A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A jelenlegi Európai Bizottságról évekre visszanyúlón az a legjobb hír, hogy hamarosan lecserélődik – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Európát számos kihívás érte az utóbbi időben, ezek száma és súlya várhatóan tovább nő. A kihívások kezelésében a legnagyobb tehertétel épp az Európai Bizottság volt – mondta Szijjártó Péter. A bizottság az elmúlt öt évben számos olyan döntést hozott, amely ellentétes Európa biztonsági és gazdasági érdekeivel: hozzájárult a bevándorlási válság mélyüléséhez, megnyitotta Európai határait, meghívott több százezer, illetve millió illegális bevándorlót, aki egyértelműen biztonsági fenyegetést jelent – tette hozzá.

Öt magyar egyetem részvételével Európai Egyetemek szövetsége jött létre – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen bemutatták az Európai Bizottság Európai Egyetemek pályázatát, amelynek célja, hogy újonnan alapított egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. A tárcavezető hangsúlyozta: mindez elősegíti a magyar felsőoktatás bekapcsolódását az európai kutatási és innovációs térbe, ami elengedhetetlen a magyar felsőoktatás versenyképességének növelése szempontjából.

Az Inter Traction Electrics Kft. nyert a BKV új autóbuszokra kiírt tenderén, a felek az adásvételi szerződést aláírták, az új buszok márciustól forgalomba állhatnak – írta a Világgazdaság. A BKV és a debreceni ITE 20-20 új dízel Mercedes-benz Conecto szóló és csuklós jármű vásárlásáról állapodott meg. Az alapmennyiségen felül mindkét megrendelés további 80 autóbuszra vonatkozó opciót is tartalmaz, amely 2022 végéig hívható le. A beszerzést a BKV saját forrásból finanszírozza. A 40 autóbusz szállítási határideje jövő február és márciusban már forgalomba is állhatnak a dél-pesti régióban. A szóló járművek egységára 80 millió forint, a csuklósoké 105 millió forint plusz áfa – írja a lap.

 

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra – közölte az Oktatási Hivatal. A hivatal szerint az érettségizők rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgát tehetnek, előrehozott vizsgára most nem lehet jelentkezni. Az őszi vizsgaidőszakban a kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek érettségiket (ezek listája és a jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján). Idén az őszi érettségi vizsgaidőszak október 11-től november 22-ig tart. Az írásbeli vizsgákat október 11. és 25. között tartják. Az emelt szintűek november 7. és 11., a középszintű szóbelik november 18. és 22. között lesznek.

Az idén minden eddiginél többen nyaralhattak az Erzsébet-táborokban – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a zánkai Erzsébet-táborban. Novák Katalin hangsúlyozta: idén, az egész évben mintegy 130 ezren vehetnek részt az Erzsébet-táborok programjain, ebből a nyári zánkai ottalvós táborokban csaknem 30 ezren kapcsolódhattak ki a szünidőben. Az ez évtől biztosított ingyenes vasúti utazás lehetőségét az ország több pontjáról érkező táborozók közül több mint 12 ezren vették igénybe – tette hozzá az államtitkár.

 

Hunvald György, Erzsébetváros korábbi szocialista polgármestere, jelenleg független polgármester-jelölt a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az indulási szándékáról, terveiről.

A politikus elmondta, a választáson való indulás előtt direkt kérte ki az erkölcsi bizonyítványát, amelyben rögzítve van, hogy büntetlen előéletű és nincsen eltiltva a közügyektől, így elindul a helyhatósági választáson, ahol már az első nap sikeresen megszerezte a polgármesteri induláshoz szükséges támogatások többszörösét. Ám ezzel nem áll le a munka, sem neki, sem pedig a képviselőjelöltjeinek, hiszen folytatják az emberek megkeresését. Hozzátette, sokan elfelejtették, hogy a jelölteknek a lábukkal kell kampányolni.

Arra a kérdésre, hogy azért indul el a választáson, mert maradt benne valami tüske az elmúlt évek meghurcoltatása után Hunvald György úgy felelt, semmi ilyen nem maradt benne, már azért sem, mert például egykori pártjától, az MSZP-től egyáltalán nem csúnyán vált el, az elmúlt 26 évben rengeteg jót kapott és adott is, ám sajnos az MSZP mára elfogyott. Megjegyezte, semmilyen más szervezetben nem kíván dolgozni, meg akar maradni civilnek, olyannak, aki csak és kizárólag Erzsébetvárosért dolgozik. Programot is hirdetett, aminek kapcsán megjegyezte, konkrétumokat ígér, olyanokat, amik megvalósíthatóak. Véleménye szerint például a társasházaknak jóval nagyobb támogatást kellene adni, ehhez vissza kell állni a 2010 előtti szintre, ami a jelenlegi legalább ötszöröse.

 

Külföld:

Az ellenzéki brit Munkáspárt rendkívüli parlamenti vitát kezdeményez az Egyesült Királyság kiválásáról az Európai Unióból – jelentette be a párt egyik szóvivője, Barry Gardiner. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője ugyanakkor bírálta a parlament kényszerszünetét, s Boris Johnson brit miniszterelnök szemére vetette, hogy a demokráciát akarja felszámolni a megállapodás nélküli Brexit kikényszerítésével. A keményvonalas kilépéspárti Jacob Rees-Mogg, aki a kormányban a kabinet parlamenti tevékenységéért felel, a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a Brexit ellenzőinek két lehetőségük van, vagy leváltják a kormányt, vagy megváltoztatják a törvényeket. Leszögezte, hogy a miniszterelnök be fogja tartani a törvényeket.  „Ha pedig egyikhez sincs meg a bátorságuk vagy az erejük, akkor október 31-én kilépünk” – szögezte le Rees-Mogg. Hozzátette azt is, hogy azok, akik a megállapodás nélküli Brexitet akarják megakadályozni, azok valójában azt szeretnék, hogy egyáltalán ne lépje ki Nagy-Britannia.

