Önálló helyet kap Erzsébetvárosban a Gólem Színház

Önálló helyet kap Erzsébetvárosban a Gólem Színház

Runda Margit, az Wesselényi17 igazgatója és Borgula András, a Gólem Színház vezetője beszéltek egy teljesen új kulturális központról.

Runda Margit elmondta, már egy régóta tartó jó együttműködésük van a Gólem Színház vezetőjével, több eseményen is dolgoztak együtt, többek között az erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban. Ennek lett az a következménye, hogy Erzsébetváros segítségével, támogatásával a Gólem Színház saját játszóhelyhez jutott a Csányi utca 3. szám alatt.

Borgula András beszámolt arról, hogy a színház egy ötszáz négyzetméteres helyhez jutott, amihez tartozik egy ugyanekkora pince is. A szeptemberi Kult7 Fesztiválon lehet először megnézni a jövendő játszóhelyet. A terveik szerint a Gólem Színház mellett egy igaz zsidó művészeti központot hoznak létre, ami Európában egyedülállónak mondható. Hozzátette, a 15 éves működő színház számára természetes, hogy az egykori zsidónegyedben jutnak állandó helyhez, persze ehhez nagy segítséget jelent az önkormányzat segítsége, támogatása. Nagy szerencse, hogy Erzsébetváros egy hosszú, átgondolt folyamatot visz végbe a kerület kulturális életének fejlesztése érdekében, aminek ma már része a Gólem Színház is. Ez azért is jelentős, mert most nagyon sok független színház került veszélybe, de a Gólem éppen most tud ezzel a döntéssel életben maradni.

Az interjú a 2019. augusztus 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.