A magyar kormány nem a levegőbe beszél

A magyar kormány nem a levegőbe beszél

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a miniszterelnök római beszédéről, az Európai Unió helyzetéről, valamint a debreceni reptérről is, amelyik jelentős fejlesztés előtt áll.

A politikus az önkormányzati választás kampányáról kifejtette, nem érzi azt, hogy kezdene elvadulni, ugyan vannak helyek, ahol nagyon éles viták vannak. Szűkebb hazájáról, Debrecenről meg úgy vélekedett, a város a béke szigete, ahol az emberek látják az eredményeket, a munkát, amit érdemes folytatni, de természetesen meg kell várni a választás végeredményét majd október 13-án. A megyeszékhelyen is az történt a képviselő szerint, hogy bár az ellenzék folyamatosan hangoztatta az összefogást, de itt sem sikerült ezt megvalósítani, hiszen Debrecenben is van 3-4 polgármesterjelölt.

Halász János beszélt a magyar miniszterelnök hétvégi, római beszédéről. Az eseményről azt említette meg, Orbán Viktor egy értő közönség előtt beszélt, ismertetve azt az összefüggésrendszert, elsősorban Európa kapcsán, amit a magyar kormány gondol. A szavait nem csak a helyszínen hallották meg nagyon sokan, a miniszterelnök éppen Olaszországban, ahol éppen változóban van a migránspolitika fejtette ki, a magyar kormány, ahogy eddig, úgy ezután sem kér azokból a menekültekből sem, akik az olaszokhoz érkeznek. Magyarország továbbra sem kér a kötelező kvótából, ellenben nagyon szívesen segítséget nyújt az odaérkezett migránsok hazaszállításában.

Halász János hozzátette, a magyar kormány másban is segítséget nyújt, például a Hungary Helps Program keretében, amelynek keretében nem a bajt kívánja Magyarország Európába hozni, hanem a segítséget elvinni oda, ahol a konfliktus keletkezik. Erről is beszélt Orbán Viktor Rómában, felidézve, hogy a kormány nem a levegőbe beszél, hiszen ez egy évek óta működő sikeres program. A képviselő megjegyezte, persze ezt a programot Magyarország csak a saját erejéhez mérten tudja finanszírozni, ám ha hasonló elképzelést valósítanának meg az nagy európai országok, a németek, a franciák, vagy maga az EU, akkor mindjárt minden máshogy állna.

Ugyanakkor az Európai Uniónak sok minden mással is kell foglalkoznia, így például a Brexittel. Ennek kapcsán arra a kérdésre, hogy mennyire van a magyar gazdaság felkészülve erre, a kormánypárti politikus elmondta, a kormánynak sok mindenre kell figyelnie. Egyrészt arra a gazdasági kapcsolatrendszerre, ami Nagy-Britannia és az EU, valamint Magyarország között van. A kormányzatnak külön figyelnie kell azokra a magyarokra, akik a szigetországban élnek, dolgoznak. Ezt már eddig is megtették, többször is voltak külön kétoldalú tárgyalások. A magyar kormány azt szeretné, hogy a kint élő magyaroknak ne legyen rosszabb helyzete a Brexit után. Persze az is igaz, hogy még senki sem tudja, hogy mi lesz – tette hozzá, hiszen még az angolok sem birkóztak meg ezzel a feladattal, amit a Brexit adott nekik.

Angliával folytatva, a képviselő beszélt a nagynevű Thomas Cook utazási iroda csődjéről, hozzátéve, amennyiben magyar állampolgárokat is érint ez a helyzet, akkor számukra is nyilvánvalóan vár egy biztosítási eljárás, ám ha minden ilyen lehetőség bezárul előttük, akkor arra a magyar államnak kell odafigyelni. Hozzátette, nagyon szomorú, hogy így alakult, ilyenekre korábban itthon is volt példa, de szerencsére átalakították az utazási irodák működési rendjét, így saját magától egyetlen cég sem mehet tönkre, köszönhetően a kölcsönös biztosításoknak.

A debreceni politikus a turizmus kapcsán elmondta, a városi repülőtér forgalma óriási, folyamatos növekedésben van, olyannyira, hogy már tervekben szerepel egy új terminál megépítése is. Már most lehet tudni, hogy a jövő évben is hatalmas utasforgalommal lehet számolni, hiszen már megvannak a következő évre a lekötött járatok.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e elképzelések a magyar nemzeti légiközlekedés újraindítására, a politikus úgy válaszolt, a fő irány az, hogy a magyar embereknek jó legyen, ez most azt jelenti, hogy vannak olyan légitársaságok, más, baráti országokból, amelyek látnak fantáziát a különböző helyekre elrepülni a magyar fővárosból, akkor ezt kell támogatni.

Visszatérve a debreceni reptérre, Halász János megemlítette, miután ma kerül aláírásra a BMW gyárral a szerződés, ez azt jelenti, hogy a forgalom még jelentősebb lesz.

Mellékletek terület