjai felé, hanem az ország felé is. Orbán Viktor értékelése, amelyik az ország, a magyarok jövőjével foglalkozott, teljes mértékben célt találtak. Ezek közül egyet emelt ki az alelnök, amikor azt mondta a pártelnök-miniszterelnök, hogy most kezdődik csak a java a munkának, azt, amit az elmúlt kilenc évben tett a Fidesz, a kormány, azt most kell beteljesíteni, azzal a nagy programmal, amelynek a célja, a magyarországi szegénység teljes felszámolása. Németh Szilárd szerint ez ugyanolyan nagyívű program, mint a munkahelyteremtés volt 2010-ben, hiszen akkor mondta el a miniszterelnök, hogy 2020-ra egymillió új munkahelyet fognak létrehozni, ennek eredménye az, hogy most 850 ezernél tart az ország.

Arra a kérdésre, hogy milyen lépések szükségesek a szegénység megszüntetése érdekében, a politikus elmondta, már maga az elhatározás is fontos, amihez kell bátorság is. Németh Szilárd felidézte a munkahelyteremtéssel kapcsolatos elképzeléseket, ahol a politika nem vitatkozni kezdett, hanem egész egyszerűen a kormányzat hozott olyan döntéseket, amelyeket a Parlament is elfogadott, mint az új adókörnyezet kialakítása, a családokat helyezték a középpontba. Kijelentették, az a legjobb, ha minél több ember dolgozik, aminek nem csak gazdasági, hanem komoly társadalmi szerepe is van. Nagyon sok ember ment el közmunkára, amit sokan kifogásoltak, de a kormány azt mondta, ezzel a foglalkoztatással két dolgot lehet megtanulni. Egyrészt azok az emberek, akik már régóta nem dolgoztak, képesek voltak visszaállani a munkába, másrészt pedig a közmunka alatt fel lehet készülni az igazi munkára is. Németh Szilárd felidézte, az egyik kistelepülés polgármestere elmondta, 1100 emberrel indult náluk a közmunkaprogram, mára már nincs 100 ember sem, akit az önkormányzat így foglalkoztat, mert a többiek a munkaerő-piacon el tudtak helyezkedni. Felidézte azt is, amikor Csepel polgármestere volt, akkor 900 emberrel kezdte el a közmunkát, a mostani városvezetés pedig alig 50 emberrel számol.

A pártelnök-miniszterelnök a kongresszuson arról is beszélt, hogy megegyezésre van szükség Európa két fele között. Arra a kérdésre, hogy ennek látja-e az esélyét, például a magyar EU biztos-jelölt bizottsági meghallgatásán történtek kapcsán, az alelnök kifejtette, a meghallgatáson is az történt, hogy a baloldal nyomására meg sem hallgatták a jelöltet, ez pedig egyáltalán nem demokratikus eljárás. A politikus úgy véli, az új uniós intézmények másként fognak kinézni, más programmal álnak elő, mint elődeik. Ahogy azt Ursula von der Leyen is többször nyilatkozott, az új Európai Bizottság foglalkozni fog azokkal a kérdésekkel, amelyekről Orbán Viktor is beszélt a Fidesz kongresszuson. Már csak azért is – tette hozzá, mert látszik, ezekre a kérdésekre a baloldal, a még működő brüsszeli adminisztráció nagyon rossz válaszokat ad. Példaként hozta fel a képviselő az újra megnyitott határokat, a kikötőket, amelyek – véleménye szerint olyan meghívólevelek, összekacsintás az embercsempészekkel, a Soros György féle álcivilekkel, ami egészen elképesztő. Erre a problémára próbálják újra bevezetni a kötelező kvótát, ami szintén ne elfogadható.

Németh Szilárd kijelentette, a migrációs kérdésben politikusként, parlamenti képviselőkét, családapaként is érzi a felelősséget. Hozzátette, a szárazföldi határ védelme rendben van, a magyar kormány tartja magát ígéretéhez, működik a jogi és műszaki határzár egyaránt. Ehhez kellenek természetesen az odavezényelt rendőrök, katonák, a műszaki eszközök, de ide sorolta azt a felkészültséget, amivel a honvédség rendelkezik, amelyik egy nagyobb hullám esetén bármikor képes a laktanyákba visszavezényelt katonákat mozgósítani. De nem csak a déli határszakaszon van lezárva Magyarország – tette hozzá az államtitkár, hanem a nyugati határszakaszon is, hiszen a magyar kormány nem fog aláírni semmiféle kötelező betelepítési kvótát. Orbán Viktor tegnap is megerősítette, amit már megüzent az olasz miniszterelnöknek, Magyarország – szükség esetén – átveszi az olasz határok védelmének ellenőrzését, sőt, még ennek a költségeit is állja a kormányzat. Ezen kívül még abban is felajánlotta a miniszterelnök a segítséget, hogy a migránsok hazaszállításában is szerepet tud vállalni a magyar kormány.

Az a kérdés, hogy mit akarunk? Tönkretenni Európát, annak gazdagságát, vagy pedig megvédjük a határokat, ahogy azt egyébként a dublini és a schengeni szerződések is előírják.

Ami a migránsok hazaszállítását támogató ötletet illeti, az államtitkár megjegyezte, ez egy új ajánlat, hiszen a magyar kormány mindig új ajánlatokkal áll elő, abban bízik, hogy az új olasz kormány megfogadja a magyar kormányfő javaslatait. Persze ehhez a mostani baloldali olasz kormánynak meg kell buknia – vélekedett Németh Szilárd.

A vasárnapi osztrák választásokat értékelve a politikus elmondta, egy bevándorlásellenes koalíciónak kellene létrejönnie a szomszéd országban. A Néppárt nagyot győzött, sok minden múlik a kancelláron, most két út közül lehet választani, vagy valaki támogatja a bevándorlást vagy pedig elutasítja azt.

Az államtitkár megemlítette a magyarországi fegyvergyártást is, véleménye szerint, ha a hazai fegyveres testületeket felszerelik az új magyar gyártású kézifegyverekkel, akkor ezt követően, akár 2022-től kezdve megkezdődhet a maroklőfegyverek exportja is.