A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A nemzetépítésre, a családpolitikára és a külpolitikai mozgásokra helyezte a hangsúlyt Orbán Viktor a Kötcsén,  immár 19. alkalommal,zárt körben elmondott beszédében. A kormányfő utalt arra, hogy az azonos nemű párok örökbefogadását és a drogfogyasztást illetően változtatásokra készül. Az önkormányzati választásokról alig beszélt, de Orbán Viktor szerint a Fidesz bizakodhat.

A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy az októberi önkormányzati választások után két problémás ponthoz is hozzányúl a kormány: szerinte az azonos nemű párok örökbefogadását illetően „van egy joghézag”, amelyet rendezni kell.  Szintén előkerül a drogfogyasztással kapcsolatos jogi szabályozás is a választások után. Orbán Viktor nem fejtette ki, milyen irányú változás lesz, de a fideszes politikusok nyilatkozatai alapján aligha liberalizáció következik.

Azt is elmondta, hogy a magyar gazdaság fejlődését ki kell terjeszteni a teljes Kárpát-medencére, és a határon túli magyarok helyzetét is javítani kell. Orbán azonban felhívta a figyelmet, hogy mindezt úgy kell tenni, hogy a magyar tervek ne sértsék a környező országok érdekeit.  A MINISZTERELNÖK A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETÉNEK KEVESEBB SZÓT SZENTELT, SZERINTE UGYANIS KIVÁLÓ PÁLYÁN HALAD AZ ORSZÁG, a stratégiailag fontos cégek nemzeti tulajdonba vétele megfelelő lépés volt, így az évek óta járt útról nem szabad

letérni.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint pozitív irányba mutatnak a demográfiai tendenciák. Novák Katalin a kötcsei Polgári Piknik előtt hangsúlyozta: húszéves csúcson van a házasságkötések száma, nő a gyermekvállalási kedv, csökken a válások, a csecsemőhalandóság és az abortuszok száma. Hozzátette: az abortusz szabályozásával kapcsolatban semmilyen változtatás nincs napirenden.

Hétfő délután 16 órakor kell leadniuk a polgármester- és képviselőjelölteknek a helyi választási bizottságoknál (a főpolgármester-jelölteknek a Fővárosi Választási Bizottságnál) az összegyűjtött ajánlásokat tartalmazó ajánlóíveket, eddig lehet bejelenteni az indulási szándékot is. A határidőn túl érkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. Az ajánlások érvényességét a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala (www.valasztas.hu) szerint vasárnap reggelig több mint 39 ezer jelöltet jelentettek be a választási bizottságoknál. (Arról nincs összesített adat, hogy közülük eddig hány jelöltet vettek nyilvántartásba.) Őt évvel ezelőtt, bő egy nappal a határidő lejárta előtt, 33 ezer bejelentett és 24 ezer nyilvántartásba vett jelölt volt az önkormányzati választásra.

 

Stadionépítés helyett az egészségügyi ellátást fejlesztő beruházásokra lenne szükség Budapesten – mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt. A politikus közölte: az önkormányzati választás kampányában aláírásokat gyűjtenek a stadionépítési láz megállítására. A baloldali ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével tartott közös sajttájékoztatóján azt mondta, Tarlós István jelenlegi főpolgármester régóta nem a budapestiekkel akar jóban lenni, hanem a kormánnyal, és Orbán Viktor miniszterelnök bábjává vált. Minden ügyben a kormány akaratát képviseli és nem a budapestieket – tette hozzá Karácsony Gergely.  Mint mondta, nem hiszi, hogy van olyan budapesti, aki újabb stadiont szeretne jól működő egészségügyi ellátás, jól működő szociális ellátás, vagy jól karbantartott zöldfelületek helyett. Emlékeztetett: a főpolgármesternek vétójoga van minden kormányzati beruházással szemben, de Tarlós István nem élt ezzel. Nem tett semmit annak érdekében, hogy azt a sok száz milliárd forintot, amit Budapesten felesleges vagy káros beruházásra költenek, értelmes, a budapestiek életét érdemben javító beruházásokra költsék – fogalmazott.

 

A köztársasági elnök szerint Magyarország 2050-re elérheti a klímasemlegességet. Áder János Nyíregyházán, a Közgazdász-vándorgyűlés záró ülésén kijelentette: a cél eléréséhez az áramtermelést csaknem száz százalékban szén-dioxid-mentessé kell tenni, növelni kell az épületek energetikai hatékonyságát, nagyobb arányban kell hasznosítani a geotermikus energiát és jelentősen csökkenteni kell a közlekedési kibocsátást.

 

Külföld:

Dominic Raab brit külügyminiszter szerint a kormány tartja magát ahhoz a törvényhez, amely megtiltja, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, de „a tűréshatárig fogja tesztelni” a jogszabályt. Boris Johnson miniszterelnöknek továbbra is eltökélt szándéka, hogy kiléptesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a Brexit október 31-i határnapján, akár lesz addig megállapodás a kilépés feltételrendszeréről, akár nem.  Raab kijelentette: a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére elfogadott törvény „annyira rossz”, hogy egészen a tűréshatárig tesztelni kell, kiderítendő, hogy a jogszabály pontosan mire is kötelezi a kormányt. Hozzátette: a kabinet „saját értelmezése szerint” fogja nagyon gondosan tanulmányozni a törvényt. A hétvégén több vezető jogi szakértő is úgy nyilatkozott, hogy Johnson akár börtönben is találhatja magát, ha nem hajlandó betartani a pénteken véglegesített törvényt.