 

Továbbra is távol van a fenntartható és igazságos megoldás az Európai Unió menekültügyi rendszerének megújítása ügyében – mondta Angela Merkel Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. A kancellár kiemelte: örömmel fogadta, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen „felvette a listájára” a menekültügyi rendszer ügyét, amely huzamosabb ideig foglalkoztatja majd még az EU közösségét. Kiriákosz Micotakisz elfogadhatatlannak nevezte, hogy a menedékkérők befogadásának terhét azokra az országokra helyezik, ahol megérkeznek az EU területére.

 

A képviselők eskütételével megkezdte munkáját Kijevben a július 21-i választások nyomán létrejött új összetételű ukrán parlament, a Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada). Az ünnepi ülést Andrij Parubij, az előző parlament elnöke nyitotta meg, majd a képviselők meghallgatták az állami himnuszt. Az eskü szövegét a hagyományok szerint a korelnök honatya, a 78 éves Julij Joffe, az Ellenzéki Platform – Életért képviselője olvasta fel, aki már a hatodik mandátumát tölti az ukrán parlamentben. A jelenlegi a 9. parlament az ország 1991-es függetlenné válása óta. Az ünnepélyes ülésen jelen volt Volodimir Zelenszkij államfő, Volodimir Hrojszman miniszterelnök, a kormány tagjai és magas rangú vendégek, köztük a korábbi ukrán elnökök Viktor Janukovics kivételével, a volt házelnökök, továbbá az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, az Európai Parlament és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének képviselői.

 

Orosz hekkerek törték fel Beni Ganz telefonját. Hónapokkal azután, hogy irániak követtek el hasonlót a Kék-Fehér Párt elnökének készüléke ellen – írja a The Jerusalem Post a Channel 12 hírcsatorna közlése alapján. A beszámoló szerint a CGI biztonságtechnikai cég, melynek feladata a Kék-Fehér Párt adatbiztonságának ellenőrzése, figyelt fel az orosz hekkertámadásra. A behatolás érinti Ganz pártelnök, Hod Betzer kampányfőnök, Ido Har-Tuv és Ronen Moshe tanácsadók telefonjait is. Az ügyben egyelőre nem történt rendőrségi feljelentés. „Ehhez hasonló komoly hekkertámadást még nem láttunk” – nyilatkozta a CGI vezetője egy Beni Ganz pártelnöknek küldött jelentésben. „A párt választás előtti politikai ellenfelei örömmel vennének minden információt a pártról” – állítja a CGI szakembere. „Egyelőre azonban sikerült minden támadást megakadályoznunk”. A párt fokozta a biztonsági óvintézkedéseit.

 

Kultúra:

 

Új helyszínnel bővült idén a Zsidó Kulturális Fesztivál

Deák Andrea, a XII. Zsidó Kulturális Fesztivál szervezője ajánlott különleges programokat.

 

A nagy hagyományokkal bíró fesztivál idén szeptember 1-én kezdődik, szeptember 9-én ér véget, ahogy már megszokott, fantasztikus programokkal és helyszínekkel – mondta el a szervező.

A fesztivál ebben az évben egy új helyszínnel is gyarapodik, a Wesselényi17-el, ahol egy komolyzenei szalonkoncert sorozatot is elindítanak, fiatal előadóművészek közreműködésével.

Deák Andrea szemezgetett a programokból, így beszélt arról a különleges koncertről, amelynek során megemlékeznek Zsoldos Imréről, aki idén lenne száz esztendős, valamint feleségéről, Sárosi Katalinról. A két nagyszerű művész a hatvanas, hetvenes évek sokat foglalkoztatott előadója volt. A koncerten fellépnek többek között Szulák Andrea, Király Viktor, Klein Judit, Csonka András, akik felidéznek egy-egy régen hallott slágert a Dohány utcai zsinagógában.

Most is gondolnak a szervezők azokra a fiatalokra, akik a modernebb, könnyedebb zenét kedvelik, őket várja például Zséda, Szirtes Edina Mókus koncertjei a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. Zséda például Darvas Ferenccel és Müller Péter Sziámival lép majd fel, ez is egy egészen különleges előadásnak ígérkezik. A Goldmark teremben az Itt és Most Társulat egy improvizációs előadást mutat be, Balázs Gábor eszmetörténész közreműködésével. A csapat már többször fellépett így, a Talmud a színpadon címmel, elképesztő érdeklődés és siker mellett.

Korcsolán Orsolya hegedűművész eddig minden alkalommal játszott a fesztiválon, idén sem lesz másként, annyi lesz csak a különbség, hogy most a Budapest Music Centerbe várja az érdeklődőket.

 

Időjárás:

      1. Hétfőig folytatódik a kánikula

Szombaton sok napsütésre van kilátás, egy-egy rövid ideig tartó zápor, esetleg zivatar csak az Alpokalján és a Bakonyban fordulhat elő kis eséllyel. A keleti szél időnként megélénkülhet. A hajnali 15-22 fokot követően délután 31-36 fokot mérhetünk.