 

A kelet-ukrajnai béke felé tett fontos lépésnek tartja az orosz-ukrán fogolycserét az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij az orosz fogságból kiszabadult 35 ember kijevi fogadásakor úgy fogalmazott: nemcsak az embereket, de az ország területeit is vissza fogják szerezni. A moszkvai külügyminisztérium méltatta az új ukrán elnök kompromisszumkészségét.

 

Amazónia védelmére kötött megállapodást a térség hét országa. Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru, Suriname, Brazília és Guyana együttműködik az ideihez hasonló hatalmas erdőtüzek megelőzésében, összehangolja katasztrófavédelmi tevékenységét. Az érintett államok újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket.

Az erdőpusztítás globális veszélyeire figyelmeztetett Ferenc pápa. A katolikus egyházfő madagaszkári látogatásán úgy fogalmazott: az utolsó erdőket tűzvész, orvvadászat és a korlátozások nélküli fakitermelés fenyegeti. A csempészek és az illegális kereskedelem miatt veszélybe került a bolygó növény- és állatvilágának sokfélesége.

Recep Tayyip Erdogan török elnök megint azzal fenyegetett, hogy megnyitja az utat a szíriai menekültek előtt Európa felé. A török elnök leszögezte: országa nem képes egyedül elviselni egy újabb menekültáradatot Szíriából, és felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson pénzügyi segítséget. Rámutatott, hogy az Idlíb tartományban zajló harci események újabb migrációs nyomáshoz vezethetnek. „Vagy megosztjátok velünk ezt a terhet, vagy kinyitjuk a kapukat” – figyelmeztetett.  Erdogan szerint az Európai Unió a 2016-os migrációs paktumban megígért hatmilliárd eurónak (csaknem kétezer milliárd forintnak) csak körülbelül a felét folyósította. Eközben Törökország 40 milliárd dollárt (csaknem 12 ezer milliárd forintot) költött a szíriai menekültekre – hangsúlyozta. „Mindig nekünk kell aggódni emiatt? Aggódjanak most ők” – mondta.

 

Megtorlásul a fegyveres dróntámadásra, izraeli vadászgépek lebombáztak három Hamász terrorszervezethez tartozó katonai pozícióit, közölták az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. “Korábban egy drón behatolt a Gázai övezetből az izraeli légtérbe és robbanóeszközt dobott le egy katonai járműre,” nyilatkozta a hadsereg. “Válaszul az izraeli hadsereg vadászgépei és légijárművei számos Hamász katonai célpontot támadtak, köztük egy raktárat haditengerészeti hadviselésre való felszereléssel és a Hamász légi rendszeréhez tartozó két katonai létesítményt a Gázai övezet északi és középső részén.” “Az izraeli hadsereg továbbra is fellép az izraeli polgári lakosságot és a katonákat veszélyeztető erőfeszítések ellen, és a Hamászt tartja felelősnek mindazért, ami a Gázai övezetben történik, és onnan ered.” Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter figyelmeztette a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetet, hogy Izrael kemény válaszreakciót fog alkalmazni minden polgárait vagy katonáit célzó kísérlettel szemben. Az izraeli hadsereg légijárműve szombat délután tüzet nyitott a drónt indító gázai terrorsejtre. A drón, miután ledobta a robbanószerkezetet a határkerítés területén, visszatért Gázába. Sérülés nem történt.

 

Gazdaság:

 

A magyar gazdaság érdeke, hogy az egyetemek tudományos, kutatási eredményei mielőbb hasznosuljanak, ezzel a gazdasági fejlődést és innovációt erősítsék – jelentette ki a pénzügyminiszter a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó ünnepségén. Varga Mihály kiemelte: Magyarországon a diplomások körében lényegében teljes a foglalkoztatás, tehát jó szakmai karriert kínáló munkahelyekkel és egyre magasabb jövedelemmel számolhatnak a végzett tanulók.  Szilvássy Zoltán, a DE rektora elmondta, hogy az idén több mint tízezren jelentkeztek az intézménybe, 9500-an már be is iratkoztak. Az általános és pótfelvételi eljárásban 8027, az angol nyelvű képzésekre 2007 hallgatót vettek fel. „Debrecen csak akkor lehet sikeres, fejlődő, ha egyetemével közösen alakítja a jövőt” – mondta Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az elsőéveseket köszöntő beszédében, megjegyezve, a Debrecenben létrejövő munkahelyek egy része is az új egyetemi polgárokat várja.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég. Sokfelé kell esőre, záporra készülni, helyenként kiadós csapadék is hullhat. Délután folytatódik a borongós idő, sokfelé lehet további eső, zápor. A szél napközben élénk délnyugati lesz. Hajnalban 11, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 27 fok között alakul. Késő este 10, 17 fok lesz. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. A változékony, csapadékos időben sokak komfortérzete romlik. Az arra hajlamosaknál fejfájás, migrén, illetve légzőszervi panaszok és keringési rendellenességek léphetnek fel, többen vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a rosszullét és a nyugtalanság, csökken a teljesítőképesség. A szabadban alacsony lesz a hő- és komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.